İçindekiler
Çocuğuma İnek Sütü Vermeli miyim ?
Bebeğinizi emzirdiniz veya formül mama ile beslediniz, ek gıdalar falan derken 2 yaş geldi ve artık ona inek sütü içireceksiniz. Peki ama çocuğuma inek sütü vermeli miyim?
Annelerin neredeyse tamamı benzer süreçleri yaşar ve çocuk doktorlarına bu veya türevi soruları sorar.
- Çocuğuma inek sütü vermeli miyim?
- Uzun ömürlü kutu süt mü/Pastörize günlük süt mü/açık organik süt mü?
- Çocuğum süt içmiyor, zorlamalı mıyım?
- Yoğurt yiyor süt yerine geçer mi?
- Yoğurt çiğ sütten mi, pastörize sütten mi olmalı?
- Keçi sütü mü, inek sütü mü?
Sorular sorular. Bir anne olarak tecrübelerimi de ekleyerek sizler için hummalı bir araştırma içine girdim ve şimdi de genel kanıyı paylaşmaya çalışacağım.
Bebeğinize Ne Zaman İnek Sütü Verilir
0-12 ay arası bebeklere inek sütü verilmesi önerilmez. Bir bebek için ideal olanı özellikle ilk altı ay anne sütü almasıdır. Yokluğunda ise içerik olarak buna en yakın formül mamalar uygun olacaktır.

1 Yaşından Önce Neden Bebeklere İnek Sütü Verilmemelidir
Öncelikle inek sütü demir ve C vitamini bakımından fakir bir süttür. Bu durum bebeklerin bağırsaklarında kanamalara sebep olarak anemiye yol açabilir.
İnek sütündeki proteinler ve mineraller anne sütündekinden çok fazladır bu da bebekte böbrek problemlerine sebebiyet verebilir.
Yine anne sütünden çok daha yağlı olması da bebeğin sindirim zorluğu yaşamasına ve kabız olmasına sebep olabilir.
12 aydan önce bebeğinizin sindirim sistemi inek sütünü hazmedebilmesi için uygun değildir.
Sütü Tanıyalım
Süt bilinen en zengin kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca süt protein,sodyum, karbonhidrat A vitamini, potasyum ve sodyum içerir. Böyle söyleyince yıllardır duymaya alışkın olduğumuz gibi çok faydalı olduğunu düşündürüyor değil mi?

Peki gerçekten öylemi? Günümüzde bir çok şeyde olduğu gibi inek sütünün fayda ve zararları da ciddi anlamda tartışma konusu..
Verilen antibiyotikler, genetiği ile oynanmış yemler, dar alanlarda ve hareketsiz olmaları, erken gelişmeleri için verilen hormonlar.. Çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bu besin hakkındaki düşüncelerimizi olumsuz anlamda etkiler oldu.
Peki Uzmanlar Ne diyor
Bende bir anne olarak çocuğum için anne sütünü kestikten sonra doktoruma inek sütü vermeli miyim diye sormuştum. Doktorumdan aldığım cevap; günde bir bardak süttün yeterli olacağı, sütten ziyade yoğurt ve peynir tüketimine ağırlık vermem yönündeydi. Sonrasında yaptığım araştırmalarda yine beni bu şekilde yönlendirdi.
O halde diyebiliriz ki eğer çocuğunuz süt içmek istemiyorsa bu durum sizi endişelendirmesin. Yoğurt ve peynir yiyorsa veyahut peynir dahi yemiyorsa yoğurt bunun için çok iyi bir alternatif gıda olacaktır.
Yoğurt ve Peynir Yaparken Hangi Süt Ne Kadar Isıtılmalı
Pastörize sütler ile yoğurt ve peynir yapılırken sütü kaynatmanız gerekmez sadece mayalama ısısına getirmeniz yeterlidir.
Çiğ sütten (açık süt) yoğurt veya peynir yapmadan önce süt içerisindeki zararlı bakterilerin tamamen öldüğüne emin olmak için süt kaynama noktasına ulaştıktan sonra 15-20 dakika kadar daha kaynatmanız önerilir.
Kutulu günlük sütler ise kaynama noktasına ulaştığında mikrop ve bakterilerden arınmış olur, sokaktan aldığınız açık sütler kadar fazla kaynatmanız geremez.

Keçi Sütü mü İnek Sütü mü
Sizde az çok bu ikilem hakkında bir fikre sahipsinizdir. Erken ek gıdaya başlaması gereken bebeklerde keçi sütünden yoğurt önerilir. Keçi sütünün fiyatı inek sütünden daha pahalıdır. Bu da keçi sütünün inek sütüne göre tercih edildiğini gösterir.

Keçi sütü inek sütünden %13 daha fazla kalsyum içerir
Keçi sütü inek sütünden %25 daha fazla vitamin B-6 içerir
Keçi sütü inek sütünden %47 daha fazla vitamin A içerir
Keçi sütü inek sütünden %134 daha fazla potasyum içerir
Keçi sütü inek sütünden %27 daha fazla selenyum içerir
Keçi sütü inek sütünden 3 kat daha fazla niasin içerir
Keçi sütü inek sütünden çok daha az alerjendir. İnek sütüne alerjisi olan pek çok çocuk keçi sütünü rahatlıkla tolere eder.
Sevgiler…