Ana Sayfa Bebek & Çocuk Konak Nedir

Konak Nedir

908
0

Yeni doğan bebeklerin birçoğunda görülen, benim iki bebeğimde de olan bir cilt sorunundan bahsedeceğim bu sefer sizlere: konak nedir ve nasıl tedavi edilir?

Konak Nedir

Halk arasında “Konak” olarak bilinse de asıl adı infantil (çocukluk) seboreik dermatittir. Sebore; yağ bezlerinin aşırı derecede salgı (sebum) üretmesidir. Konak, bebeklerin ilk birkaç ayında görülen oldukça yaygın bir durumdur. Şunu söyleyebilirim ki tehlikeli olmayan fakat epey sevimsiz bir yeni doğan cilt sorunudur. Ciddi bir sorun olmasa da bebeğin bütün vücuduna yayılmasını önlemek için tedavi edilmesi gerekir.

Genellikle saçlı deride, kafanın üstünde görülür. Görüldüğü bölgede saçların dökülmesine neden olabilir. Bazı bebeklerde alın bölgesine ve vücudun diğer bölümlerine de yayılabilir ve döküntüye yol açabilir. Konak; bebeğin kulakları, kaşları, kirpikleri ve hatta koltuk altında da görülebilir. Genellikle bebeklerde görülen bu sorun, kötü hijyen koşullarından kaynaklanmaz ve bulaşıcı değildir.

Konak, Konak Nedir, Tatlı Bir Telaş

Bebeklerde Konak Neden Oluşur

Yağ bezlerinin çoğunluğu saç derisinde bulunduğundan, aşırı dolduğu veya düzgün çalışmadıkları zaman seboreik dermatit adındaki bir egzama türü oluşur. Zamanla saç derisindeki salgı artarak pul pul dökülmeye başlar. Konağın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, alerjik yatkınlık ve bebeğin anneden aldığı hormonlar gibi faktörler bu soruna sebep olabilir. Bunlarla birlikte kesin olmamakla birlikte; annenin kötü ve yetersiz beslenmesi, biotin eksikliği, çinko eksikliği, B vitamini eksikliği, Atopi (alerjik bünye), Delta 6-desatüraz enziminin  aktivitesinin azalması konağa neden olan sebepler arasında gösterilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır

Bebek banyo yapmadan önce konak olan bölgelerine zeytinyağı veya badem yağı sürülür. Konak saç derisinde ise yağ sürdükten sonra saçlar yavaşça ve bastırmadan ters yöne taranır. 1 saat sonra bebeğe banyo yaptırılır. Düzenli olarak (her gün) bebek yıkanmalıdır ve bebek şampuanından başka bir şey kullanılmamalıdır. Konağın kısa sürede iyileşmesi için bu bölgelerin sık sık yıkanması ve bebeğe banyo yaptırılması önemlidir. Bu sorun, tedavi edilmese bile kendiliğinden geçer. Tedavi, sadece iyileşme sürecini hızlandırır.

Konak, Konak Nedir, Tatlı Bir Telaş

Doktora Ne Zaman Başvurmak Gerekir

  • Eğer konak uzun zamandır tedavi ile düzelmiyorsa,
  • Bebeğinizin yüz veya vücudunda kızarıklık belirtileri varsa,
  • Enfeksiyon durumu varsa ve konaklı yerlerde sıvı oluşumu gözleniyorsa,
  • Az bile olsa kanama veya pis koku varsa, mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.

Bebek ve Çocuk Sağlığı konusunda daha fazla konuya ulaşabilmek için BURAYA tıklayınız.

Bize instagram üzerinden ulaşmak isterseniz BURAYA tıklayınız.

Önceki İçerikÇocuklar İçin İlk Yardım
Sonraki İçerikKardeşe Hazırlık
Yaratıcı Drama Öğretmeni. İki çocuk annesi. Hayat felsefesi, "faydacı" değil "faydalı" olabilmek. En büyük hedefi, hayata ve topluma iyi çocuklar sunabilmek.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments