Ana Sayfa Hafta Hafta Gebelik 9 Haftalık Gebelik

9 Haftalık Gebelik

455
0

Artık biraz ciddileşelim. 9 haftalık gebelik dönemi ile birlikte muhtemelen artık bebekten sonraki hayatınızı resmetmeye başladınız. Hayatınızda olacak değişikliklere hazırlanmak için bu zamanı iyi değerlendirmelisiniz. Zaman ne de çabuk geçiyor öyle değil mi?

9 Haftalık Gebelik, 9 Haftalık Gebelik, Tatlı Bir Telaş

9 Haftalık Gebelik – Bebek Gelişimi

9 haftalık gebelik, embriyo döneminin sonu olarak bilinir. Şu andan itibaren bebeğiniz bir fetüse dönüşmüş durumda. Buna inanabiliyor musunuz? Yaklaşık 2.54 santimetre olan bebeğinizi orta boy bir yeşil zeytine benzetebiliriz.

Başı düzleşip tamamen gelişen bebeğinizin kulakları büyümeye devam ederek daha insani görünmesini sağlıyor. Ayak parmakları belirginleşti. Bebeğinizin kalp, beyin, böbrekler, karaciğer ve akciğerler gibi tüm temek organları gelişmeye başladı.

Yakında fetüsünüzdeki kollar ve bacaklar da kendiliğinden hareket ediyor olacak, şimdi minik kasları gelişmeye devam ediyor, ancak minik dansçınızı en az bir iki ay daha hissetmeyeceksiniz.

9 Hafta Gebelik Kaç Ay Eder?

9 haftalık hamileyseniz, hamileliğinizin 3. ayındasınız. Sadece 6 ay kaldı!

9. Haftada Bedeniniz

Çok yorgun hissediyorum!

Hamilelik belirtileri söz konusu olduğunda, 9. haftada bu belirtilerin üst sınırına ulaşmış hissedebilirsiniz: Giysileriniz bel çevrenizde sıkılaşıyor, çok duygusalsınız ve hala 100 kez tuvalete koşuyorsunuz!

Ama bekleyin, dahası var. Başınızı yastıktan kaldırmakta güçlük çekiyorsunuz, bütün gün ayaklarınızı sürüklüyorsunuz ve gece eve gelir gelmez yatağa sürünmek için sabırsızlanıyorsunuz.

Kulağa tanıdık geliyor mu? Aşırı gebelik yorgunluğu, özellikle ilk trimesterde yaygın bir semptomdur. Ve bu belirti çok iyi bir nedenden dolayıdır: çünkü bebek yapmak zor bir iştir. Vücudunuz bebeğinizin yaşam çizgisi olan plasentayı geliştirdiği için annelik için fazla mesai yapıyor.

Dahası, vücudunuzun metabolizması ve hormon seviyeleri önemli ölçüde artmıştır, bu da kan şekeri ve kan basıncında bir azalmayı tetikler- bu da önemli bir sebeptir.

İyi haber: İkinci üç aylık dönemde plasenta oluşumu tamamlanmış ve enerji seviyeniz artacak bunlarla birlikte sabah bulantınız ve aşırı yorgunluğunuz azalacak.

Çok da iyi olmayan bir haber: Yorgunluğun üçüncü üç aylık dönemde daha büyük bir fetüsün etrafında dolaşma talepleri arttıkça tekrar ortaya çıkması muhtemeldir.

Sağlıklı ve İyi Atıştırma

Hamilelik sırasında bulantı ve kusma ile baş etmek kolay değildir – ancak kendinizi ve bebeğinizi beslemeye çalışmak bunlarla mücadele ederken özellikle zordur.

Bu dönemde öğünlerinizi arttırın, gün boyunca en az altı daha küçük, ancak besin dolu mini yemekler ve atıştırmalıklar yiyin. Mini yemekler sadece mide bulantısı için daha kolay olmayacak, aynı zamanda sürekli tuvalet yolu tutmanızı önleyecektir.

Şu anda, tam tahıllı krakerler gibi daha az rahatsız edici bulduğunuz gıdalara odaklanın. Ve zencefilin yatıştırıcı gücünden faydalanmayı unutmayın!

9 Haftalık Gebelik Belirtileri

  • Sık idrara çıkma
  • Yorgunluk
  • Meme hassasiyeti
  • Mide ekşimesi ve hazımsızlık
  • Şişkinlik ve gaz
  • Kabızlık

9 Haftalık Gebelik Notları

Birçok kadın için mide ekşimesi, ikinci aydan başlayarak hamileliğin en erken belirtileri arasındadır.

Mide Ekşimesi ile Mücadele

Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanız mide ekşimenize yardımcı olmazsa, doktorunuzun onayı ile antasit içeren ilaç almayı deneyin. Bu ilaçlar zaten hamilelik sırasında ihtiyacınız olan ekstra kalsiyum içerirler.

Genetik Testler Hakkında Bilgi İsteyin

35 yaşında veya daha büyükseniz veya ailenizde genetik hastalık öyküsü varsa, 9. haftadan sonra yapılan NIPT (noninvaziv prenatal test) ve CVS (koryonik villus) dahil olmak üzere yaygın genetik taramalar hakkında doktorunuzla konuşmanın zamanı geldi.

Uyku Pozisyonunuzu Bulun

En sevdiğiniz pozisyon yüzüstü yatmak ise haberler üzücü. Doğuma kadar bariz nedenlerle bu pozisyonda yatamayacaksınız.

İkinci ve üçüncü trimesterde, her iki tarafta da – tercihen solda – uyumak sizin ve bebeğiniz için idealdir. Bu pozisyon plasentaya maksimum kan akışı ve besin maddeleri sağlar – alt ana toplardamar üzerinde daha az basınç ve böbrek fonksiyonunu arttırır.

Lif Tüketin

Lif bakımından zengin gıdalar kabızlığı ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Kepekli tahıllar, taze veya kurutulmuş meyveler, sebzeler, fasulye ve bezelye yiyin.

Yeşili tercih etmek de kabızlığın önüne geçebilir – bunun için sadece sebze yemek zorunda değilsiniz: Sulu, tatlı bir kivi, güçlü bir müshil etkisi olan küçük bir meyvedir. Her gün 25 ila 35 gram lif hedefleyin.

Kıyafetlerinizi Düzenleyin

Er ya da geç, her hamile kadın kıyafetlerine sığamaz hale gelir. Şu anda, kot pantolonunuz için çok büyük, ancak hamile kıyafetleri için çok küçüksünüz. Yaratıcı olun: Kot düğmenizin etrafına, ilik içinden ve düğmenin etrafına bir lastik bant geçirin. Bu şekilde pantolonlarınızla birkaç hafta daha zaman kazanacaksınız. Ya da eteğinizin fermuarını sonuna kadar çekmeyin ve kanıtı gizlemek için üzerine bir bluz, kazak veya ceket giyin.

Hamile moda dünyasına girmeye hazır olduğunuzda, gardırobunuz hakkında bilgili olun. Büyüyebilen ve çok şeyle kombinlenebilen tercihlere odaklanın.

Harekete Devam Edin

Kabızlık, sıklıkla konuşulmayan bir hamilelik belirtisidir. Bağırsaklarınızı harekete geçirmek için bazı ipuçlarına mı ihtiyacınız var? İlk olarak, takviyelerinizi inceleyin. İronik olarak, hamile bir vücudu iyi yapan takviyelerin çoğu – doğum öncesi vitaminler, kalsiyum ve demir takviyeleri de kabızlığa katkıda bulunabilir.

Tempolu bir yürüyüş veya yüzmek gibi bir çeşit günlük egzersize uyarak bağırsaklarınızı hareket ettirebilirsiniz.

Sekiz dolu bardak sıvı – su, sebze veya meyve suyu, et suyu – sindirim sisteminizin etkileyici bir oranda hareket etmesini ve dışkınızı yumuşatmayı sağlar.

Kuru erik suyu, hafif bir müshil olduğu için kategoride en üst sıradadır. Gerçekten tıkandığınızda biraz içmeye çalışın.

Unutmayın, tuvalete çıkmanız gerektiğinde derhal çıkmalısınız. İçinizde tutmak bağırsak kaslarınızı zayıflatabilir ve kabızlığa yol açar. Ve doktorunuzla görüşünceye kadar, bitkisel olanlar da dahil olmak üzere ilaçlardan uzak durmayı unutmayın.

Sevgilerimle,

Hafta Hafta Gebelik serisine ulaşabilmek için buraya,

www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Önceki İçerikÇocuklarla Karantinada Kalmanın Yolları
Sonraki İçerikÇocuklara Evde Lahmacun
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments