Ana Sayfa Anne Olmak Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri

Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri

764
0

Çocuklarınıza bağırmanın uzun süreli etkileri başlığını gördüğümüzde birçoğumuz ah evet bizim problemimiz diyoruz. Bazılarımız ise belki problem olarak değil bir disiplin yöntemi olarak görüyor.

Şüphesiz ki her birimiz çocuklarımız için en iyisini istiyoruz! Ve bu yüzdendir ki çoğumuz ebeveynlik tercihleri ile mücadele içinde. Çağımızın amansız hastalığı olarak tanımladığım sosyal medya ebeveynliği sebebiyle de yetememe, eksik kalma güdüsü içindeyiz. Halbuki sonuçta hepimiz yalnızca birer insanız! Çocuklarımız özellikle de yanlış davranıyorlarsa hayal kırıklığı yaşamamız çok normal. Ancak bu hayal kırıklığını ifade etme ve durumla başa çıkma şeklimizin özellikle bağırmamızın çocuklarımızda kişilik gelişimi ve uzun süreli sağlık sorunları gibi olumsuz etkileri olabilir!

Ebeveynler Neden Bağırıyor

Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Tatlı Bir Telaş

Bu sorunun kısa cevabı, bunalmış veya öfkeli hissetmemizdir, bu da sesimizi yükseltmemize sebep olur. Ancak bu davranış çözüm değildir, belki çocukları susturabilir ve kısa bir süre itaatkar yapabilir, ancak davranışlarını veya tutumlarını düzeltmelerini sağlamaz.

Kısacası, eylemlerinin sonuçlarını anlamaktan ziyade sizden korkmayı öğretir.

Çocuklar öğrenmek için ebeveynlerine güvenirler. Öfke ve bağırmak ile ilişkili saldırganlık, bir çocuğun ailesinde “normal” olarak algıladığı bir şey olmaya başlayınca, davranışları bunu yansıtacaktır.

Bu konuda Laura Markham’ın çok benimsediğim bir açıklaması var: Ebeveyn olarak bir numaralı işiniz, çocuklarınızın güvenliğini sağladıktan sonra kendi duygularınızı yönetmektir. Evet gerçekten mesele burada bitiyor. Çocuklarınıza bağırmanın uzun süreli etkileri içinde ise bu en önemli faktördür.

Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri

Daha önce bağırdıysanız, yüksek bir sesin mesajı daha net hale getirmediğini bilirsiniz. Çocuklarımız farklı değil. Aslında bağırmak disiplini zorlaştıracaktır, çünkü sesimizi her yükselttiğimizde çocuklarımızın alıcılıkları ciddi oranda azalacaktır.

Son araştırmalar, bağırmanın çocukları daha agresif, saldırgan hale getirdiğine dikkat çekiyor. Genel olarak bağırmak, bağlam ne olursa olsun öfkenin bir ifadesidir. Çocukları korkutur ve kendilerini güvensiz hissettirir.

Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Tatlı Bir Telaş

Sakinlik ise güven vericidir. Bu da çocuklara kötü davranışlarına rağmen sevildiğini ve kabul edildiğini hissettirir.

Çocuklara bağırmak, sözlü saldırıda bulunmak ve hakaret etmek “duygusal istismar” olarak nitelendiriliyor. Ve çocuklarınıza bağırmanın uzun süreli etkileri içerisinde duygusal istismarın anksiyete, düşük benlik saygısı ve artan saldırganlık gibi sonuçları olduğu yapılan çalışmalarda gözlenmiştir.

Ayrıca bu durum, sağlıklı sınırlar ve özsaygı anlayışları çarpık olduğundan çocukları zorbalık yapmaya daha duyarlı hale getirir.

Bağırmak Davranış Problemlerini Daha da Kötüleştirir

Çocuklarınıza bağırmanın o anda mevcut olan sorunu çözebileceğini veya gelecekte kötü davranmalarını engelleyebileceğini düşünebilirsiniz. Ancak araştırmalar, bunun uzun vadede daha fazla sorun yaratabileceğini gösteriyor. Bağırmak aslında çocuğunuzun davranışını daha da kötüleştirebilir. Bu, düzeltmek için daha fazla bağırmanız gerektiği anlamına gelir. Ve döngü devam eder.

Ebeveyn-çocuk ilişkileri üzerine yapılan araştırmalarda, bu durumun birçok ailede böyle olduğunu gösteriyor. Yapılan çalışmalarda, ebeveynleri tarafından bağırılan belli yaştaki çocuklar, takip eden yıl boyunca kötü davranış düzeylerini artırarak tepki gösteriyor.

Ve bu bağırarak disipline etme durumunun hangi ebeveyn tarafından yapıldığının fark etmediği gözleniyor. Yani anne ya da babanın disiplin etme tarzı bağırmak ise çocuğun davranışları giderek tepkiye dönüşüyor.

Bağırmak Çocuklarda Beyin Gelişim Şeklini Değiştirir

Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Tatlı Bir Telaş

Bağırmak ve diğer sert ebeveynlik teknikleri çocuğunuzun beyninin gelişim şeklini tam anlamıyla değiştirebilir. Çünkü insanlar olumsuz bilgileri ve olayları iyi olanlardan daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde işlerler.

Bir çalışmada, çocukluk çağında ebeveyn sözlü taciz öyküsü olan kişilerin beyin MRG taramalarını, taciz öyküsü olmayanların taramalarıyla karşılaştırır ve sözlü taciz yaşayanlarda beynin ses ve dili işlemekten sorumlu kısımlarında belirgin fiziksel fark gözlemlenir.

Bağırmak Depresyona Neden Olabilir

Ebeveynleri onlara bağırdığında incinmiş, korkmuş veya üzgün hisseden çocukların yanı sıra, sözlü tacize maruz kalmış çocuklarda yetişkinliğe uzanan daha derin psikolojik sorunlara neden olabilir.

Daha önce araştırma yapılan çocuklar üzerinde, ilerleyen zamanlarda bu tip sorunların varlığı saptanmıştır.

Bağırmanın Fiziksel Sağlık Üzerinde Etkileri Vardır

Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Tatlı Bir Telaş

Büyürken yaşadığımız deneyimler, bizi fark etmeyebileceğimiz birçok şekilde şekillendiriyor. Sözlü tacizde bulunan bir ebeveyn olması çocuklukta stres ve kaygı sonrası belirli sağlık problemleri riskini arttırıyor.

Çocuklara Bağırmak  Kronik Ağrılara Sebep Olabilir

Yapılan çalışmalar sözel şiddet ve bu tip disipline yöntemlerin ağrılı kronik durumların geliştirilmesi dahil olmak üzere olumsuz çocukluk deneyimleri arasında bir bağlantı saptamaktadır. Sonuçlar artrit, kötü baş ağrısı, sırt ve boyun problemleri ve diğer kronik ağrıları içermektedir.

Bağırma Yerine Pozitif Disiplin Alternatifleri

Ebeveynleri ile güçlü bir duygusal bağlantısı olan çocukların disiplini daha kolaydır. Çocuklar kendilerini güvende ve kayıtsız şartsız sevildiklerini hissettiklerinde, konu olan sorun öfke nöbetine dönüşmeden önce diyaloga daha açık olacaklardır.

Bağırmayı içermeyen pozitif disiplini nasıl uygulayabileceğiniz ile ilgili birkaç ipucu için okumaya devam edin.

Kendinize Bir Zaman Aşımı Verin

Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Tatlı Bir Telaş

Öfke sınırınıza ulaşmadan önce kontrolü kaybetmemek için birkaç dakika çatışma bölgesinden uzaklaşmak, kendinize derinlemesine düşünme ve nefes alma şansı vermenize yarayacak, sakinleşmenizi kolaylaştıracaksınız.

Ayrıca bu yöntem çocuklarınıza da sınırları ve güçlü duyguları sağlıklı bir şekilde yönetmeyi öğretecektir.

Duygular Hakkında Konuşun

Öfke, eğer uygun şekilde yönetilirse öğrenilebilecek normal bir duygudur. Sevinç ve heyecandan üzüntü, öfke, kıskançlık ve hayal kırıklığına kadar tüm duyguları kabul ederek çocuklarınıza hepsinin insan repertuarımızın bir parçası olduğunu öğretmelisiniz.

Çocuklarınızla nasıl hissettiğinizi anlatın ve onların ne hissettiklerini anlatmaları konusunda teşvik edin. Bu duygu aktarımı kendilerine ve başkalarına karşı saygılı bir tutum geliştirmelerine ve hayatta sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olacaktır.

Kötü Davranışı Sakince, Ancak Sıkıca Ele Alın

Çocuklar ara sıra yanlış davranabilir. Bu büyümenin bir parçasıdır. Yanlış durumlar karşısında incitmeden ve belirli davranışların tolere edilmeyeceğini açık bir şekilde konuşun.

Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Çocuklarınıza Bağırmanın Uzun Süreli Etkileri, Tatlı Bir Telaş

Ve bunları yaparken beden dilinizi doğru kullanın. Onlarla konuşurken göz seviyelerine inmeyi ihmal etmeyin.

Sonuçları Kullanın, Ancak Tehditleri Ortadan Kaldırın

Öfkeli duygular, kızgınlık ve çatışma yaratıyor. Ve böylece uzun vadede, çocuğunuzun iç disiplin geliştirmesini önlüyor.

Tehditler ve cezalar, çocukları güvensiz hissettirerek yalnızlaştırır. Öte yandan, belirli bir davranışı ele alan ancak adil bir uyarı ile gelen sonuçlar (oyuncakların vurmak için değil, oynamak için olduğunu açıkladıktan sonra bir oyuncak almak gibi) çocukların daha iyi seçimler yapmasına yardımcı olur.

Bağırdığınızda Ne Yapmalısınız

Bağırma önleme stratejiniz ne kadar iyi olursa olsun, bazen sesinizi yükseltirsiniz. Bu normaldir. Bunu kabul edin ve özür dileyin, çocuklarınız bu durumdan önemli bir ders alacak: Hepimiz hata yapıyoruz ve özür dilemeliyiz.

Çocuklarınız bağırırsa, onlara sınırları ve bağırmanın kabul edilebilir bir iletişim yolu olmadığını hatırlatın. Saygı gösterdikleri sürece dinlemeye hazır olduğunuzu bilmeleri gerekir.

Üzgün ​​veya bunalmış durumdayken çocuklarınızla çatışmadan önce sakinleşmek için kendinize zaman tanıyın.

Çocuklarınızın çatışma yönetimini kolaylaştıran yaşam boyu alışkanlıklar oluşturmalarına yardımcı olacaksınız. Bu, çocuklarınıza hataları, onların ve diğer insanların anlayışlarını öğrenmeyi öğretecektir. Affetme, bir ailede sağlıklı iletişim için önemli bir araçtır.

Şimdiye kadar çocuklarınızı bağırarak disipline etmeye çalıştıysanız, muhtemelen bunun etkilerini görüyorsunuz:

  • Çocuklarınız mesajlarını birbirlerine iletmek için bağırmaya başvurabilirler.
  • Onlarla olan ilişkiniz, sağlıklı bir şekilde iletişim kuramama noktasına kadar ulaşan kararsız bir değişkendir.
  • Ve sizden uzaklaşabilirler.

Bunların hepsini değiştirebilirsiniz. Değişime bağırmanın yanlışlığı ve öfkenizi bu şekilde göstermenin neden sağlıklı olmadığı hakkında samimi bir konuşma yaparak başlayın.

Evinizi, insanların saygıyla iletişim kurdukları ve birbirlerinin duygularını suçlamadan, uyandırmadan veya yargılamadan kabul ettikleri sakin bir ortam haline getirin. Açık sözlü bir diyalog diyaloğu açık tutar ve ailedeki herkesi sorumlu tutar.

Hata yapabilirsiniz! Eğer yaparsanız pes etmeyin. Tekrar başlamak kolay bir yol değil ama her çabaya değer.

Sevgilerimle,

Diğer yazılarıma ulaşabilmek için buraya,

www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Önceki İçerikBir Uyku Eğitimi Denemesi
Sonraki İçerikDuyu Bütünleme
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments