Ana Sayfa Hamilelik ve Doğum Gebelikte Folik Asit Kullanımı

Gebelikte Folik Asit Kullanımı

321
0

Folik asit hamileliğin süper kahramanıdır! Hamilelik öncesi ve sırasında alınan Folik asit, sağlıklı bir fetüsün gelişimi için çok önemlidir. Spina bifida gibi nöral tüp defekti olasılığını önemli ölçüde azaltabilir.

folik asit, Gebelikte Folik Asit Kullanımı, Tatlı Bir Telaş

Folik Asit Nedir

Folik asit (veya folat), çoğunlukla brokoli ve ıspanak gibi koyu yeşil sebzelerde, fasulye ve bezelye gibi baklagillerde bulunan bir B vitaminidir (B9).

Folik Asitin Faydaları Nelerdir

Hamile kalan veya gebe kalmaya çalışan kadınların hamilelikten önce ve en az 3 ay sonra günde en az 400 mikrogram (0.4 miligram) folik asit almaları gerekir. Araştırmalar bunun bir bebeğin ciddi nöral tüp defekti riskini büyük ölçüde azalttığını gösteriyor.

Nöral Tüp Defektleri Nelerdir

Nöral tüp defektleri, beynin ve omuriliğin tamamlanmamış gelişimini içeren doğum kusurlarıdır. En sık görülen nöral tüp defektleri:

Spina Bifida

Omurga ve omurilik düzgün şekilde oluşmadığında ortaya çıkan bir doğum bozukluğudur. Daha geniş nöral tüp defektleri kategorisine girer. Nöral tüp, bebeğin beyninde ve omuriliğinde ve bunları saran dokularda gelişen embriyonik yapıdır.

Normalde nöral tüp hamileliğin erken dönemlerinde oluşur ve gebe kalındıktan sonraki 28. günde kapanır. Spina bifidalı bebeklerde, nöral tüpün bir kısmı düzgün bir şekilde gelişemiyor veya kapanmıyor, bu da omurilikte ve omurganın kemiklerinde hasara yol açıyor.

Spina bifida, kusurun tipine, boyutuna, konumuna ve komplikasyonlarına bağlı olarak hafif ya da şiddetli olabilir.

Anensefali

Anensefali, beynin ve kafatası kemiklerinin normal gelişimini önleyen bir durumdur. Bu durum, nöral tüp denilen yapının embriyonik gelişimin gebeliğin ilk birkaç haftasında kapanamaması ile sonuçlanır. Anensefaliye nöral tüpün anormallikleri neden olur.

Nöral tüp düzgün kapanmadığından, gelişen beyin ve omurilik rahimdeki fetusu çevreleyen amniyotik sıvıya maruz kalır. Bu maruz kalma sinir sistemi dokusunun bozulmasına (dejenere) neden olur. Sonuç olarak, anensefali hastalarında beynin büyük kısımları eksik gelişir. Bu beyin bölgeleri, düşünme, duyma, görme, duygu ve hareketi koordine etmek için gerekli olan bölümlerdir. Kafatasının kemiklerinde de eksik oluşum meydana gelebilir.

Ensefalosel

Ensefalosel beyni etkileyen nöral tüpün nadir görülen bir doğum kusuru tipidir. Nöral tüp, hamileliğin üçüncü ve dördüncü haftalarında beyin ve omuriliği oluşturmak için katlanan ve kapanan dar bir kanaldır. Ensefalosel, beynin ve kafatasındaki bir açıklıktan çıkan bir çıkıntıdır. Ensefalosel, nöral tüpün hamilelik sırasında tamamen kapanmaması durumunda meydana gelir. Sonuç, kafatasının merkezi boyunca burundan boynun arkasına kadar olan bir yerde, fakat en sık kafanın arkasında, kafanın tepesinde veya alın ile burun arasında bir açıklıktır.

Tüm bu kusurlar hamileliğin ilk 28 gününde meydana gelir. Genellikle bir kadının hamile olduğunu bile bilmeden önce…

Bu nedenle çocuk doğurma çağındaki tüm kadınların yeterince folik asit alması çok önemlidir – sadece hamile kalmaya çalışanlar için değil. Tüm gebeliklerin yarısı planlanmamıştır, bu nedenle hamile kalabilecek herhangi bir kadın yeterli folik asit aldığından emin olmalıdır.

Folik asidin neden nöral tüp defektlerinin önlenmesinde bu kadar derin bir etkisi olduğu açık değildir. Ancak uzmanlar, DNA’nın gelişimi için hayati önem taşıdığını biliyorlar. Sonuç olarak folik asit, hücre oluşumunda ve gelişiminde ve ayrıca doku oluşumunda büyük bir rol oynar.

Yeterince Folik Asit Nasıl Alabilirim

Çocuk doğurma çağındaki kadınlar – ve özellikle de hamilelik planlayanlar – her gün yeterince folik asit alabilir mi?

Gün içesinde yenilen bazı yiyecekler ile folik asit alabilmeniz mümkün olsa da önerilen günlük seviyeye ulaşmak için, muhtemelen bir vitamin takviyesine ihtiyacınız olacak. Hamilelik sırasında, hamile kalmadan önce yaptığınız tüm temel besinlerden daha fazlasına ihtiyacınız vardır.

Doğum öncesi vitaminler dengeli bir diyetin yerine koyulmamalıdır. Ancak onları almak vücudunuza – ve bebeğinize – vitamin ve mineral ilavesi sağlayabilir.

Günlük folik asit alımınız hakkında doktorunuz ile konuşup bilgi edinmelisiniz.

Ayrıca, nöral tüp defektinden etkilenen bir hamilelik geçirmişseniz bunu doktorunuza bildirmeniz gerekir. Doktor (daha hamile kalmadan önce) daha yüksek miktarda alımı önerilebilir.

Folik Asitten Zengin Yiyecekler

folik asit, Gebelikte Folik Asit Kullanımı, Tatlı Bir Telaş

Aşağıdaki yiyecekler önerilen miktarda folik asit elde etmenize yardımcı olabilir.

  • Ispanak gibi yapraklı yeşil sebzeler
  • Portakal suyu gibi narenciye
  • Fasulyeler
  • Ekmek
  • Hububat
  • Pirinç
  • Makarna

Mutlu bir hamilelik geçirmenizi ve bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanızı dileriz.

Diğer yazılarım için BURAYA,

Instagram hesabımıza ulaşmak için BURAYA tıklayınız.

Önceki İçerikSaç Bitlenmesi (Pedikülozis)
Sonraki İçerikDikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu / DEHB
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments