Tatlıbirtelaş ekibi olarak oyunun çocukların gelişiminde çok önemli bir yer kapladığını düşünüyor ve blogumuzda çocuk oyunları listesine yer veriyoruz. Bu yazımda ise Yaratıcı Dramanın ne olduğu, çocuklar için ne kadar önemli bir öğrenme yolu olduğunu irdeleyip; yaratıcı drama, oyun ve çocuk kavramını bir bütün olarak ele alacağım.
İçindekiler
Yaratıcı Drama, Oyun ve Çocuk Hakkında
Yaratıcı drama günümüzde genellikle dramatizasyonla karıştırılmakta ya da tiyatro sanılmaktadır. Okul idareleri ya da veliler, yaratıcı drama öğretmenlerinden yıl sonunda çocuklara bir tiyatro oyunu hazırlaması beklentisine girmektedirler. Bu tamamen yanlış bir yaklaşımdır. Yaratıcı drama tiyatro değil ‘alternatif bir eğitim metodu’dur. Mesela drama öğretmeni, drama yöntemini kullanarak günümüzde çokça gündemde olan, çevre sorunları, toplumsal kurallar, gruplaşma, sınav stresiyle baş etme, gibi konuları işleyerek hem çocukların empati kurmasını hem de bu konuları içselleştirerek bilinçlenmelerini sağlayabilir. Ayrıca yaratıcı drama yöntemiyle Fen Bilgisi, Matematik ve Türkçe gibi kültür derslerinin kolay, kalıcı ve eğlenceli bir şekilde öğretilmesi de sağlanabilir. Yaratıcı drama okul öncesi dönemden başlayarak herkesin katılabileceği bir disiplindir.
Yaratıcı Drama, Oyun ve Çocuk İlişkisi
Drama; bir duygu ya da düşünceyi sözle ya da beden diliyle, hareket ederek, devinimle anlatımdır. İnsanın kendini başkalarının yerine koyarak çok yönlü gelişmesi, yaparak ve yaşayarak öğrenme bakımından en etkili eğitim yöntemlerinden biridir. Yaratıcı drama; kişilerin hayal dünyalarını geliştirmek, özgün düşünmelerini ve özgün ürünler ortaya çıkarmalarını sağlamak ve yaratıcılık özelliklerini geliştirmek için uygulanan drama türüdür.
Oyun, çocuğun gelişiminde önemli rol oynar; çocuğa kişilik yapısının gelişimi, hayallerinin sınırsızlaşması, sosyal gelişimi ve iletişimi gibi etmenlerde çok şey katar. Bu doğrultuda oyun, yaratıcı ve ifade edici bir ortam olarak çocukların kendi güdülerini, duygularını geliştirmesi için önemli bir ortam oluşturmaktadır. Oyunun, bireyin kendini keşfettiği andan itibaren hayatında olduğunu varsayarsak, amacının her şeyden önce kişinin ufkunu genişletmek ve yaratıcılığını arttırmak olduğunu söyleyebiliriz.
Oyun ve Drama İlişkisi
Yaratıcı Drama, Oyun ve Çocuk kavramını bir bütün olarak ele aldığımızda, drama ile oyunun iç içe olduğunu görürüz. Drama, oyunun pek çok özelliğini barındırır. Drama süreci içinde çeşitli oyunlar da yer alabilir. Dramanın kökeninde oyun kavramı bulunduğuna göre eğitimde dramada da kültürel ve evrensel oyunlardan yararlanılır. Oyunda ki etkileşim ile toplumsal gerçeklikte ki etkileşimin benzer olması, oyunun eğitimde ve dramada kullanılmasına neden olmuştur. Oyun ve drama arasındaki en önemli paralellik her iki etkinlikte de, çocuğun doğasında bulanan rol yapma ve taklit dürtüsünün yoğun bir şekilde bulunmasıdır.
Yaratıcılık ve Oyun İlişkisi
Oyun, çocuğun öznel düşünceleri tarafından yeni sonuçlara götürecek şekilde, dış çevrenin yeniden düzenlendiği, üründen ziyade sürece yönelik bir etkinliktir. Çocukların oyun oynamalarına fırsat tanınması, yaratıcı davranışlarındaki artışı da beraberinde getirir. Ayrıca çocukların kişilikleri de oyunlarla gelişir. Oyun çocuğun yaratıcılığının sistemli bir şekilde gelişmesinin en doğal yöntemidir.
Çocuklar drama etkinliğini, çoğunlukla oyun gibi algıladıkları için tüm enerjisini ve dikkatini ‘oyun oynuyormuş gibi’ drama etkinliği üzerinde yoğunlaştırırlar. 3 yaş civarındaki çocuklar ‘öyleymiş gibi yapma davranışını’ geliştirmeye başlarken, kendilerini farklı durum ve kişilerin yerine geçirme yönünde geliştirirler. Yani rol oynamaya başlarlar. Böylece çocuk, paylaşımcı olma ve etrafındakilerle sosyal bir iletişim kurma yönünde ilk adımlarını atmış olur. Drama etkinliğinin başarılı olduğu nokta da, oyun yöntemi yoluyla sıkıcı olmayan bir ‘öğretim’ tarzının gelişmesine katkı sunmasıdır.
Çocuklar İçin Yaratıcı Drama Neden Önemlidir?
Türkiye’de yaratıcı drama çalışmalarının öncüsü olan İnci San, Yaratıcı Dramanın önemini şöyle açıklar: “Yaratıcı dramanın bireye öğrenme yaşantısında pek çok yararı vardır. Drama, öğrenme ve sosyalleşmenin yanında bireyin kendine olan güven ve saygısını da geliştirir. İletişim ve problem çözme becerilerini geliştirdiği gibi bir gruba ait olmanın gizli gücü vurgulanır. Ayrıca bağımlılık yerine bağımsız olma, edilgenlik yerine katılımcı olma, yetkinleşme, karar verme, demokratikleşme yaratıcı dramanın diğer kazanımlarıdır. Özellikle yetişkinler ve gençler, uygulanan etkinliklerle yaratılan yaşam durumları aracılığıyla çeşitli durumların incelenmesi, veli-okul ilişkileri, kent yaşamı ve sorunları, ana-baba-çocuk ilişkileri, çevre sorunları v.b. konularda iletişim, bilgilendirme, çözüm bulma gibi amaçlara hizmet etmektedir.”
Yaratıcı drama birçok sanat dalından da faydalandığı için çocuğun düş gücünü geliştirir ve zenginleştirir. Yaratıcılığına ve estetik bakış açısına katkıda bulunur. Ezbere dayalı, tek tip bir öğretim modeli sunan eğitim sisteminin yaratıcı drama yöntemi ile değişip dönüşeceğine inanıyor, dramanın eğitim sistemine daha çok hizmet etmesini diliyorum.
Sevgilerimle..
Diğer yazılarımı okumak için BURAYA,
Bizi Instagramdan takip etmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.