Ana Sayfa Bebek & Çocuk Bebek Beslenmesinde Yapılan 10 Hata

Bebek Beslenmesinde Yapılan 10 Hata

753
0

Ebeveynler bebeğim sağlıklı olsun, boyu kısa kalmasın, zayıf olmasın aman çok da kilolu olmasın diye çabalarlarken bu konuda istemeden birtakım hatalar yapabiliyorlar… Bu yazıda bebek beslenmesinde yapılan bazı hatalara değindim. Bu hatalar bebeğinizin sağlıklı gelişimi ile beraber yemek yeme alışkanlığını da etkileyecektir. İşte bebek beslenmesinde yapılan 10 hata:

Bebek Beslenmesinde Yapılan 10 Hata, Bebek Beslenmesinde Yapılan 10 Hata, Tatlı Bir Telaş

1. Anne Sütü Yerine Hazır Mama Vermek

İlk 6 ayda bebek ihtiyacı olan tüm besin ögelerini anne sütünden karşılayabilmektedir. Fakat bazı ebeveynler anne sütünün yetmediği düşüncesi ile hazır mamalara yönlenirler, ancak ne kadar güvenilir olsalar bile anne sütü hazır mamalardan çok daha üstün içeriklidir. (Anne sütünün yokluğunda kullanılması en uygun olan şey mamalar olsa da, anne sütünün yetip yetmediğine doktorun karar vermesi bu aşamada daha doğru olacaktır).

2. Bebeği Yemeye Zorlamak

Bebeklerin mide kapasitesi çok sınırlıdır. Bu nedenle az az ve sık aralıklarla, bebek acıktığında beslemeniz daha doğru olacaktır.

3. Öğün Sayısını Çok Tutmak

Az az ve sık miktarda beslenme dedik ama sık kısmı biraz yanlış anlaşılabiliyor. Öğün sayısı zamanla arttırılmalıdır. 6-7. aylara gelindiğinde günde 3 kez öğün verilmesi gerekirken, 12.aya gelindiğinde bu sayı 5’e çıkarılmalıdır. (3 ana öğün, 2 ara öğün gibi) Bu miktarlar bebeğin anne sütünden yararlanma miktarına göre değişebilir.

4. Yoğurt Yerine Peynir Tercih Etmek

Peynirin karbonhidrat ve protein miktarının yoğurttan fazla olması nedeniyle bebekte böbrek solüt yükünü arttırır. Ayrıca peynirde bulunan tuz sebebiyle de yoğurt daha iyi bir seçenek olacaktır.

5. Yeni Besinleri Bir Arada Vermek

Yeni başlanan besinleri ayrı ayrı, belirli aralıklarla, az miktarlarda ve bebeğiniz açken vermeli ve tepkisini gözlemlemelisiniz. Verilen bir besin bebeğinizde olumsuz etkiler yaratıyorsa direk o besinden vazgeçmek yerine birkaç gün beklendikten sonra tekrar deneyebilir sonrasında karar verebilirsiniz. Çünkü bebeğin o gün verdiğiniz besin dışında farklı bir rahatsızlığı olabilir.

6. Şeker Ve Tuzu Tattırmak

Bebeğe şekerli su ya da başka besinlerle birlikte şekerin verilmesi anne sütüne ve diğer besinlerin reddine neden olabilir. Ayrıca yemek sularında tuz ve baharatlar olduğundan bebeğe verilmesi önerilmez. 1 yaşına kadar şeker ve tuz vermeyiniz.

7. Meyve Püresi Yerine Meyve Suyu Vermek

Bebeğin tüm besin ögelerinden yararlanması amacıyla meyveleri püre haline getirip vermelisiniz. Püre olarak ya da yiyebiliyorsa direk yenilen meyveden bebeğin sindirim sistemine yardımcı olan posa alınır ve fazla şeker alımı önlenir.

8. Yemek Sırasında Sıvı Vermek

Bebeğin mide kapasitesi zaten çok sınırlı olduğundan yemek esnasında verilen sıvı bebeğin yeteri kadar beslenememesine neden olur. Yemeğin sonlarına doğru az miktarda sıvı verilebilir.

9. Yemek Suyu Ve Et Suyu Vermek

Hazırlanan besinlerin vitamin ve minerallerin suyuna geçtiği düşünülerek yemek suyu ve et suyu bebeklere veriliyor. Bu kimi zaman doğru bir düşünce olsa da besinlerin suları tek başına tamamlayıcı besin olmadığından tam olarak doğru kabul edilmez. Bu besinleri küçük parçalar haline getirerek suyu tuzlu ve baharatlı değilse besinle birlikte bebeğinize verebilirsiniz.

10. Hazır Aromalı Yoğurtlar Vermek

Bu yoğurtların protein miktarı ev yapımı yoğurtlara göre daha düşük, şeker miktarı çok fazladır. Bunun yerine evde taze meyvelerle hazırlanan ev yapımı yoğurtlar iyi bir seçenek olacaktır.

Sağlıklı güzel günler dilerim…

Diğer yazılarıma ulaşabilmek için buraya,

Instagram hesabıma ulaşabilmek için buraya,

www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Önceki İçerikÇocukların Beyin Gelişimine Yardımcı 10 Besin
Sonraki İçerikBir Uyku Eğitimi Denemesi
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments