Çocuğa özgüven kazandırmak çocuğun gelişimi açısından en önemli eğitimlerden biridir. Ve bu eğitimin başlama yaşı yoktur. Henüz bebekken yaptığı her hareketini alkışlamamız, tebrik etmemiz ya da cesaretlendirmemiz bu eğitimin parçasıdır. Ancak bilindiği gibi çocuklar büyüdükçe karşılarına çıkan zorlukların dereceleri de artmaktadır. Eğer çocuk birşeyi yapmak isteyip de yapamadığında cesaretlendirilmezse özgüveni eksik bir birey olarak yetişecektir.
Tabi ki anne ve babalar olarak önlem almak için “kızım düşersin, oğlum oradan atlanmaz canın acır” gibi cümleleri kurmaktayız. Ancak bu tarz cümleleri çocuğun her hareketinde söylüyorsak bir sorun ortaya çıkabilir, yoksa riskli durumlarda çocuklarımızı korumak için bilgilendirmemiz elbette gerekmektedir.
Aşağıdaki 20 cümle ile çocuklarımızı cesaretlendirebilir, özgüvenlerinizi kazandırabiliriz. Özellikle içe kapanıklılık, korku, cesaretsizlik, yeni olana karşı uzak durma gibi davranışlar sergileyen çocuklarımızla iletişimimizde yardımcı olacaktır.
İçindekiler
1- Sen yetenekli bir çocuksun.
Çocuğa özgüven kazandırmanın ilk yolu onunla pozitif konuşmaktır. Evet bütün çocuklar yeteneklidir bunu biz biliyoruz. Ancak çocuğumuz bilmiyor. Ona “Canın acıyacak, sakın düşme, koşma” yerine “Çok beceriklisin, gerçekten yetenekli bir çocuksun” demeliyiz.
2- Çok cesurcaydı!
Çocuğun yaptığı hareketin farkında varması açısından bu cümleyi kurmamız önemlidir. Özellikle içe kapanık çocuklarda ‘ben de yapabiliyorum’u hissetmesi için söylenmelidir.
3- Sen bunu zaten biliyorsun.
Çocuklar var olan yetenekleri için de dahi olsa bizlerden onay almayı severler. Söylediğimiz bu cümle ise onlara başarmak için ekstra bir enerji verir.
4- Sana güveniyorum!
Anne ve babası olarak çocuğumuza inanıyor ve yapabileceklerine dair güvenimiz var. Ancak bunu ona söylüyor muyuz? Söylediğimizde onların da kendilerine olan inancı tetiklenecektir.
5- Zor bir şey ama sen yapabilirsin.
Bazen bazı işler çocuklar için başa çıkılamayacak kadar büyük bir engel gibi görünür. Onların duymak istedikleri şeyi söyleyin. Örneğin parkta tırmanma duvarı hep büyük çocuklar için diye düşündü ve hiç denememişti ama artık o da biliyor ki sırası geldi. Onu cesaretlendirin.
6- Ne olursa olsun seni çok seviyorum.
Çok kızgın olduğumuz zamanlar da dahi belli etmesek de çocuklarımızı koşulsuz seviyoruz. Bunu onların da bilmeye hakkı var. Sadece pozitif zamanlarda değil başarısız olduğu zamanlarda bu şekilde onları sevdiğimizi belirtmeliyiz.
7- Hadi birlikte tekrar deneyelim.
Başarısızlığı unutturmak ve kendine tekrar güvenmesini sağlamak için birlikte çözmek ilk adımdır. Ayrıca ihtiyaçları olduğu anlarda sizden yardım alabileceklerini de deneyimlemiş olurlar.
8- Bunu nasıl yaptın?
Zor bir şeyi başardığını gördüğünüzde ona nasıl yaptığını sorun. Ve tekrar yapıp yapamayacağını sorun.
9- Gerçekten mi! Sonra?
Size bir şeyleri anlatırken onu cesaretlendirmek ve daha fazla ayrıntı anlatmasını sağlamak için dinlediklerinizin sizi heyecanlandırdığını belli edin. Siz böyle istekli dinlediğinizde o da daha istekli anlatacaktır. Konuşmak, paylaşmak onun da çok hoşuna gidecektir.
10- Yardım etmemi istersen buradayım.
Gerçekten çok zorlandıkları bir anda onlara yardım edebileceğinizi belirtebilirsiniz. Kendilerini güvende hissetmeleri çok önemlidir.
11- Elinden gelenin en iyisini yap.
Her zaman bir şeyi başarmak zorunda değiliz, her zaman kazanmak birinci olmak zorunda değiliz. Elimizden gelenin en iyisini yaptık önemli olan bu. Çocuğumuza bu mesajı vermek önemlidir.
12- Biliyorum çok zor ama daha önce de (zor bir şeydi) yapmıştın hatırla.
Çocuğa özgüven kazandırmak için daha önce başardığı zorlukları hatırlatın. Bu onu cesaretlendirecektir.
13- Seninle gurur duyuyorum.
Çocuklarımıza bu cümleyi ne kadar kuruyoruz bir düşünün. Eğer çocuğa özgüven kazandırmak ise amacımız bu üç kelimelik cümle size çok yardımcı olacaktır.
14- Çok merak ediyorum (eğer sen bunu yapsaydın) ne olurdu acaba?
Merak unsuru çocukları heyecanlandıran bir durumdur. Yapmaktan çekindiği durumlar için bu şekilde soru sorarak bir adım sonrasını kendisinin görmesini sağlayabilirsiniz. Ve bir sonraki denemede daha fazla cesaret gösterecektir.
15- Cesaret ne demek biliyor musun?
Cesaret, dayanıklılık, sabır, azim, direnmek bu tarz kelimelerin anlamlarına dair sorular sorun ve anlatın. Çocuklar yeni kelimeler öğrenmeyi severler, uygulamayı da.
16- Sana çocukluğumla ilgili bir hikaye anlatmamı ister misin?
Gerçek ya da değil çocuğunuza bir amacınıza ulaşmak için nasıl zorluklarla karşılaştığınız, nasıl aştığınız ve hedefinize ulaştığınızla ilgili bir hikaye anlatın.
17- Seninle çılgın bir şeyler yapalım mı?
Çocuğunuzun cesaretsiz olduğunu düşünüyorsanız onunla birlikte adrenalin isteyen oyunlar oynayabilirsiniz. El ele tutuşup dönme oyunu, körebe oyunu, kaşıkta yumurta taşıma oyunu gibi. İçe kapanık, çekingen çocuklar için gülmemeye çalışma oyunu, gözleri bağlı şekilde makyaj yapma oyunu, kulaktan kulağa, hafıza oyunu gibi oyunlar oynayarak etkileşim sağlanabilir.
18- Bu yeni bir şey seni korkutmuş olabilir ama yeni şeyler genelde çok eğlenceli olabilir.
Bazı çocuklar sürekli aynı şeylerle oynamayı, aynı yemekleri yemeyi, aynı arkadaşlarla oynamayı tercih ederler. Yeni şeylere kapalı olurlar. “Bir kere de denesen ne olur bak tadı çok güzel!” “Bak yeni arkadaş hadi onla da oyna. Yavrum neden dibimden ayrılmıyorsun git oyna” gibi cümleler yerine eğlenceli ve heyecanlı olduklarına dair vurgu yaparak onları ikna etmeye çalıştığımızda daha etkili olacaktır.
19- Biliyorum kendini çok zorladın, ama gösterdiğin çaba için seninle gurur duyuyorum.
Çocuğa özgüven kazandırmak illaki onun yaptığı şeylerde başarılı olmasını beklemek olmamalıdır. Çocuklarımızı normalde yapmaktan geri durdukları şeyleri yapmaya çabalarken gördüğümüzde de onları desteklemeliyiz. Özellikle gösterdiği çabayı kutlamak daha önemlidir.
20- Bazen hatalar yaparız, ama biliyor musun biz bu şekilde öğrenmiş de oluruz.
Çocuğunuzla büyümek, değişmek ve risk almak üzerine konuşun. Ve hayatımızın her aşamasında özgüvenimizin de geliştiğini belirtin. Yaptığımız hatalardan nasıl öğrendiğimize dair örnekler verin.
“Beni tekrar et “Yapabilirim” pozitif yaklaşım ve olumlamalar çok önemlidir. Çocuğunuzun cesaretinin kırıldığı noktada siz ona inanın ve o da kendine inansın.
Diğer yazılarım için BURAYA,
Çocuk oyunları için BURAYA,
Instagram sayfamızı ziyaret etmek için BURAYA tıklayınız.