Nereden başlayacağımı bilemediğim bir konu seçtim bu sefer, iki çocukla hayat nasıldır? Aralarında 21 ay olan 3 yaş altı iki bebekle 1 gün nasıl geçer? Hazır hissediyorsanız başlıyorum.
İçindekiler
İki Çocukla Hayat: Kalk Düdüğü
Sabah en geç 7’de ikisi de anlaşmış gibi aynı anda uyanır. Şanssız gününüzdeyseniz bu saat 6, hatta 5 bile olabilir. Uyanır uyanmaz bezler değiştirilir, pijamalar çıkarılır, ortalık alelacele toparlanır. Birinin çok acıktığı her halinden belli diğerinin kahvaltı umurunda değil, şuan sebepsiz mızmızlanmakla meşgul.
İki Çocukla Hayat: Haydi Kahvaltıya
İkisinin de kahvaltıları ayrı ayrı hazırlanır. Büyük bebek kendi yemeğini kendi yiyebiliyor ama kardeşe anne yediriyorsa “bana da sen yediiiirrrrrr.” Aynı anda bin bir şaklabanlıkla bebelerin kahvaltısı ettirilir. Küçük mama sandalyesinde kalırken büyük sebepsiz ağlamalarla ortalığı dağıtmaya koyulur. Bırak dağıtsın sen mutfağı toparla.. Dağılan diğer odaları yeniden toparlarsın nasılsa. Büyüğün kakası gelmiş. Küçük sıkılmaya başladı. Öğlen için bir çorba yapılır, süpürge açılır. O da ne süpürgenin tepesinde bir adet çocuk. “anne düt düüütttt.” Küçüğün uykusu gelmiş, ağlıyor. Az daha dayan yavrucum şu yerleri de sileyim. Büyük boyama yapmak istiyormuş. Yalnız yapmak istemiyormuş, “anne seni boyayacammmmm” bir ağlama krizi daha. A aaaa kahvaltı etmeyi mi unuttun? Neyse, bebeler uyuyunca atıştırırsın ayak üstü.
İki Çocukla Hayat: Öğle Uykusu
Küçüğün uyuması gerekiyor ama büyük dibinden ayrılmaz. Yavrucum boyama yapacaktın hani.. En iyisi ikisini birden uyutmak. Küçüğün bezi değiştirilir, büyüğün çişi yaptırılır. Küçük hamağa, büyük ayağa…. hadi bakalım ritmik salla… Küçük dalmak üzere, büyük susamış. O su getirilecek! Küçüğün uykusu dağılır, hadi bakalım baştan başla…
Derin bir boşluk…
Bebeler yataklarına konulur ve parkenin çıtlayan yeri koca bir adımla atlanarak odanın dışına bırakılan terlikler giyilir. Banyonun önünden geçerken makinadaki çamaşırlar çıkarılır, asılır. Kuruyanlar katlanır, yerleştirilir.. O tırnakların hali de ne? Boş ver. Yerlerdeki oynanmadan dağıtılması başarılan oyuncaklar toplanır. Bu matkap sesi de nereden çıktı? Uyanmasalar bari.. Bir kahve iç, üşendin ve uykun mu geldi? Boş ver o zaman, otur ve azıcık dinlen… Ahhh küçük uyandı bile. Ne çabuk. Ağlıyor, sonra dinlenirsin.
Fırsat Bu Fırsat Sev Sevebildiğin Kadar
Büyük uyanmadan küçükle oynanır doya doya sevilir öpülür. o ayak sesleri de ne? Büyük salona geldi bile.. Biraz da büyükle oynanır; öpüp, sevip, koklanır. Meyve vs yedirilir. Tuvalete gitmeyi mi unuttun? Hazır oynuyorlar git hadi. Ağlama sesi geliyor, salonda arıza çıkmış belli ki. Tuvaletin kapısı zorlanır ikisi de kapıda bekliyor. Haydi yemek zamanı.. Küçük çorbayı beğenmedi. Yoğurt kat içine tadı değişir. Yine beğenmedi. Dolaptaki yedek çorba çıkarılır, aynı anda iki bebekte doyurulur. İyi iş çıkarttın. Çocuklara sebze çorbası yedirebilmek kolay iş mi?
Mutfağı Çok mu Boşladın Sen
Acaba ne yemek yapsan? Düşünürken bulaşıklar yerleştirilir. Büyük suyla oynamak istiyormuş. Bitti ıslanan yerleri sil. Şimdi de hamurla oynamak istiyormuş, ama gerçek hamur olacakmış. Hamur hazırla. Sıkılmış yatakta zıplayacakmış, sıkılmış canı ağlamak istiyormuş, sıkılmış kardeşine vuracakmış… Yemek düşündün mü? Hem pratik olmalı, hem de iki bebeğin de yiyebileceği bir şey. Hem lezzetli olmalı, hem de vitaminli. Buldun mu? Eyvah havuç kalmamış. Yan daireye sor var mı, komşu hayat kurtarır. Şahane haydi başla pişirmeye..
İki Çocukla Hayat: Cesaretin Var mı Parka
Büyük parka gitmek istiyor. ikisi de giydirilir. Çanta hazırlanır, aman ıslak mendili unutma! O üzerindeki pijamalar da ne, saat kaç olmuş hala çıkarmadın mı sen onları üzerinden? Küçük pusete bindirilir, büyüğün elini tut sıkıca. O da ne? Küçük inmek istiyor, büyük kendi yürüyecekmiş. Evladım araba geliyor.. Çok mu gerildin? Sakin ol derin bir nefes al, bine kadar falan say.. Temiz hava çocuklara çok iyi gelir. İkisinin de enerjileri tavan yapar, ne güzeelll… Büyük kayarken aman düşmesin, aman salıncak çarpmasın diye koştururken, pusette ki küçüğü kollamayı ihmal etme. O sırada kafanda milyon tane senaryo kur; ya kaçırırlarsa! Eve dönme vakti. Büyük eve gitmek istemiyor. Kriz var!
Dayan Gün Bitmek Üzere
Harpten çıkmışçasına eve dönülür. Çocuklar sırayla yıkanır. Banyodan çıkmak istemeyen büyük ikna edilir, emekleyerek kaçan küçük giydirilir. Yemekler yenir, mutfak toparlanırken vicdan muhasebesi yapılır. Çocuklarınla yeterince oyun oynayamadığın için kendini suçla, acaba iyi anne değil miyim diye kendini sorgula, arada sesini yükselttiğin için, için içini yesin azıcıkta ağla…
Büyük doktorculuk oynamak istiyor, küçüğün uykusu var. Neyse ki babaları geldi. Büyükle baba salona hastane kurarlarken küçük uyutulur. Sıra büyüğe geldi, aynı kitap 3-5 kez okunur. Haydi yavrum uyu artık, derken büyüğün yatağında birlikte uyuya kalınır. O da ne küçük uyandı, tekrar uyut. Banyo mu yapacaktın? Boş ver, yarın yaparsın. Eğer çocukları gece uyuyan şanslı azınlıktansan dinlenmen için birkaç saate sahipsin demek. Ama benimkiler gibi uyumayan çocuk yapmışsan kolaylıklar dilemekten başka yapılacak bir şey yok ne yazık ki.
Günün sonunda tüm koşuşturmama, yorgunluğuma rağmen her anne gibi ‘iyi ki’ diyorum. Çünkü annelik zor iş bunu biliyorum. İster tek çocuk, ister iki çocuk her türlü zor. Burada önemli olan annenin hangi zorluğu tercih ettiği. O nedenle söyleyebilirim ki ideal çocuk sayısı ve ideal yaş aralığı aileye, ihtiyaçlara, imkanlara, isteklere göre değişir. Neden mi yazdım bunları? Çünkü hepimiz benzer bir süreçten geçiyoruz ve yalnız olmadığımızı hissetmeye ihtiyacımız var. Her gün sosyal medyada gördüğümüz o cicili bicili çocuklar ve anneleriyle kendimizi kıyaslayıp, acaba nerede hata yapıyorum demekten vazgeçmemiz için yazdım. Bütün anneler iyidir ama hiçbir anne mükemmel değildir demek için yazdım. Ve tüm krizlerin geçeceğini, eninde sonunda büyüyeceklerini ve tüm anlarını gülümseyerek hatırlayacağımızı önce kendime sonra da size hatırlatmak için yazdım. Yeter ki sağlık olsun öyle değil mi?
İkinci Çocuğa Hazır mısınız? yazımızı da buradan ulaşabilirsiniz.
Bize instagram üzerinden ulaşmak isterseniz BURAYA tıklayınız.
Sevgiler
Harika!!!
Teşekkür ederim
Cok güzel anlatmissin yaşadiklarini tebrikler ?
Çok teşekkür ederim.
Cok guzel sade bir dille abartisiz anlatmissin bende seninle ayni durumda bir anneyim bazen yetersiz hissedebiliyoruz ama anne olmak kolay degil yilmadan bir guc bir enerji daha geliyor ve devam kosusturmacaya.basarilar diliyorum ❤️
Biz annelerin yorgunlukları da, kaygıları da, sevinçleri de birbirine ne kadar çok benziyor değil mi? Bitmeyen enerji kısmı ise cidden hayret verici. Beğenmenize cok sevindim, tesekkur ederim. Sevgiler..