Çocuğumuzla birlikte evde, tatillerde, alışveriş sırasında bazı acil durumlarla karşılaşabiliriz. Temennimiz bu tür durumlarla karşılaşmamak tabii, ama yanındaki kişi olarak neler yapabileceğimizi bilmek, soğuk kanlı davranabilmek anne-baba-bakım veren kişi olarak çok önemli. Bu nedenle çocuklar için ilk yardım hususunda bilgilenmekte fayda var…
Aslında gerçekten çok geniş bir konu, ama ben kısaca karşılaşabileceğimiz acil durumlarda bizim evde yapabileceklerimizi anlatmak istiyorum.
Yine öncelikle güvenlik önlemlerinin çok önemli olduğunu hatırlamak gerekir. Yabancı cisim aspirasyonu, düşme-çarpma, yanıklar, havuz-deniz kenarında alınması gereken önlemler asla göz ardı edilmemeli. Gerçekten acil bir durumla karşılaştığımızda bağırarak yardım istemek, telefonla 112 ‘yi aramak da oldukça önemli kurallardandır.
Evde karşılaşılabilecek en önemli acil durumlardan bazıları hepimizin korktuğu ateş, havale, yanıklar, yaralanmalar, allerji, böcek ısırmaları, arı sokmaları, yabancı cisim aspirasyonu, yabancı cisim yutmaları olabilir.
Çocuklar İçin İlk Yardım – Ateş
Ateşle ilgili geçen yazımda bilgi vermiştim, ama kabaca yüksek ateş ile karşılaştığımızda çocuğun üzerine soymak, ateş düşürücü verip genel durumu iyi ise beklemek, gerekirse doktoru ile telefon ya da direk görüşerek takip ve tedavisini sağlamak önemlidir. Havale geçiren bir çocukla karşılaştığımızda çocuğun hava yolu açıklığının sağlanması önemlidir. Nöbetler genellikle kendiliğinden dursa da 5 dk üzerinde devam eden bir nöbet müdahele gerektirir.
Çocuklar İçin İlk Yardım – Alerjik Reaksiyon
Özellikle arı sokması gibi bir durum ile karşılaşırsak anaflaksi dediğimiz ani alerjik reaksiyon durumunda mutlaka 112 aranmalı ya da en yakın hastaneye gidilmeli. Daha önce ilaç (penisilin, diğer antibiyotikler ve çeşitli ilaçlar), arı sokması, ciddi besin alerjileri (özellikle fıstık, deniz ürünleri, inek sütü) gibi durumlarda anaflaksi ile karşılaşıldı ise evde içinde adrenalin bulunan özel kalem tipi iğneler bulundurulması çocuk doktoru ya da çocuk alerji uzmanı tarafından önerilebilir. Isırık sonrası şişme, kızarıklık, kaşıntı varsa önce soğuk uygulama, antihistaminik dediğimiz allerji ilaçları verilebilir.
Kedi-Köpek Isırması
Kedi tırmalaması, köpek ısırması durumunda yara bölgesi su ve sabunla yıkanarak en yakın devlet hastanesine başvurarak kuduz aşısı uygulanmalı, bu arada mümkünse hayvan takibe alınmalı.
Yanıklar
Yanıklarda ise acil olarak yanık bölge bol soğuk su ile uzun süre yıkanmalı, yaygın ağır bir yanıkta hastaneye başvurulmalı. Hafif yanıklarda soğuk uygulama sonrası doktorun önereceği pomadlar kullanılabilir.
Düşme ya da Çarpmalar
Yüksekten düşme, kafa üzerine düşme her şekilde doktor tarafından değerlendirilmelidir. Basit çarpma, düşmelerde ve buna bağlı morarma durumlarında yine öncelikle soğuk uygulama önemlidir. Çeşitli kremler uygulansa da önemli olan şişmeyi ve morarmayı engellemek için soğuk uygulama yapılmasıdır. Yaralanma bölgesinde ağrı, şişme, deformasyon , hareket kısıtlılığı varsa hareket ettirmeden acile başvurmalıyız. Bebeklerin doğru şekilde taşınması, puset-araç koltuklarında emniyet kemerlerinin bağlı tutulması, çocuğu korunaklı kendi yatağında yatırmak, acil bir durumda yere bırakmak, yürüteç kullanmamak, merdivenli evlerde kapı kilitleri, pencere kilitleri gibi önlemler almak, bisiklet-paten -kay kay kullanırken kask takmak bizi yine bu tür kazalardan koruyacaktır.
Zehirlenmeler
Yine fazla dozda ilaç alımı ya da zehirlenme durumlarında hastaneye başvurmak gerekir. Ulusal Zehir Danışma Merkezi telefon numarası 114 ‘dür. Gerekirse arayarak bilgi alınabilir. Çamaşır suyu, kolonya, benzin türevleri , lavabo aç, bulaşık -çamaşır makinası deterjanları içildiğinde çocuk asla kusturulmamalıdır. Yine çocuk gastroenteroloji veya çocuk cerrahisi branşları olan tam teşekküllü bir hastaneye başvurulmalıdır.
Yabancı Cisim Aspirasyonu
Para, pil, oyuncak parçalar vb cisimler yutulduğunda da çocuk cerrahisi tarafından değerlendirilme gerekebilir.
Bu tür küçük cisimlerin aspire edilerek akciğere kaçırılmasına yabancı cisim aspirasyonu diyoruz. Çocuklarda beslenme sırasında bu tür durumlarla sık karşılaşıyoruz. Özellik 3 yaşa kada ailelelerin çerez, sakız gibi boğaz kaçacak gıdaları çocuklarına kesinlikle vermemeleri, güvenli oyuncak seçmeleri alınacak en önemli önlemlerdir. Küçük çocuklar beslenirken yanlız başlarına bırakılmamaları da çok önemlidir. Bu durumla karşılaşıldığında ağız içine gözle bakılmalı, ama parmakla cismi çıkarmaya çalışmamalıyız, istemeden daha derine gitmesine neden olabileceğimizi akılda tutmalıyız. 1 yaş altı ve üzerinde çocuklarda farklı yabancı cisim çıkarma manevraları uygulanmaktadır. Bunlarla ilgili eğitim alınabilir, doktora danışılabilir. Eğitim almadan bu manevraları uygulamak doğru olmayabilir. Yabancı cisim aspirasyonu sonrası öksüren çocuğun öksürmesine izin verilmelidir, öksürük çok önemli bir korunma refleksidir.
Göze bir yabancı cisim kaçması durumunda sadece bol su ile yıkama yapmalıyız. İlaç uygulaması veya cismi almak için müdahale yapmamalıyız.
Dediğim gibi bu konu oldukça geniş… Önceliğin güvenlik önlemleri almak olduğunu lütfen aklımızda tutalım.
Çocuklar İçin İlk Yardım Dosyasını İndirebilmek için Buraya Tıklayınız
Tüm yazılarımı okuyabilmek için BURAYA,
Web sitemi ziyaret etmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.