Çocukla yurtdışına seyahat 2-3 saatlik gezmeye giderken bile tıkabasa doldurulmuş, her ihtimal düşünerek hazırlanmış çantalarla çıkan biz annelerin korkulu rüyasıdır. Ama günümüz dünyasında dünyayı gezmek, en azından yakın ülkeleri ziyaret etmek gittikçe kolaylaşmıştır. Çocuğumuzun büyümesini beklemeden de bu fırsatları değerlendirmemiz mümkün.
Çocuğuyla daha önce yurtdışına seyahat etmemiş yeni annelere tavsiye niteliğindeki bu yazıda öncelikle seyahat öncesi süreci anlatmakla başlayacağım.
İçindekiler
Seyahat İçin Teknik Hazırlıklar
Bebeğiniz kaç yaşında olursa olsun kendisine ait pasaportu olmak zorundadır. Ve pasaport çıkartma işlemlerinde kendimiz için ne yapıyorsak aynısını bebeğimiz için de yapmak durumundayız.
- Pasaport için randevu, 2 adet biometrik fotoğraf, nufüz cüzdanı ve pasaport harcının yatırıldığına dair makbuz.
- Eğer çocuk sadece anne ya da sadece babayla seyahat edecekse gitmeyen ebeveynden noter onaylı muvafakatname alınması gerekiyor. Bu boşanmış anne-baba için de geçerlidir. (Bu belgeyi havaalanında da yanınızda bulundurmanızda fayda var çünkü bazen polisin keyfiliği ya da vizesiz gidilen ülkelere giriş şartı olarak bu belge havaalanında da sorulabiliyor)
- Çocuklar için en fazla beş yıllık pasaport çıkarılabiliyor.
Vize başvurusunda da kendimiz için neler yapıyorsak çocuk için de aynı işlemler geçerlidir. Randevuya mutlaka çocuğunuzu da götürmelisiniz. Vize için fotoğrafı vize başvuru merkezlerinde/konsolosluklarda çekiyorlar. Ve anne baba her ikisininde aynı anda orada olması gerekiyor. Daha önceden vizeniz var, bebeğinize almak için sadece başvurdunuz diyelim yine de ikinizin de pasaportları yanınızda olmalı. Anne ya da baba bir sebepten dolayı orada olamıyorsa muvafakatname belgesini isteyeceklerdir.
Seyahat Hazırlıkları
Yolculuk Nereye?
Gideceğiniz yeri henüz seçmediyseniz internette çocukla gezilebilecek ülkelerin listelendiği yazıları incelemekle başlayabilirsiniz. Yaz ve kış ayları için ayrıca düşünüp karar vermekte yarar var. Ve bu seyahat zamanlarını çocuğunuzun aşı dönemlerini gözününde bulundurarak değerlendirin. Uçak biletini alırken bile çocuğunuzun aşı gününden birkaç gün sonra almaya dikkat edin.
Seyahat edeceğiniz yere karar verdiyseniz önceden gezilecek mekanları listeleyin, hatta rota çizin. Bu listeye çocuklarla gidilebilecek mekanları da ekleyin. Bu konularda yardımcı olan aplikasyonları telefonunuza indirebilirsiniz.
Uçak Bileti ve Koltuk Seçimi
Yurtdışına uçak bileti alırken daha ucuz olsun diye şehir merkezine daha uzak havaalanına bilet almak, artık küçük çocukla seyahat eden aileler için vazgeçilmesi gereken bir harekettir. Yolculuk günü her ne kadar planlı ve hazırlıklı başlasanız bile evden çıkma-havaalanına varma- valiz teslimatı-arama noktalarından geçme ve uçağı bekleme süreçleri bebeğiniz ile yorucu süreçlerdir. İndiğinizde bir de uzun otobüs-tren vs yolculuğu çekmek istemeyeceksinizdir.
Çocuğunuz 2 yaşının altında olduğunda (koltuk almamanıza rağmen) az bir miktar da olsa uçak bileti ödüyorsunuz. Koltuk satın almak istediğinizde tam ücretini ödeyip yanınızda oto koltuğu getirmeniz gerekmektedir. Bu konuyla ilgili yine de havayolu şirketinize danışmanız gerekir.
Uçakta ekonomi sınıfının ilk koltukları diğer koltuklara göre daha rahattır. Bacaklarınızı uzatabileceğiniz büyük bir alan vardır. Ayrıca birçok uçakta (bilet alırken danışın) bu bölümde bebekler için 11 kiloya kadar kullanılabilen yatakların (baby basket deniliyor) bağlanabildiği aparatlar vardır. Uzun yolculuklar için çok büyük bir kurtarıcıdır. Çünkü uçakta eğer boş koltuk yoksa çocuğunuz uçuş süresi boyunca kucağınızda olacaktır. Biletinizi alırken firmaya danışıp bu koltukları önceden rezerve edebilirsiniz.
Eğer uçağınızda baby basket yoksa yan koltuğunuz da doluysa ancak uçakta boş koltuk varsa kalkıştan sonra yerinizi değiştirmeyi teklif edebilirsiniz.
Ön sıralarda koltuk tercih edin. Tuvalete yakın olmak gibi bir derdiniz olmasın. Gidip gelen insanların ve tuvalet kapısının çarpan sesi uyuyan çocuğunuzu rahatsız edebilir.
Uçağa binene kadar bebek arabasıyla gidebiliyorsunuz. Uçağın girişinde hostesler sizden teslim alıyorlar. Bebek arabasının siz uçaktan indiğinizde de yanınızda olmasını istiyorsanız (bagaj teslime giderken bebeğinizi içine koyabilmek için) check-in işlemleri sırasında bunu belirtmelisiniz. Aksi takdirde bagajlarla birlikte almak zorunda kalırsınız.
Biletinizi alırken uçuş saatlerini çocuğunuzun uyku saatlerine göre ayarlayabilirsiniz. Uzun yolculuklarda gece uçuşu tercih edilebilir. Genel tanı akşamüstü saatlerine bilet alınmaması yönünde. Çünkü çocukların en yorgun oldukları dolayısıyla huysuz oldukları saatler ya da öğlen uykusunu uyuyup aşırı enerjik oldukları saatler, sizi yolculuk sırasında ekstra zorlayabilir.
Aktarmalı yurtdışı uçuşlarında ise aktarma süresinin kısa olduğu uçuşları kesinlikle tercih etmeyin. Çocukla koşturmaca bu sürecin en yoran tarafı olacaktır.
Bagaj Hazırlıkları
Liste hazırlayın.
Çocuğunuzun valizi- Sizin valiziniz- El bagajı
Yazın, hem yer kaplamaları açısından hem de daha fazla değiştirme olasılığından dolayı bol kıyafet almak iyi olacaktır.
Kışın ise kat kat giydirme en iyi yöntemdir. İçe ince üste hırka ve mont şeklinde giydirmek dışarıda dolaşırken korur, iç mekanlarda sıcaklığa göre hareket etmenizi sağlar. Kalın kazaklar, sweatler valizde hem daha çok yer kaplayacaktır hem de terletme olasılığı daha yüksektir. Bu da ekstra strestir.
Büyük valizinizde gittiğiniz ülkede bulamama ya da zor tedarik etme olasılığına karşı ateş düşürücü, termometre, yanık-pişik kremleri, sivrisinek koruyucular, kaşıntı giderici kremler ve yazınsa en önemlisi güneş kremi acil durum çantanızda bulunsun. Eğer bebeğinizin bir rahatsızlığı ve düzenli kullandığı bir ilacı varsa Dr. raporuyla birlikte el bagajınıza koymanızda sakınca yoktur.
Bebeğinize mama veriyorsanız çok sevdiği kavanoz mamalardan bir iki adet valizinize koyabilirsiniz. Yurt dışında çeşit bulmak çok kolay ancak acil durumlar için yedek olarak yanınızda getirebilirsiniz. 100ml gecmeyen mamaları el bagajınıza da koyabilirsiniz.
El bagajına;
- Yedek kıyafet (Çocuğun üstünü ince giydiriniz uyurken terleme ihtimaline karşı)
- Uzun süre oyalanabileceği oyuncaklar. Boyama kitabı, hamur, sevdiği peluş oyuncak vs Tablet ya da telefonunuza önceden sevdiği çizgi filmler oyunlar yüklemek.
- Aperatif yiyecekler. Kurutulmuş meyve, çerez, meyve, tuzlu kraker. Kavanoz mama vs.
- Islak mendil-bez-pişik kremi(kücük boy)
- Uyurken altına sermek için ya da üstünü örtmek için ince battaniye
- Önlük
- İniş ve kalkışlarda oluşan iç kulak basıncını önlemek amacıyla emziriyorsanız bu anlarda emzirmeniz tavsiye edilir. Emzirmiyorsanız emzik, biberon bu işlevi görebilir. Çiğneyebilen çocuklar için de sakız önerilir.
Bebek Arabası
Bebek arabası çocukla yurtdışı seyahatinde hatta uçakla seyahatte en merak edilen konudur. Bazıları kanguruyu tercih eder hiç bebek arabası kullanmaz. Bazısı da bebek arabasını hem el bagajı, ceketler vs için taşıma aracı olarak hem de bebeğin uyuma ihtimalini düşünerek havaalanında kullanmayı tercih eder. Eğer bebek arabasında kararlıysanız arabanın çok büyük olmayan kolay katlanablir bir araba olmasına dikkat edin. Çünkü arabaları arama noktalarında x-ray cihazlarının içine koyup arıyorlar. Kucağınızda bebeğinizle beklerken bir yandan da bebek arabasını parçalara ayırmaya kalkışmamak için önceden tedbirli olmakta fayda var. Yurtdışı seyahatinde fazladan bir ya da iki arama noktasından daha geçiyorsunuz. Gideceğiniz ülkede kolay kullanacağınızı düşünüyorsanız güneşliği iyi olan baston bebek arabaları en kullanışlı olanlardır.
Yazıya bakıldığında biraz zor bir süreç gibi görünebilir ama biz anneler için bu ne ki değil mi? Sakin olun, herşeyi planlı yapın, havaalanına erken gidin, aktarma süreniz kısa değilse uçaktan inerken ağırdan alın. Seyahatinizin her aşamasının tadını çıkarın. Sizin ve bebeğiniz için farklı ve güzel anılar olacak. Bebeğinize daha önceden uçaktan bahsettiyseniz zaten çok keyif alacak. İyi yolculuklar dilerim…
Bebeginiz dunyaya geldikten sonra, kendinizi eve kapatmak yerine gezmeye daha cok devam etmelisiniz. Bu hem bebek bakmaktan yorulan ve zaman zaman bunalan anne icin bir degisiklik, hem de bebeginizin rutinin disinda nasil davrandigini gormek icin sizlere tecrube olacaktir. Bu yazi tam bir rehber olmus. Kaleminize saglik✔️
Teşekkürler 🙂 15. günden beri dışarıdayız bizde. Çok haklısınız…