Ana Sayfa Anne Olmak Lohusa Depresyonu

Lohusa Depresyonu

637
0

Daha yeni bir bebeğiniz oldu. Peki neden bu kadar üzgünsünüz? Sevinç ve coşku dolu olması beklenen yeni bir annesiniz ancak bunları hissedemiyorsunuz. Lütfen endişelenmeyin! Yalnız değilsiniz! Annelik Hüznü ya da Lohusa Depresyonu yaşıyor olabilirsiniz.

Yeni annelerin %40 – %80 ‘nin yaşadığı, duygusallık, gözyaşı, mutsuzluk, endişe, kendinden şüphe etme ve yorgunluk hali ile kendini gösteren duruma Annelik Hüznü denilir.

Annelik Hüznü tipik olarak doğumdan sonra bir kaç gün içinde başlar ve bir iki hafta içinde kendiliğinden gider…

Ancak duygularınız alışılmadık şekilde yoğunsa ve iki haftadan uzun sürüyorsa yaşadığınız şey Lohusa Depresyonu olabilir.

lohusa depresyonu, Lohusa Depresyonu, Tatlı Bir Telaş

Lohusa Depresyonu Nedir?

Bazen klinik depresyon ve yeni ebeveynliğin vermiş olduğu stres ile tükenmişliği birbirinden ayırmak zor olabilir. Ancak üzüntü ve mutsuzluğunuz çok şiddetli ise, bebeğinize ve kendinize özen gösteremiyorsanız, yaşadığınız duygular buna engel oluyorsa Doğum Sonrası Depresyon (PPD) yani Lohusa Depresyonu yaşıyor olabilirsiniz.

Yeni annelerin yaklaşık %10’u PPD geçiriyor ancak, uzmanlar bu oranın daha fazla olduğunu düşünüyor, çünkü çoğu kadın bu konuda tedavi istemiyor.

Yine araştırmalara göre Lohusa Depresyonu yaşayan kadınların yarısı hamilelik sırasında bazı belirtilere sahip olabiliyor.

Burada önemli olan duygularınızın yoğunluğunu sizin ya da yanınızda olan kişilerin belirlemesi sonucu durumu doktorunuz ile paylaşmanız olacaktır. Gerekiyorsa bir terapist ile görüşmeniz ya da ilaç tedavisi almanız uygun olacaktır.

Lohusa Depresyonu Belirtileri Nelerdir? 

Hamilelik öncesinde veya sırasında ortaya çıkan depresyon belirtileri aynıdır. Hemen her gün aşağıdaki belirtileri sıklıkla yaşıyorsanız, Lohusa Depresyonu yaşıyor olabilirsiniz.

  • Aşırı üzüntü, boşluk veya umutsuzluk
  • Ağlama krizleri
  • Her zamanki aktivitelerinizde ve hobilerinizde ilgisizlik veya keyifsizlik
  • Geceleri uyku problemi veya gündüz uyanık kalmakta sorun
  • İştahsızlık – çok fazla yemek, ya da kasıtsız kilo kaybı – kilo alımı
  • Değersizlik veya ezici suçluluk duygusu
  • Huzursuzluk veya halsizlik
  • Konsantre olma veya karar verme zorluğu
  • Hayatın yaşamaya değmediğini hissetmek

Depresyonda olabileceğiniz diğer olası işaretler ise şunlardır:

  • Çok sinirli ve öfkeli olmak
  • Arkadaşlarınızdan ve ailenizden kaçınmak
  • Bebeğiniz ile ilgili aşırı endişeli olmak
  • Bebeğinize karşı ilgi duymamak ya da ona bakamamak
  • Saatlerce yataktan kalkamayacak şekilde yorgun olmak

Not: Nadir durumlarda, PPD’li bazı kadınlar sanrısal düşünceler veya halüsinasyonlar yaşar ve bebeklerine zarar verebilir.

Not: Kendinizi veya bebeğinizi incitmekle ilgili düşünceleriniz varsa, bu acil bir sağlık sorunudur. Derhal bir doktora başvurulması gerekmektedir.

lohusa depresyonu, Lohusa Depresyonu, Tatlı Bir Telaş

Lohusa Depresyonu Sebepleri Nelerdir? 

Doğum Sonrası Depresyon (PPD) yani Lohusa Depresyonu, kontrolünüz dışındaki hormonal, çevresel, duygusal ve genetik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Çoğu Lohusa Depresyonu yaşayan kadın bu konuda kendisini suçlu ya da sorumlu hisseder. Ancak depresyon, yaptığınız veya yapmadığınız bir şey yüzünden olmaz.

Hamilelik sırasında depresyon veya anksiyete yaşadıysanız veya doğumdan sonra Annelik Hüznü yaşadıysanız PPD yaşama olasılığınız da daha yüksek olabilir. PPD gelişimine katkıda bulunan diğer faktörler arasında doğum yaptıktan sonraki fiziksel yorgunluk, ebeveyn olmanın duygusal uyumu ve uyku yoksunluğu sayılabilir.

Lohusa Depresyonu ve Depresyon Arasındaki Fark Nedir?

Aradaki fark sadece zamanlamadır. Depresyon doğum sonrası dönemde meydana geldiğinde PPD olur. Bununla birlikte Lohusa Depresyonunun doğumdan sonra ortaya çıkan benzersiz hormonal değişikliklerle ilgili olduğu kesindir.

Araştırmacılar, doğum sonrası hormon seviyelerindeki ani değişikliklerin, östrojen ve progesterondaki değişimlere daha duyarlı olan kadınlarda depresyonu tetikleyebileceğini düşünüyor.

Lohusa Depresyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Lohusa Depresyonu tedavisi, hamilelikten önce veya hamilelik sırasında meydana gelen depresyon tedavisi ile aynıdır. Belirtileriniz hafif ise doktorunuz gözetim altında beklemenizi isteyebilir. Belirtileriniz daha şiddetli ise, doktorunuz konuşma terapisi veya ilaç tedavisi verebilir.

Psikolojik danışma veya psikoterapi olarak da adlandırılan konuşma terapisi, terapistinizle birebir veya benzer bir deneyime sahip olan kadınlar ile grup ortamında olabilir. Aile veya çift terapisinde, terapist sizinle ve eşinizle veya akrabalarınızla birlikte çalışacaktır.

İlaç tedavisinde verilen antidepresanlar, ruh halinizi düzenleyen beyin kimyasallarını dengeler. Muhtemelen ilacı üç ya da dört hafta kullandıktan sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.

Bu ilaçlar yan etkilere neden olabilir, ancak çoğu kısa bir süre sonra çözülecektir. Günlük yaşamınıza müdahale eden yan etkiler yaşıyorsanız veya depresyonunuz kötüye gidiyorsa derhal doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

Bazı kadınlar konuşma terapisine veya ilaç tedavisine cevap vermeyen çok şiddetli Depresyonlar geçirebilir. Bu durumda,  elektrokonvülsif tedavi (ECT) önerebilir. Bu tedavide, hasta genel anestezi altında iken hastaya küçük elektrik akımları verilir. Uzmanlar, bu elektriksel stimülasyonun beyinde depresyon semptomlarını hafifleten kimyasal değişikliklere neden olduğuna inanıyor.

Emzirme Döneminde Antidepresan Kullanmak Güvenli midir?

Emzirme döneminde antidepresan almak genellikle güvenli kabul edilir. İlaç bebeğinize anne sütü ile geçer, ancak seviyeleri çok düşüktür.

Bebeğinizin davranışlarının ilaç almanızdan kaynaklandığını düşünüyorsanız lütfen doktorunuza başvurun.

Lohusa Depresyonu ile Nasıl Baş Edilebilir?

lohusa depresyonu, Lohusa Depresyonu, Tatlı Bir Telaş

Profesyonel yardım almanın yanı sıra, Lohusa Depresyonu (PPD) ile baş etmenin bazı yolları:

Kendinize İyi Davranın

Kendi temel ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin olun: Uyumaya ve iyi yemeye çalışın ve suçlu hissetmemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. PPD sahibi olmak, kötü bir anne olduğunuz veya çocuğunuzu sevmediğiniz anlamına gelmez. Tedaviye başladıktan sonra, bu suçluluk ve umutsuzluk duyguları solmaya başlamalıdır.

Destek İsteyin

İyi bir anne olmanın önemli bir unsuru ne zaman yardım isteyeceğinizi bilmektir, bu yüzden bu zor zamanlarda yardım istemekten korkmayın. Eşinize bebekle ilgilenmesi, ev işleri yapması veya sizinle birlikte doktor randevularına gelmesi gibi görevler verin. Akrabalar veya yakın arkadaşlar da yardımcı olabilir.

Hislerinizi Paylaşın

Eşinizle iletişim hatlarını açık tutun ve neler olup bittiğini konuşun. Sempatik bir arkadaş arayın. Bir anne grubuna veya PPD destek grubuna katılın. Kaç kadının benzer duyguları yaşadığı karşısında şaşırabilirsiniz.

Kendinizi Şımartın

Bu dönemde kendinizi bakımlı görmek pozitif olmanıza sebep olacaktır. Eşinizden bebeği bakması için yardım isteyin, duş alın, makyaj yapın, alış-veriş yapın ya da temiz havada yürüyüş yapın. Emin olabilirsiniz ki, bunlar size iyi gelecek.

Biraz Dinlenin 

7/24 yenidoğan bakımının zorlukları sizi yorgun düşürebilir. Ne yazık ki, doğum sonrası depresyon koşulları olan anneler genellikle istediklerinde uyuyamazlar. Ancak mümkün mertebe bebeğiniz uyurken uyumaya ve bedeninizi dinlendirmeye çalışın. 10 dakikalık bir şekerleme bile gücünüzü yerine getirecektir.

Not: Dinlenmek için uyumadan önce mutlaka bebeğinizin güvenli uyku yüzeyinde (beşiği ya da yatağı gibi) olduğundan emin olun. Yenidoğan bebeklerin yetişkin yatağında ya da kalın örtüler ile örtülü bir yatakta yatıyor olması Ani Bebek Ölümü Sendromuna neden olabilir. 

Yeni Anneye Mektup

Yaşadığın şeylerin benzerlerini yaşamış bir anne olarak sana tavsiye edebileceğim bir kaç şey var, okumak istersen BURAYA tıklayabilirsin.

Sevgilerimle…

Instagramda bizi takip etmek isterseniz BURAYA tıklayabilirsiniz.

Önceki İçerikÇocuğum Telefon Bağımlısı, Ne Yapmalıyım
Sonraki İçerikÇocuklarda 2 Yaş Sendromu
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments