Ana Sayfa Bebek&Çocuk Psikolojisi Boşanma ve Çocuk

Boşanma ve Çocuk

700
0

Elbette hiç kimse sonunda yollarını ayırmak üzere evlenmiyor ama ne yazık ki hayat herkese güzel sürprizler de hazırlamıyor. Tıpkı evlenmek gibi boşanma da hayatın gerçeklerinden bir tanesi. Eğer bir çiftin çocukları yoksa  boşanma çok daha sancısız olabiliyor. En azından bununla mücadele etmesi gereken iki yetişkinden söz ediyoruz sadece. Ama eğer boşanma ve çocuk söz konusuysa işin rengi biraz daha değişiyor. Çünkü onlar dahil olmadan verdiğimiz kararlar, onların hayatını da ciddi oranda etkiliyor. O yüzden boşanma ve çocuk konusunda ciddi bir hassasiyet ve dikkat gerekiyor.

Çocuklara Boşanmayı Nasıl Açıklamak Gerekir

Boşanma ve çocuk konusunda en çok üzerinde durulan ve en çok sorulan soru şudur: Çocuklara bunu nasıl açıklamak gerekiyor? Aslında şöyle bir gerçek var. Eğer bir evde bir anlaşmazlık, bir uyuşmazlık söz konusuysa zaten çocuklar bunu seziyorlar. Sadece tam olarak ne olduğunu anlamlandıramıyorlar. Siz çocuğunuzla gereken konuşmayı yaptığınızda muhtemelen o da bir şeylerin yanlış gittiğini bir terslik olduğunu sezmiş, bununla ilgili gergin halde olacak. O yüzden boşanma konusunda kararınız netse bunu çocuklarınıza açıklamak için çokta fazla beklememelisiniz. Ama dediğim gibi bu konuda kendi içinizde ve eşler arasında tam bir uzlaşma sağlandıysa açıklama yapılmalı. Öncesinde her sorunda çocukları buna dahil etmek doğru değil. Ben kesinlikle boşanma kararını vermiş çiftlerden bahsediyorum.

boşanma ve çocuk, Boşanma ve Çocuk, Tatlı Bir Telaş

Boşanma kararını verdikten sonra zaman kaybetmeden, çevrenin bu konudaki mesajları evinize girmeye başlamadan çocuğunuza açıklama yapıp kafasındaki soru işaretleri azaltılmalıdır. Peki nasıl bir konuşmadan bahsediyoruz? Aslında bir çok kere kulağımıza çalınmıştır ama bir kez daha üzerinden geçmekte fayda var. Anne, baba ve çocukların bir arada, baş başa olduğu ve dışarıdan hiç kimsenin olmadığı bir ortamda yapılmalıdır bu konuşma; “Biz artık yolumuzu ayırmaya karar verdik yani karı koca olmayacağız aynı evde yaşamayacağız. Ama sizin anneniz ve babanız olmaya ve sizi çok sevmeye, her zaman desteklemeye, ihtiyaç duyduğunuz anlarda yanınızda olmaya devam edeceğiz” şeklinde çocuklarınıza durumu açıklamanız gerekiyor.

Boşanma ve Çocuk: Nasıl Algılarlar?

Çocukların belli yaş dönemlerinde boşanmayı algılamaları farklıdır. Mesela, okul öncesi dönemdeki çocuklar bunun için kendilerini suçlama eğiliminde olabilirler. Yaramazlık yaptım annemle babam o yüzden boşanıyor, hata yaptım annemle babam o yüzden anlaşamıyor, benim yüzümden kavga ediyorlar diye düşünebilirler. Bu yaşlarının bir özelliğidir. Ergenlik dönemindeki çocuklarsa, anne ya da baba, birinin tarafını tutup diğerini suçlama eğiliminde olabiliyorlar. Bu gelişimsel döneme bağlı neden arama durumuna dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuğumuza şunu açıklamamız gerekiyor; “Bizim birbirimizi artık eş olarak istememe sebebimizin  seninle hiçbir ilgisi yok. Aslında bunun başka hiç kimseyle bir ilgisi yok. Sadece biz artık yeterince iyi anlaşamadığımızı ve bazen birbirimizi üzdüğümüzü fark ettik, o yüzden de artık aynı evde yaşamama kararı verdik” demek ve bunu çocuğa net bir şekilde ifade etmek önemli.

boşanma ve çocuk, Boşanma ve Çocuk, Tatlı Bir Telaş

Bu açıklamayı yapmak önemli ama sadece açıklama yapmak yetmez. Söz konusu çocuk olduğunda, çocuk duyduklarından çok yaşadıklarıyla anlamlandırır her şeyi. Dolayısıyla boşanma sürecinde aramızdaki ilişki nasıl olursa olsun çocuğumuz için iletişim halinde kalmaya ve ortak davranmaya devam etmemiz çok önemli. Ne yazık ki her boşanma bu şekilde olmuyor. Herkes bu kadar olgun olamıyor, çok tatsız şeylerde yaşanıyor ama söz konusu çocuklarımız olunca zannediyorum kendimizi biraz zorlayabiliriz.

Anne ve Baba, Çocuk için Vazgeçilmezdir

Boşanma ve çocuk ilişkisinde yapılan en büyük hatalardan biri karşı tarafı çocuklarla cezalandırmaya çalışmak. Çocuğu gösterip göstermeme kısmına girmiyorum bile o çok uç bir örnek ve ne kadar yanlış olduğunu zannederim artık herkes biliyordur. Çocuğun yanında karşı taraf için kötü konuşmak çocuğunuza bununla ilgili mesajlar vermeye çalışmak aslında karşı tarafı değil çocuğunuzu cezalandırmak demek. Eğer bir çocuğun annesini ya da babasını ona kötülerseniz onun hayallerini yıkarsınız. Annenin ya da babanın hayatı evet zorlaşır ama asıl darbeyi çocuğunuza vurursunuz. Çünkü hem anne hem de baba çocuk için vazgeçilmezdir. Anne ve baba çocuğun ilk güvenli limanı, sığınağı ve kahramanlarıdır. Eğer siz onlarla ilgili kötü mesajlar verirseniz çocuğunuzun hayatında büyük bir boşluk oluşturursunuz. Bu boşluk üzerine konulacak taşların sağlam olmasını engeller. Yani en büyük zararı çocuğunuza verirsiniz. O yüzden boşanma aşamalarında çocuğu bu tip konuşmalardan uzak tutmak çok önemli. Siz değil ailenizden birisi bunu yapıyorsa bu konuda net bir şekilde uyarın lütfen.

Boşandıktan Sonra Çocuğun Hayatındaki Değişiklikler

Bir diğer önemli nokta boşandıktan sonra çocuğun hayatında çok radikal değişimler yapmamak. Ev değişiklikleri ya da şehir değişiklikleri olabilir bu normaldir ve bir derece tolare edilebilir. Anne ya da babanın çocuğun hayatından bir anda çıkması, uzaklaşması ya da ihtiyacı olduğu özel zamanlarında yanında olmaması çocuklar için büyük travma. Biz mümkün olduğunca çocuğun hayatındaki değişiklikleri minimuma indirmek isteriz. Okul, çevre, arkadaş ve ev düzenini mümkün olduğunca değiştirmeme taraftarıyız. En azından ilk aşamalarda. Çünkü aslında çocukları kaygılandıran şey budur: “Bundan sonra ne olacak, benim hayatımda neler değişecek, ben ne olacağım” diye düşünür çocuklar. O yüzden değişiklikler aza inerse bu kaygıların azalması daha hızlı olur. Çok fazla değişiklik yaşanırsa kaygılar biraz daha uzun süreli olabiliyor.

Boşandıktan sonra elbette anne ve babanın ayrı evleri olacak. Çocuğun da bu evlerde kendine ait özel bir alanının, odasının olması önemlidir. Çocuk o evin de bir parçası olduğunu hissedebilir böylece. Belki o odanın dizaynı beraber yapılabilir, beraber eşyalar alınabilir, bu çocuğa güven verir.

Boşanmadan sonra çiftlerin ayrı ayrı yaşadığı ilişkiler konusu da hassastır. Çocuğun anne ya da babanın yeni arkadaşlarıyla tanıştırılması tercihen gerçekten ciddi olduktan sonra  daha doğrudur. Çünkü çocuklar için çok fazla değişiklik endişe yaratıcıdır. Bu her konuda böyle. Ciddi bir ilişki yaşanıyorsa çocuğun bu ilişkiye dahil edilmesi, onun da bir parçası olması daha mantıklı olacaktır. Böylece hayatına giren bir insana alışma ve sonrasında onu kaybetme stresinden çocuğu mümkün olduğunca korumuş olursunuz.

boşanma ve çocuk, Boşanma ve Çocuk, Tatlı Bir Telaş

Kalıcı İz Bırakmadan Boşanma ve Çocuk Süreci

Zor bir süreçten bahsediyoruz, tabi ki boşanma hiç kimse için kolay bir süreç değil, hele söz konusu çocuklarsa. Ama şu da demek değil, boşanmış anne babaların çocukları ille sorunlu olacak yada ille çok zor dönemlerden geçecek. Boşanma iyi idare edilebilirse, düzenli ve çocuk odaklı gidilebilirse çok ciddi problem yaşamadan, kalıcı bir iz bırakmadan atlatabileceğiniz bir süreç. Sadece kendimizi boşanmanın getirdiği sorunlar ve strese kaptırıp çocuğumuzu ihmal etmememiz gerekiyor, önemli olan nokta da bu. Sevgiler,

İlgili makalenin videosunu izlemek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Irmak Kerimoğlu’nun diğer yazılarını okumak için ise BURAYA tıklayınız.

Önceki İçerikÇocukla Yurtdışına Seyahat
Sonraki İçerikEmzirme Döneminde Beslenme
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments