Düğmelerle yapılan etkinlikler, okul öncesi çocuklarımızla oynayabileceğimiz hem eğlenceli hem de öğretici oyunlardır. Evlerimizde genelde çeşitli boy ve renklerde düğmeler bulunmaktadır. Sizde yoksa anneanne veya babaannede bir kavanozun içinde ya da bir kutuda mutlaka vardır.
Ancak bu oyunu çocuklara eşlik ederek oynamanızı tavsiye ederiz. Ağıza alma-yutma riski olan bir materyal olduğu için bir yetişkin eşliğinde oynanmalıdır.
İçindekiler
Düğmelerle Yapılan Etkinlikler
Motor yeteneklerini geliştirmek için;
Bir kağıda düz çizgi çizmek ile başlayın. Çocuğunuzdan bu çizginin üstüne düğmeleri dizmesini isteyin. Daha sonra şekilleri çeşitlendirin zigzag, yuvarlak, dalgalı gibi.
Sınıflandırma beceresi için;
Renklerine göre ayrı ayrı kutulara koyabilirsiniz. Ya da boyutlarına göre büyükler ve küçükler olarak ayırmasını isteyebilirsiniz.
Sayıları saymayı öğretmek için;
Kaç adet yeşil düğme var? Kaç adet beyaz? Kaç tane küçük düğme var? şeklinde sorular sorabilir ve birlikte sayabilirsiniz.
Desen oluşturmak, bir modelin takibini sağlamak için;
Düğmelerle yapılan etkinlikler arasında en eğlenceli ve uzun soluklu oynanan oyun desen yapmadır. Önce 3 düğme ile başlayın. Örneğin ikisi kırmızı biri siyah. Bir kırmızı, bir siyah ve tekrar kırmızı şeklinde devam eden bir model yapın. Ve çocuğunuza bir sonrakinde hangisini koyması gerektini sorun. Bunu kavrayıp oynadıktan sonra modeli iki kırmızı bir siyah şeklinde oluşturun. Çocuğunuzun ilgisi ve yaşına göre düğme sayılarını artırarak modelleme yapmaya devam edin. Bu etkinliği geliştirebilirsiniz. Zigzag çizerek bir model oluşturun ve köşelere hep aynı renk gelecek şekilde dizayn edin.
Karşılaştırma yapabilme yetisi için;
Düğmeleri karışık bir biçimde masaya koyun. Ve en büyük düğmenin hangisi olduğunu sorun. Sonra en küçüğü? En güzeli, en çirkini en koyu yeşil, en açık mavi gibi zıt karakterler üzerinden sorular sorabilirsiniz.
Yönleri öğretmek için;
Masaya sadece büyük bir düğme koyun. Birkaç adet düğmeyi çocuğunuza verin. Çocuğunuzdan ortaya koyduğunuz düğmenin altına, üstüne birer düğme koymasını isteyin. Daha sonra sağına, soluna, yanına, çaprazına gibi yön belirten kavramları kullanarak elindeki düğmeleri yerleştirmesini isteyin. Dik duran bir obje kullanarak da önü ve arkası kavramlarını öğretebilirsiniz.
Sanatsal çalışmalar için;
Düğmeleri kağıtlara yapıştırarak çeşitli resimler yapılabilir. Örneğin bir çiçek resmi çizip düğmeleri yapıştırarak renklendirebilirsiniz. Ya da bir panda yüzü çizip gözlerini, kulaklarını ve ağzını düğmelerle oluşturabilirsiniz.
Diğer bir çalışma, bir kartonu resim çercevesi şeklinde kesip kenarlarını düğmelerle süsleyebilirsiniz. Ya da doğrudan bir çercevenin kenarlarına düğmeleri de yapıştırabilirsiniz.
İnce motor yeteneği için;
Bizler için de zor bir iş ancak delikleri büyük olan düğmelerden ip geçirme çalışması ile çocuğunuzun ince motor yeteneklerini geliştirebilirsiniz. Eğer evinizde sticker varsa ipe dizilmiş düğmelerin en başındaki düğmeye göz ve antenler yapıp geçirirseniz çok tatlı bir tırtıl da yapmış olursunuz. Başka neler yapabilirim diye merak ediyorsanız buraya tıklayıp örnek çalışmaları görebilirsiniz.
Düğmelerle yapılan etkinlikler hem çocuk için hem de onunla sakince oturabilen ebeveyn için vazgeçilmez oyunlardandır. Etrafa atmamasını sağladıysanız kolayca toplanabilir, hiçbir yer kirlenmemiş olarak oyunun başından kalkmış olursunuz.
Şimdiden herkese iyi eğlenceler…
Diğer çocuk oyunlarımız için buraya tıklayınız.