Ana Sayfa Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül Boğaz – Bademcik Enfeksiyonları ve Kızıl

Boğaz – Bademcik Enfeksiyonları ve Kızıl

559
0

Merhabalar… Sizlere sıkça karşılaşmış olduğumuz Boğaz -Bademcik Enfeksiyonları ve Kızıl ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Günümüzde oldukça sık rastlanılan bu hastalıklar hakkında bilgi almak isterseniz, lütfen okumaya devam edin…

Beta Enfeksiyonu

Bademcik, Boğaz – Bademcik Enfeksiyonları ve Kızıl, Tatlı Bir Telaş

A grubu beta hemolitik streptokoklar (AGBHS) çocuklarda bakteri kökenli boğaz enfeksiyonlarının %90’ından sorumludur. Özellikle 5-15 yaş arasındaki okul çağı çocuklarında ve bunlarla temas halindeki daha küçük çocuklarda AGBHS farenjiti görülebilir.

Bulaşıcıdır. Bulaşma damlacık enfeksiyonu, direk solunum yoluyla olmaktadır.

Temas sonrası 2-5 günlük bir süreç sonrası ani başlayan yüksek ateş, şiddetli boğaz ağrısı, boyundaki lenf bezlerinde büyüme, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma ile hastalık kendini gösterir. Muayenede boğazda ciddi kızarıklık , bademciklerde büyüme ve iltihap, yumuşak damakta kırmızı iğne başı şeklinde döküntüler görülür. Aynı bakteri Kızıl hastalığına da sebep olabilmektedir.

Tanı kesin olarak boğaz kültürü ile konulabilir. Boğaz kültürüne göre hızlı sonuç veren hızlı streptokok testi de oldukça güvenilir bir tanı aracıdır. Genellikle bir kan tahliline gerek olmaz.

Tedavide antibiyotikler kullanılmaktadır. Verilen antibiyotik mutlaka uygun doz ve sürede kullanılmalıdır. Tedavi edilmediğinde sinüzit, bademciklerde abse oluşumu, eklem iltahabı, kemik enfeksiyonu, akut romatizmal ateş (kalp romatizması), akut böbrek yetersizliği gibi ağır komplikasyonlarla sonuçlanabilir.

Kızıl Hastalığı 

Bademcik, Boğaz – Bademcik Enfeksiyonları ve Kızıl, Tatlı Bir Telaş

Kızıl hastalığıda A grubu beta hemolitik streptokoklar (AGBHS) ‘ların ürettiği toksinlerin neden olduğu ateş ve döküntü ile seyreden bir hastalıktır. Genellikle boğaz enfeksiyonu ile birliktedir.

Özellik okul, kreş gibi kapalı ve kalabalık ortamlada bulaşma sıklığı yüksektir. Her yaşta görülebilse de genellikle 3 yaş üstündeki çocuklarda sıklığı yüksektir.

1-7 gün süren kuluçka döneminin ardından yüksek ateş, titreme, kusma, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik ile ortaya çıkar. Bademciklerde kızarıklık ve iltihap , önce beyaz daha sonra kırmızı çilek dili görünümü belirgin hale gelir. Genellikle yüz hariç tüm vücutta yaygın kızarıklık, ağız etrafında solukluk, dirsek -kasıklarda koyu renkli çizgilenmeler görülür. Döküntü 1 haftada solar, parmak uçlarında soyulma başlar.

Tanı klinik olarak konulur. Antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekir.

Boğaz ve Bademcik İltihabı (Akut Tonsillit / Akut Tonsillofarenjit)

Bademcik, Boğaz – Bademcik Enfeksiyonları ve Kızıl, Tatlı Bir Telaş

Çocuklarda enfeksiyon hastalıkları denilince en sık rastlanılan ve en çok antibiyotik kullanılan enfeksiyonlar bademcik iltihaplarıdır. Sıklıkla virüs enfeksiyonları bademciklerde iltihaplanmaya neden olur.

Genellikle 3 yaş altında virüsler daha sık bademcik iltihabı etkenleri olarak karşımıza çıkar. Beraberinde soğuk algınlığı olan kişiyle temas öyküsü, burun akıntısı, öksürük, ses kısıklığı, gözlerde sulanma-kızarma, ishal, lenf bezlerinde büyüme, boğazda ülser tarzı lezyonlar varsa daha çok virüslere bağlı bademcik enfeksiyonu düşünmek gerekir.

Ateş süreleri 1 haftaya kadar uzayabilir. Adenovirüsler aynı zamanda göz enfeksiyonu da yapabilir. Bir çoğumuzun el ayak ağız hastalığı olarak bildiğimiz enfeksiyon etkeni olan Coxsackie virüsler ağrılı, ülserli herpangina olarak bilinen boğaz enfeksiyonuna da yol açar. Yine uçuk nedeni olan Herpesvirüsler uzun süren ateş, ağızda yaralara hatta ciddi beslenme ve sıvı alımında bozukluklara yol açabilir. Öpücük hastalığı olarak bilinen Ebstein Barr virüs enfeksiyonları da bir kaç hafta süren ateş, bademcik iltihabı, lenf bezi , karaciğer ve dalak büyümelerine yol açabilir.

Saydığımız enfeksiyonların tedavilerinde antibiyotik kullanılmamaktadır.

Sevgiler…

Diğer yazılarımı okumak için BURAYA,

Web sitemi ziyaret etmek için BURAYA,

Instagram hesabımıza ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Önceki İçerikÇocukla Tatil İçin İhtiyaç Listesi
Sonraki İçerikÇocuklara Paylaşmayı Öğretmek
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments