Çocuğunuz, diyabetini yönetmeyi öğrenerek uzun ve sağlıklı bir hayat yaşayabilir. Diyabet tanısını aldıktan sonra Diyabet Yönetimi sizin ve çocuğunuzun yaşamının büyük bir parçası olacaktır. Ancak çocuğunuza ihtiyacı olan destek ve rehberliği vererek diyabet bakımını üstlenmesine yardımcı olmanız ehemmiyet taşıyacaktır.
İçindekiler
Diyabeti Nasıl Yönetebilirsiniz?
Diyabet yönetimi durumunun anahtarı kan şekeri seviyelerini hedef aralıkta tutmaktır. Bunu yapmak için çocuğunuzun insülin alması, her öğünde yaklaşık aynı miktarda karbonhidrat tüketmesi ve egzersiz yapması gerekir. Çocuğunuzun günlük rutininin bir kısmı, doktorunuzun önerdiği şekilde, belirli zamanlarda kan şekeri seviyesini kontrol etmeyi içerir.
Örneğin; Tip 1 Diyabetli çocukların günde 4 kez insülin yapmaları gerekmektedir. Bu nedenle okul ortamında gerekli donanıma ve hassasiyete ihtiyaçları vardır.
Bu ihtiyaç doğrultusunda çocukların beslenme programlarına uygun yemeklere, insülin yapmaları için uygun ortama ve arkadaşları ya da öğretmenlerinin konuya empati ile yaklaşmalarına olanak sağlamak için Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği arasında 2010 yılında imzalanan protokol ile Okullarda Diyabet Programı yürürlüğe girmiştir.
Detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
Hangi Semptomları İzlemelisiniz?
Çok dikkatli olsanız ve doğru olan her şeyi yapsanız bile, çocuğunuz kan şekeri ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Çocuğunuza düşük ve yüksek kan şekeri belirtilerini bilmesi ve bu durumda ne yapması gerektiğini öğretmeniz gerekmektedir.
- Çocuğunuzda kan şekeri düşükse, çocuğunuz çok fazla terleyebilir, titreyebilir veya aç hissedebilir. Düşük kan şekeri hızlı bir şekilde etkisini gösterir. Diyabetli kişi egzersizden birkaç dakika sonra veya yeterince beslenmeden insülin alırsa kan şekeri düşebilir.
- Çocuğunuzun kan şekeri yüksekse, çok susamış veya aç hissedebilir. Normalden daha sık idrara çıkması veya bulanık görmesi de belirtilerdendir. Yüksek kan şekeri genellikle saatlerce veya günlerce sürebilir.
Küçük çocuklar, yetişkinler gibi kan şekerinin düşük olup olmadığını söyleyemezler. Ve uzun süredir bu hastalık ile yaşadıkları için şeker seviyesi semptomlarını fark edemeyebilirler. Çocuğunuzun kan şekeri hakkında endişeleniyorsanız, belirtilere güvenmeyip, evde kan şekeri testi yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Hem düşük hem de yüksek kan şekeri sorunlara neden olabilir ve tedavi edilmeleri gerekir. Doktorunuz çocuğunuzun kan şekerinin ne sıklıkla kontrol edilmesi gerektiğini önerecektir.
Çocuğunuzun Doktora Ne Sıklıkta İhtiyacı Var?
Tedavinin seyri için çocuğunuzun 3-6 ay arasında doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Bu ziyaretler sırasında, doktor çocuğunuzun kan şekerinin kontrol altında olup olmadığını görmek için bazı testler yapacaktır. Bu sonuçlara dayanarak, doktor çocuğunuzun tedavi planını değiştirebilecektir.
Çocuğunuz 10 yaşına geldiğinde veya ergenliğe döneminde, diyabetten kaynaklı herhangi başka bir sorunu olup olmadığına dair testler yapılmaya başlayacaktır.
Çocuğunuzun Tedavisi Zaman İçinde Nasıl Değişecek?
Çocuğunuzun insülin dozu ve muhtemelen insülin tipleri zaman içinde değişebilir. Örneğin; çocuğunuzun insülin alma şekli (enjektör, kalem veya insülin pompasıyla ) değişebilir.
Çocuğunuzun neye ihtiyacı olduğu da yıllar içinde değişebilir. Ancak her öğünde yaklaşık aynı miktarda karbonhidrat yemek her zaman önemli olacaktır. Karbonhidrat, kan şekerini en çok etkileyen besin maddesidir.
Çocuklarda Diyabet yazımızı okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Şifa dileklerimle…