Influenza A (H1N1) tipi virüs, insandan insana bulaşan ve sadece insanlarda hastalığa yol açan domuz gribi dediğimiz hastalığın etkenidir.
İçindekiler
Kimler risk altında?
6 ay-24 yaş arası çocuk ve gençler, gebeler, hasta olan kişilerle ilk temas edebilecek hastane çalışanları, bağışıklık sistemi çeşitli ilaçlar nedeniyle baskılanmış kişiler, kalp hastaları, 65 yaş üstü kişiler hastalıktan etkilenecek gruplar arasında sayılmaktadır.
Belirtileri nelerdir?
Mevsimsel griple aynı olup ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları , bazen ishal, bulantı-kusma gibi belirtilerdir.
Bulaşma nasıl olur?
Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Hastalık, solunum salgıları ile bulaşır. Virüs, öksürük ve yakın temas sonrası solunum yollarından çıkan parçacıklarla 1-2 metreye kadar ulaşabilir, 45 dk süreyle havada asılı olarak kalır. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Bulaştırıcılık hastalık belirtileri ortaya çıkmadan bir gün önce başlar, yedi gün sonrasına kadar sürebilir. Bu süre küçük çocuklarda ve bağışıklık yetmezliği olanlarda daha uzun olabilir. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.
Hasta olmamak için ne yapmalı?
Gripten korunmak için için el temizliği en basit ama en etkili yöntemdir. Okullarda küçük yaş gruplarında eğer çocukların sık sık ellerini yıkamaları sağlanamıyorsa alkollü el dezenfektanları kullanılabilir. Hasta çocuğun okula gönderilmemesi de önlem açısından ailelerin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Hastalanan çocuklar hastalık tamamen iyileşene kadar -ki bu süre genellikle 7 gündür- evde tutulmalı. Hastalanan çocukların iyi beslenmesi ve bol sıvı alması sağlanmalıdır. Kalabalık ortamlara, özellikle alış veriş merkezlerine, kapalı oyun alanlarına bu aylarda gidilmemelidir.
Beraber çalıştığımız birisinde ya da çocuğumuzun sınıf arkadaşında hastalık olunca ne yapmalı? Koruyucu ilaç almak gerekir mi?
Hasta olduğu düşünülen kişilerle temas etmiş olanların rutin olarak bu virusun varlığı yönünden taranmasına gerek yoktur. Hastanın grip semptomları yönünden takip edilmesi yeterlidir. Ancak semptom çıkması durumunda hasta tedavi yönünden değerlendirilmelidir. Semptom gözlenen hastaların önemli bir kısmında da tedaviye ihtiyaç duyulmayacaktır. Uluslararası bilimsel kurumların hastalığa yakalanan herkesin tedavi edilmesine yönelik önerisi bulunmamaktadır. Belli bir takım risk faktörü taşıyan kişilerin tedaviye alınması gerekebilir.
Mevcut grip aşısı yeterli mi?
Türkiye’de var olan aşı bir yıl öncesinin influenza virusüne karşı geliştirilen mevsimsel grip aşısıdır. Grip aşısı, domuz gribine karşı da koruma sağlamaktadır.
Aşı olunmasını öneriyor musunuz?
Evet. Aşının faydası olası yan etkinin yaratacağı zarardan çok daha büyüktür. 6 aylıktan büyük herkes aşı olabilir. Özellikle kreşe başlayan çocukların, evde 6 aylıktan küçük kardeşi olanların, tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu ya da astım atakları olan çocukların aşı olması gerekir.
Influenza aşısı kimlere uygulanmaz?
6 aydan küçük çocuklara, ağır yumurta alerjisi olanlara, daha önce grip aşısı uygulandığında ağır yan etki gelişmiş olanlara uygulanmaz. Ateşli hastalarda ateş ve genel durum düzeldikten sonra uygulanır.
Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?
Mevsimsel grip tedavisinde kullanılan, virüse etkilbazı ilaçlar H1N1 gribi için de etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bunlar doktor önerisi ile kullanılması gereken ilaçlardır. Soğuk algınlığı ve gripte ateşi düşürmek, burun akıntısı gibi bulguları azaltmak için kullanılan ilaçlar virüse etkili değildir. Yalnızca hastalığın bulgularını hafifletir. ‘Reye sendromu’ adlı seyrek görülen fakat ağır bir hastalık nedeniyle grip sırasında çocuklar ve ergenlere asetil salisilik asit (Aspirin vb.) içeren ağrı kesici, ateş düşürücüler verilmemelidir.
Diğer yazılarıma ulaşmak için buraya,
www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşmak için buraya tıklayınız.