Hamile olup olmadığınızı merak mı ediyorsunuz? Bunu kesin olarak bilmenin tek yolu hamilelik testi yapmaktır ancak hamile olma olasılığınızın olduğu erken gebelik belirtileri vardır. İşte bedeninizin size vermiş olduğu işaretler…
İçindekiler
Tüm Kadınlarda Erken Gebelik Belirtileri Görülüyor mu?
Her kadın farklıdır. Bu nedenle hamilelik deneyimleri de farklı olacaktır. Hatta her kadın bir hamileliğinde yaşadığı belirtileri diğerinde yaşamaz. Bunun sebebi ise aslında her bebeğin diğerinden farklı olduğu gerçeğidir…
Ayrıca erken gebelik belirtileri, adet dönemi belirtilerine benzediği için bazı kadınlar bu belirtileri anlamayabilirler.
Aşağıda hamileliğin en sık görülen erken gebelik belirtilerinden bazıları açıklanmaktadır. Bu belirtilerin hamile kalmanın yanı sıra başka şeylerden de kaynaklanabileceğini bilmelisiniz. Dolayısıyla, bu semptomlardan bazılarını fark etmeniz, mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez. Bunu kesin olarak söylemenin tek yolu gebelik testidir.
1- Lekelenme ve Kramp
Erken gebelik belirtileri arasında ilk sırada lekelenme ve kramp vardır. Gebe kalındıktan sonra döllenmiş yumurta kendisini rahim duvarına bağlar. Bu durum, gebeliğin en erken belirtilerinden birine neden olabilir – lekelenme ve bazen kramp.
Bu lekelenme durumuna, implantasyon kanaması denir. Yumurta döllendikten 6 – 12 gün içerisinde, herhangi bir zamanda olur.
Kramplar menstrüel krampları andırır, bu yüzden bazı kadınlar bu krampları ve kanamaları periyodunun başlangıcı sanarak fark edemezler. Ancak kanama ve kramplar periyot dönemindekilere göre daha azdır.
Kanamanın yanı sıra, beyaz, sütlü bir akıntı görülebilir. Bu, gebe kalınmadan hemen sonra başlayan genital bölge duvarlarının kalınlaşmasıyla ilgilidir. Genital bölgeyi kaplayan hücrelerin çoğalması akıntıya neden olur.
Hamilelik boyunca devam edebilen bu akıntı, genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak akıntı, yanma ve kaşıntı hissi ile birlikte kötü kokulu ise, doktorunuza bir maya veya bakteri enfeksiyonu olup olmadığını değerlendirmesi için başvurmalısınız.
2 – Göğüs Değişiklikleri
Göğüs değişiklikleri hamileliğin en erken işaretlerindendir. Bir kadının hormon düzeyleri gebe kaldıktan sonra hızla değişir. Değişiklikler nedeniyle, göğüsleri bir veya iki hafta sonra şişebilir ya da ağrılı hale gelebilir. Veya daha ağır, daha dolgun ya da dokunmaya karşı hassaslaşabilirler. Areola adı verilen meme uçlarının etrafındaki alan da koyulaşabilir.
Diğer şeyler de göğüs değişikliklerine neden olabilir. Fakat değişiklikler hamileliğin erken belirtilerindense, yeni hormon seviyelerine alışmalarının birkaç hafta alacağını unutmayın. Ancak o zamanlar göğüs ağrısı hafifleyecektir.
3 – Yorgunluk
Erken gebelik belirtileri arasında yorgunluk, sık rastlanan bir durumdur. Çok yorgun hissetmek bu dönemde normaldir ve erken başlar. Bir kadın hamile kaldıktan bir hafta sonra bile olağan dışı yorgunluk hissetmeye başlayabilir.
Peki neden böyle hissedilir? Genellikle progesteron adı verilen hormonun yükselmesi ile ilgilidir, ancak düşük kan şekeri, düşük kan basıncı ve kan üretimindeki artış gibi diğer şeyler de yorgunluğa katkıda bulunabilir.
Yorgunluk hamilelikle ilgiliyse bol bol dinlenmek önemlidir. Protein ve demir yönünden zengin yiyecekleri yemek yorgunluğu dengelemeye yardımcı olabilir.
4 – Mide Bulantısı (Sabah Hastalığı)
Sabah bulantısı, hamileliğin ünlü bir semptomudur. Ancak her hamile kadın bulantı yaşamaz.
Sabah hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, muhtemelen gebelik hormonları bu semptomlara katkıda bulunur. Hamilelikteki bulantı günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir, ancak en sık sabahları görülür.
Ayrıca, bazı kadınlar hamile kaldıklarında bazı yiyeceklere arzu duyabilir (aşerme) veya bazılarına dayanamazlar. Bu durum aynı zamanda hormonal değişikliklerle de ilgilidir. Etki o kadar güçlü olabilir ki, bazı yemekleri düşünmek bile midelerini bulandırabilir.
Bulantı, aşerme ve yiyecek isteksizliğinin tüm hamilelik boyunca sürmesi mümkündür. Neyse ki, belirtiler birçok kadın için hamileliğinin 13. veya 14. haftasında azalmaktadır.
Bu arada, sizin ve gelişmekte olan bebeğinizin temel besinleri alması için sağlıklı bir diyet yediğinizden emin olun. Bu konuda tavsiye almak için doktorunuzla konuşabilirsiniz.
5 – Periyot Gecikmesi
Gebeliğin en erken belirtilerinden olan ve aynı zamanda çoğu kadını gebelik testi yapmaya iten periyot gecikmesidir. Ancak periyot gecikmelerinin hepsi hamilelik olduğunu göstermez.
Ayrıca, kadınlar hamilelik sırasında bir miktar kanama yaşayabilir. Hamileyseniz, doktorunuza kanama konusunda neye dikkat etmeniz gerektiğini sorun. Örneğin, kanama ne zaman normaldir ve ne zaman acil durum belirtisidir?
Periyot gecikmesi hamileliğin yanı sıra, başka sebeplerden de kaynaklanır. Bunlardan bazıları :
- Çok fazla kilo almak ya da vermek,
- Hormonal problemler,
- Yorgunluk ve stres olabilir.
Ancak gecikme süresi uzuyorsa ve hamilelik bir ihtimal ise, hamilelik testi alarak durumdan emin olabilirsiniz.
Gebeliğin Diğer Erken Belirtileri
Hamilelik hormonal dengenizde değişikliklere sebep olur. Ve bu durum aşağıdaki semptomlara sebep olabilir :
6 – Sık İdrara Çıkma :
Bu durum birçok kadın için gebe kalınmasından sonraki altıncı ya da sekizinci hafta civarında başlar. Buna idrar yolu enfeksiyonu, diyabet veya diüretik kullanımı neden olmuş olabilir. Hamile iseniz, muhtemelen hormonal seviyelerden kaynaklanmaktadır.
7 – Kabızlık :
Hamilelik sırasında, progesteron hormonunun yükselmesi sizi kabızlaştırabilir. Progesteron, gıdaların bağırsaklarınızdan daha yavaş geçmesine neden olur. Sorunu gidermek için bol su için, egzersiz yapın ve bol miktarda lifli yiyecekler yiyin.
8 – Ruh Hali :
Bunlar, özellikle ilk trimesterde sık görülür. Bunlar ayrıca hormonlardaki değişikliklerle de ilgilidir.
9 – Baş ve Sırt Ağrısı :
Hamile kadınların çoğu sık sık, hafif baş ağrıları olduğunu bildirmekte ve bazıları da bel ağrısı çektiklerini ifade etmektedirler.
10 – Baş Dönmesi ve Bayılma :
Bu durumlar,düşük kan basıncı ve düşük kan şekeri ile ilişkili olabilir.
Hamile bir kadın bu semptomların tümüne veya sadece birkaçına sahip olabilir. Bu belirtilerden herhangi biri rahatsız edici hale gelirse doktorunuzla konuşun, böylece azaltmak için bir plan yapabilirsiniz.
Sevgiler
Gebelikte Beslenme yazısı için buraya tıklayınız…
Ben mide bulantılarımdan anlamıştım. Birde aşırı yorgunluk vardı 🙂 Bilgilendirici bir yazı olmuş
Teşekkür ederiz, beden sinyalini veriyor 🙂