Ana Sayfa Psikolog Irmak Gürcan Kerimoğlu Kardeşe Hazırlık

Kardeşe Hazırlık

893
0

İkinci çocuk insanın hayatında büyük bir değişim demek. Dolayısıyla ikinci çocuk ve kardeşe hazırlık fikrine çocuğumuzu hazırlamadan önce, anne baba olarak önce bizim hazır olmamız gerekiyor. Sonrasında önemli olan ise; ilk çocuğu kardeşe en doğru şekilde hazırlayabilmek.

En çok sorulan sorulardan birisi; iki kardeş arasındaki yaş farkı kaç olmalı? Ben standart bir yaş farkını önermekten çok imtina ediyorum. Çünkü siz ilk çocuğunuzu kardeşe doğru hazırlamazsanız aralarında iki yaş olsa da, on iki yaş olsa dasorun yaşamanız muhtemel. Aslolan çocuklarınızın arasındaki yaş farkı değil. Sizin ilk çocuğunuzu kardeşe ne kadar doğru hazırladığınız ve iki çocuklu bir anne baba olduktan sonra ne kadar adil olabildiğinizdir.

kardeşe hazırlık, Kardeşe Hazırlık, Tatlı Bir Telaş

İçindekiler

Kardeşe Hazırlık ve Beklentileri Doğru Oluşturmak

Bir çocuğu kardeşine hazırlaya bilmekle ilgili en hassas nokta beklentileri doğru oluşturmak. Biz genel anlamda abartıyı, coşkuyu seven bir milletiz. Dolayısıyla çocuklarımızı kardeşe hazırlayacağımız zaman da; “kardeşin olacak, seninle arkadaşlık edecek, beraber oyunlar oynayacaksınız” gibi hikayeler anlatarak özendirme eğilimine gireriz. Oysa bu çocuğumuzda yanlış beklentiler oluşturmaktır. Hastanede kucağına küçücük, hiçbir şey yapamayan, üstüne üstlük bir de ağlayan, bütün ilgiyi üzerine çeken bir bebek verdiğinizde çocuğunuz hayal kırıklığına uğrar. Bu hayal kırıklığıyla kardeşine ön yargılı yaklaşır. O yüzden çocuğunuza kardeşi olacağı haberini verdikten sonra doğru beklentileri oluşturmalısınız. “Kardeşin küçük bir bebek olacak, hepimizin bakımına ihtiyacı olacak, ona vakit ayırmamız gerekecek, senin de yardımına ihtiyacımız olacak. Kardeşin zamanla büyüyüp seninle arkadaşlık edebilecek bir çocuk haline gelecek” şeklinde anlatırsanız çocuğunuzun çok daha doğru beklentilerle kardeşini bekleme şansı olur.

kardeşe hazırlık, Kardeşe Hazırlık, Tatlı Bir Telaş

Kardeş Haberi Ne Zaman Verilmeli

Kardeşe hazırlık sürecinde çocuklarınıza kardeş haberini ne zaman vermeniz gerektiği konusuna gelince. İlk üç ayı yani kritik dönemi atlatmanızı önemsiyorum. Çünkü düşünmek bile istemesekte ne yazık ki bazı gebelikler ilk üç ayda sonlanıyor. Böyle travmatik bir durumda bir de çocuğunuza neden artık kardeşi olmayacağını anlatmaya çalışmak oldukça yıpratıcı olabilir. Eğer çocuğunuz okul öncesi bir dönemdeyse daha da fazla beklemelisiniz. Çünkü onlarda zaman algısı olmadığı için muhtemelen her gün kardeşinin ne zaman geleceğini soracaktır. Mümkünse karnınızın iyice belirginleştiği döneme kadar söylememeniz doğru olabilir. Eğer okul döneminde ve ya daha büyük bir çocuğunuz varsa daha erken bir süreçte kardeşi olacağını söyleyebilirsiniz.

Kardeşe Hazırlık Sürecinde Gelebilecek Sorular

Kardeşi olacağını söylemenin zamanı kadar nasıl söyleyeceğiniz de önemli. Okul öncesi dönemdeki çocuklara: “biz bir kardeşin olmasını istedik ve kardeşin şuanda karnımda onun için özel bir bölgede büyümeye başladı. Yeterince büyüdüğünde hastanede, doktorun da yardımıyla kardeşini alacağız ve evimize getireceğiz” gibi bir açıklama yeterli olacaktır. Gelebilecek sorulara da hazırlıklı olmanız önemli. Çocuğunuzun daha önce duydukları soracağı soruları şekillendirecektir. Lütfen bu sorulara zaman ayırın ve yaşına uygun cevaplar vermeyi ihmal etmeyin.

Doğum sürecine gelecek olursak, özellikle de normal doğum planlıyorsanız çocuğunuzun bu sürece tanık olması sandığınız kadar doğru olmayabilir. Gittikçe şiddeti artan sancılarınız olacak ve tepkilerinizi her zaman kontrol etme şansınız olmayacak. Çocuğunuzun daha önce beraber kaldığı ve güvendiği birisiyle keyifli bir zaman geçirmesi, kardeşi doğduktan sonra onu görmeye gelmesi bence en doğrusu.

Kardeşlerin İlk Buluşması

Kardeşlerin ilk tanışma anlarını gerçekten çok önemsiyorum. Çevrenizin buna anlayış gösterebileceğini tahmin ediyorum o yüzden lütfen çekirdek aile halinde kalmaya özen gösterin. Çünkü iki kardeşin aralarında o ilk bağın oluşabilmesi için bebeği ablanın ya da abinin kucağına vermenizi isteyeceğim. Bunu yapabilmeniz için de çevreden gelen müdahalelerin en az olması lazım. Etrafta sürekli; “aman çocuğun başını dikkatli tut, niye verdiniz düşürür, şurasını tutma sakın” gibi müdahaleler olursa çocuğunuzun üzerinde gereksiz bir baskı oluşturmuş olursunuz. O yüzden mümkün olduğunca çekirdek aile halinde kardeşlerin ilk buluşmasını, birbirlerine ilk dokunmalarını izlemek çok mucizevi ve keyifli bir an.

kardeşe hazırlık, Kardeşe Hazırlık, Tatlı Bir Telaş

Tabi her şey burada bitmiyor, aslında her şey burada başlıyor. İki çocukla hayat bambaşka, hem kolay hem zor, hem maceralı hem bazen insanın çok çaresiz hissettiği bir yolculuk. Kendinizi yalnız hissetmeyin, hepimiz bu yollardan geçtik ve geçmeye devam ediyoruz. Çaresiz kaldığınız, baş edemediğinizi düşündüğünüz anlar da olacak. Çok mutlu olduğunuz, iki çocuğunuzun birlikte, birbiriyle iletişim kurarken keyifle izlediğiniz anlar da olacak. Hiç birimiz yalnız değiliz. Her anne, baba ve çocuğun hikayesi bambaşka bir hikayedir. Siz bu işin keyfini çıkarmaya bakın, gerisi gerçekten hiç önemli değil.

Sevgiler,

İlgili videoya ulaşabilmek için BURAYA,

İkinci Çocuğa Hazır Mısınız yazısı için BURAYA,

İki Çocukla Hayat yazısı için BURAYA tıklayabilirsiniz.

 

Önceki İçerikKonak Nedir
Sonraki İçerik2-3 Yaş Çocuk Oyunları
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments