Çocuğum telefon bağımlısı, ne yapmalıyım diye sormaya başladıysanız çözmek için ilk adımı atmışsınız demektir.
Teknolojik cihazlar elbette düşmanımız değil, yararlı oldukları alanlar da çok. Okullarda, evde ödev yaparken, yol yönlendirmelerinde, uzak akraba ile görüşmelerde, kelime anlamlarına bakma gibi birçok konuda hayatımızı kolaylaştırmıştır. Ancak 3T denilen TV, telefon, tablet kullanımının da herşeyde olduğu gibi aşırısı zararlıdır.
Günümüz anneliği de bu teknolojik gelişmeye kapılmadan yapılamıyor. Gönül isterdi çocuklarımız bizim çocukluğumuzdaki gibi çocuk oyunları ile büyüsün. Bol kardeş, bol komşu çocuğu ile, özgür sokaklarda. Ancak mümkün değil. O yüzden biz ne kadar evimizde 3T ile ilgili isek onlar da aynı oranda ilgili olacaklardır. Kendimizi frenleyeceğimiz bazı bilgilere sahip olursak, en azından günlük limitleri sınırlarız ve çocuklarımızı en az zararla büyütmeyi başarırız.
İçindekiler
3T Bağımlılığının Zararları
- Hayal gücünde zayıflık
- Sıkıldığı anlarda kendi kendine yapacak birşey bulamama
- Uyku bozuklukları
- Saldırganlık ve kaygıda artış
- Odaklanma sorunu
- Sosyal ilişkilerde zayıflık
- Göz teması kaybı
- Göz sorunları
- Duruş-iskelet sorunları
- Vestibular Sistem bozukluğu (İnsanların yerçekimi ve fiziksel dünya ile olan temel ilişkisini oluşturan sistemdir)
Çocuğum telefon tablet bağımlısı ise ne Yapmamalıyım!
Öncelikle neler yapmayacağız onları sıralayalım.
- Son 5 dk uyarısı yapmayacağız. Washington Üniversitesi’nin araştırmasına göre bu son dk uyarıları çocukları daha çok strese sokuyor. Ve kendilerini bir sonraki 5 dk için pazarlık yapmaya hazırladıkları söyleniyor.
- Çocuklar için kontrol uygulamaları kullanmayacağız. Çünkü bu uygulamalar dolaylı yoldan bağımlılığın artmasına sebep oluyor. Nasılsa istemediğim sitelere giremiyor düşüncesiyle uzun süre cihazları çocukların ellerine teslim edebiliyoruz.
- Telefon, tablet sonrası çeşitli etkinlikler teklif etmeyeceğiz. Kapatırsan şunu yaparız gibi pazarlıklar olmamalı.
- Ceza vermekle tehdit etmeyeceğiz.
Bu liste ile başladığımızda işimizin çok zor olduğunu düşünebiliriz. Ancak unutmayın karşımızdaki bir çocuk. Ve siz de anne ve babasınız. Çocuklar öyle görünmese de kendilerini güvende hissetmek için her zaman kurallara ihtiyaç duyarlar.
Çocukları Bağımlılıktan Kurtarmak için Pratik Çözümler
Öncelikle siz çocuğunuzun telefon, tablet, tv gibi cihazlara bağlanmasına engel mi olmak istiyorsunuz?
Yoksa zaten bağımlı bir çocuğum var tamamen bu cihazlarla ilişkisini kesmek istiyorum mu diyorsunuz?
Ve sonuncu ihtimal çocuğum telefon bağımlısı ancak kurallı ve sınırlı kullanmasını istiyorum mu diyorsunuz?
Bu üç tercihten birinde karar kılıp tutarlı bir şekilde uygulamaya geçmelisiniz. Tutarlı ve pozitif olmak en önemli kural!
1. 3T Bağımlılığını Tamamen Ortadan Kaldırmak
- Bu yöntem için öncelikle siz de kurala uymalısınız. Çocukların bizleri örnek aldıklarını hepimiz biliyoruz. Çocuğunuza telefonun asıl işlevinin ne olduğunu hatırlatın ve anlatın. Siz de çocuğunuz yanınızdayken telefonda video izlemek, sosyal medyada dolaşmak, oyun oynamak gibi eylemlerinize son verin. Onun yerine çocuğunuzla vakit geçirin, kitap okuyun, sohbet edin.
- Bu yöntemi uygulamaya başlarken çocuğunuzu ve evdeki herkesi bu değişimle ilgili bilgilendirin. Kurala herkesin uyacağını söyleyin.
- Çok sıkıldıklarını söyleyecekler hatta baştan kabul etmeyecekler belki de. Ancak siz ebeveynsiniz ve bu evin kurallarını öncelikle siz belirliyorsunuz. 5 yaşın altındaki çocuklar 1 hafta içinde sürece uyum sağlayacaklardır. Bu cihazların eğlence aracı olduklarını unutacaklardır. Daha büyük çocuklar için çok büyük krizler devam ediyorsa bir uzmanla görüşerek sorunu halledebilirsiniz. Önemli olan bu cihazların yerine neleri koyduğunuzdur. Oyun bulmakta zorlanıyorsanız oyun listemizi inceleyebilirsiniz
- Yemek yedirirken izlemeye alışan çocuklara yerken oyalanacağı oyuncaklar verin, sohbet edin, birlikte şarkı söyleyin, sorular sorun, hamur oynayın. (ben bu sorunu 3 yüzüğümü kullanarak çözdüm biri su, biri ateş, biri de buz çıkaran sözde sihirli yüzükler. Ben ateş yakıyorum kızım da suyla söndürüyor. Heyecanlı bir oyun onlara göre, tavsiye ederim)
- Gece yatmadan önce izlemeye alıştıysa onun yerine kitap okumayı ya da masal anlatmayı tercih etmelisiniz. Telefonunuzun ışığını kullanıp gölge oyunlarıyla masal anlatmayı deneyebilirsiniz.
2. Elektronik Cihazları Sınırlı Kullanmak
Çocuğum telefon bağımlısı ama tamamen elinden almak istemiyorum. Ama günde 3-4 saate kadar çıkmasını da istemiyorum diyorsanız;
- Sadece evin dışında kullanılmasına izin verebilirsiniz. Restorantta, misafirlikte, hastanede gibi.
- Sadece haftasonu 1 saat kullanmasına izin verebilirsiniz. Yada haftasonu daha çok aile ile birlikte birşeyler yapılıyorsa haftaiçi bir gün belirlenebilir.
- Ev içinde sadece 15-30 dk belli bir yerde kullanmasına izin verebilirsiniz. Evin bir köşesi. Ama bu saatlerde özellikle içeride siz de eşinizle ya da diğer çocuğunuzla eğlenceli bir oyun oynarsanız büyük ihtimalle telefonu bırakıp içerideki oyuna dahil olmak isteyecektir. Siz de bu şekilde hem telefonu vermiş olucak hem de kısa süre kullanmış olmasını sağlayacaksınız.
- Uzman görüşlerine göre çocuklar ekran karşısına geçmeden önce karınlarını doyurmuş olmaları gerekmektedir.
- Vestibular sistemi daha az etkilemesi için çocukların izleme süreçleri bittikten sonra koşma, zıplama, atlama gibi vücut enerjilerinin en yüksek kullandıkları sportif faaliyetleri yapmaları tavsiye edilir. Bu yöntem sayesinde fiziksel aktiviteden sonra çocuklarda odaklanma sürecinin ve kaygı saldırganlık gibi olumsuz davranışların azaldığı kaydedilmiştir. Vestibular sistem resetlenir ve vücut sakinleştirilirmiş olur.
3. 5 Yaş Üstü Çocuklar İçin Belirli Görevler Belirlemek
- Ev ödevlerinin yapılmış olması
- Oyuncaklarının toplanmış olması
- 2 Hikaye kitabı okumak (sayısını siz belirleyin) ya da okuduğu kitaptan 20 sayfa okumak
- Telefon tablet saatine odaklanmayı önlemek için de bu süreçleri sevmesini sağlamamız gerekir. Bunun için de yine sizin örnek olmanız gerekir. Siz okursanız çocuk da okuyacaktır.
4. Sadece Belirlediğiniz Sebepler için Kullanmak
- Ödev
- Eğitici Videolar
- Matematik için pratik çalışmalar
- e-book okumak
- Küçükler için sadece eğitici ve yavaş akan videolar, çocuk şarkıları
Bunlar için bile kullanmak istemiyorum diyorsanız evinizde aşağıdaki gerekli materyalleri bulundurabilirsiniz.
Çeşitli alanlarda ansiklopediler, Atlas, Hesap makinası, Oyun kartları, Legolar, Puzzle, Sözlük, ve unutulan eski bir alışkanlığımız olan Kütüphaneye giriş üye kartları evinizde bulundurulmasında faydalı olacaktır. Size en yakın kütüphaneyi bulup bir üye kartı edinmek isterseniz buraya tıklayın.
Umarız aldığınız kararları en kısa sürede başarıyla tamamlarsınız. Sevgiler…