Doğum lekeleri, genellikle doğumda ya da doğumdan kısa bir süre sonra bebeğinizin vücudunda görülen lekelerdir. Ve çok sık karşılaşılır.
Yüz bölgesi ya da vücudun herhangi bir yerinde görülebilirler. Doğum lekeleri renk, boyut, görünüm ve şekillerine göre değişebilirler. Bir kısmı kalıcı ve zamanla büyüyebilirken bir kısmı ise zamanla kaybolurlar. Çoğu lekeler zararsızdır, ancak bazılarının altında bir sağlık problemi yatıyor olabilir.
Doğum lekeleri bazı durumlarda, görüntü sıkıntıları sebebi ile (kozmetik açıdan) tedavi edilmelidir.
İçindekiler
Doğum Lekelerine Sebep Olan Nedir?
Sevgili ebeveyn! Öncelikle duyacaklarınıza hazır olmalısınız! Doğum lekesi taşıyan bir bebeğiniz var ise; bunun gebelik döneminde karşılanamayan bir besin sebebiyle oluştuğu yönünde bir çok hikaye duyacaksınız! Ya da benzerlerini…
Ancak bilmelisiniz ki, bu söylemler tamamen efsanedir.
Doğum lekeleri, hamile bir kadının hamileliği sırasında yaptığı veya yapmadığı hiçbir şeyden kaynaklanmaz. Doğum lekelerinin oluşmasının altında yatan sebep bilinmemektedir.
Doğum Lekeleri Genetik midir?
Bazı doğum lekeleri kalıtsaldır ve aile fertleri arasında görülür, fakat çoğunda benzer bir öyküye rastlanmaz.
Ancak bazı lekelere gen mutasyonları neden olabilir. Örneğin bazı şarap lekesi çeşitlerine kalıtsal olmayan genetik bir mutasyonun neden olduğu bilinmektedir.
Doğum Lekeleri İlerleyen Yaşlarda Görülebilir mi?
Doğum lekeleri doğumda veya kısa bir süre sonra ortaya çıkan cilt lekelerini ifade eder. İlerleyen yaşlarda cildinizde bazı lekeler çıkabilir ancak bunlar doğum lekesi olarak kabul edilmez.
Doğum Lekesi Türleri
Birçok doğum lekesi, iki ana grup altında toplanır.
Vasküler Doğum Lekeleri
Bu tip lekelere damarsal anomaliler sebep olmaktadır. Örneğin, bir alanda kümelenmiş çok fazla kan damarı olabilir veya kan damarı olması gerekenden daha geniş olabilir. Vasküler doğum lekelerinin türleri şunlardır:
Somon Lekesi
Bu kırmızı veya pembe lekeler genellikle gözler arasındaki alanda, göz kapaklarında veya boynun arkasında görülür. Melek öpücükleri veya leylek ısırıkları olarak da adlandırılırlar. Derinin altındaki küçük kan damarları kümelerinden kaynaklanır. Somon lekeleri tıbbi tedavi gerektirmeyen lekelerdir. Çoğu zaman renkleri solar.
Hemanjiomlar
Bu doğum lekeleri pembe, mavi veya parlak kırmızı renkte görünebilir. Genellikle ekstremitelerde (kollar ve bacaklar), başta veya boyunda bulunurlar. Hemanjiomlar küçük boyutlu ve düz halde oluşabilir. Hemanjiomlar genellikle bebeklerin ilk birkaç ayında büyüme eğilimindedirler. Bir süre sonra büyüme durur ve çocuk ergenliğe ulaştığında tamamen kaybolurlar. Bazen soluk iz bırakabilirler. Lekenin görüntüsü nedeniyle çilek ya da kiraz hemanjiomları olarak da adlandırılırlar.
Bazı hızlı büyüyen hemanjiomlar, çocuğun görüntüsünü veya yaşam kalitesini etkiliyorsa tıbbi olarak çıkarılması gerekir. Çoklu hemanjiomu olan çocukların iç organlarında hemanjiom olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Hemanjiomlar hakkında detaylı bilgi almak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Porto Şarabı Lekeleri (Nevus Flammeus)
Porto şarabı lekeleri, derinin altındaki küçük kan damarlarının anormal oluşumundan kaynaklanır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler, ancak genellikle yüzde ve boyunda bulunurlar. Porto şarabı lekeleri pembe veya kırmızı renkte oluşabilir ve koyu kırmızı veya mor renge dönebilirler. Zamanla solmazlar ve tedavi edilmezse koyulaşabilirler. Leke bölgesi sert, kuru ve pürüzlü olabilir. Özellikle göz kapaklarında oluşan lekeler için izlem ve tedavi gerekir. Bu tür lekeler nadiren genetik koşullar ile ilişkilendirilebilir.
Pigmente Doğum Lekeleri
Bir alanda fazla miktarda pigment hücresi olduğunda ortaya çıkar. Pigment hücreleri, cildinize doğal rengini veren şeydir. Pigmente doğum lekelerinin türleri şunlardır:
Benler
Ben diye adlandırdığımız lekelerdir. Pembe renkten açık kahverengiye veya siyah renklerine kadar çeşitlilik gösterir. Boyutları değişir ve düz veya şişkin olabilirler. Tipik olarak yuvarlaktırlar. Yüzünüzde veya vücudunuzun herhangi bir yerinde ben oluşabilir. Bazı benler kaybolur, bazıları ömür boyu sürer. Bir bendeki değişiklik bazen cilt kanseri ile bağlantılı olabilir.
Café Au Lait Lekeleri
Bu doğum lekeleri biraz ovaldir ve ismi Fransızcadan “sütlü kahve” olarak tercüme edilir. Genellikle soluk kahverengi renktedirler. Bu doğum lekesi doğumdan erken çocukluğa kadar herhangi bir zamanda oluşabilir. Boyut olarak büyüyebilirler ancak sıklıkla solarlar.
Çocuğunuzda birden fazla bu lekeden varsa, aynı zamanda “nörofibromatozis” olarak adlandırılan nadir bir tıbbi durum habercisi olabileceği için, doktor kontrolünde olması önem taşır.
Mongol Lekeleri
Bu düz, mavimsi gri lekeler çoğunlukla koyu tenli kişilerde görülür. Zararlı değillerdir ama bazen morarma ile karıştırılırlar. Mongol lekeleri tipik olarak alt sırt ve kalçalarda görülür. Genellikle 4 yaşına kadar tamamen kaybolurlar.
Doğum Lekeleri için Tedavi Yöntemleri
Çoğu doğum lekesi zararsızdır ve tedavi edilmesi gerekmez. Bazı doğum lekeleri, görünümlerinden dolayı rahatsızlığa neden olabilir. Hemanjiom veya ben gibi diğer doğum lekeleri, cilt kanseri gibi bazı tıbbi durumlar için risk artışına neden olabilir. Bu doğum lekeleri bir dermatolog tarafından izlenerek tedavi edilmeleri gerekebilir.
Lazer Tedavisi
Lazer tedavisi , şarap lekesi gibi lekeleri giderebilir veya önemli ölçüde hafifleterek daha az görünür hale getirebilir. Bu tedavi türü bir dermatolog veya cerrah tarafından gerçekleştirilir. Mukavemet için modüle edilebilen yüksek konsantrasyonlu darbeli ışık demetleri kullanır.
Lazer tedavisisinin en başarılı olduğu dönem bebeklik dönemidir. Ancak daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de kullanılabilir. Genellikle birkaç seansa ihtiyaç duyulabilir. Lazer tedavileri rahatsız edici olabilir ve lokal anestezi gerektirebilir. Genellikle kalıcı sonuçlar verir. Geçici şişme veya morarma meydana gelebilir.
Beta-Blokerler
Beta-blokerler, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan oral ilaçlardır. Propranolol, hemanjiomların boyutunu veya görünümünü azaltmak için de kullanılabilecek bir beta bloker türüdür. Kan damarlarını daraltarak ve kan akışını azaltarak çalışır. Bu hemanjiomun yumuşamasına, solmasına ve büzülmesine neden olur. Bir başka beta-bloker, timolol topikal olarak uygulanabilir ve benzer sonuçlara sahip olabilir.
Kortikosteroidler
Kortikosteroidler oral yolla alınabilen veya doğrudan doğum lekelerine enjekte edilebilen anti-enflamatuar ilaçlardır. Doğrudan doğum kanının boyutunu küçültmek için kan damarlarında çalışırlar.
Cerrahi Operasyon
Bazı doğum lekeleri cerrahi olarak alınarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bunlar, etraflarını saran sağlıklı dokuya zarar verebilecek çok derin hemanjiomları içerir. Bazı büyük benler de çıkarılabilir.
Doğum lekesinin kaldırılması tipik olarak poliklinik bazında yapılır. Doktor lokal anestezi uyguladıktan sonra doğum lekesini çıkarmak için küçük bir neşter kullanır. Doğum lekesi büyükse, birkaç randevu boyunca bölümler halinde kaldırılabilir.
Doku genişlemesi, bazen doğum lekelerinin cerrahi olarak çıkarılmasıyla bırakılan izleri azaltmak için kullanılan başka bir cerrahi tekniktir. Doğum lekesinin yanında bulunan sağlıklı derinin altına balon yerleştirilmesini gerektirir. Bu da yeni ve sağlıklı bir cildin flep şeklinde büyümesine neden olur. Bu flep daha önce doğum lekesinin bulunduğu bölgeyi kapatmak için kullanılır. Balon daha sonra kaldırılır.
Hemanjiom tedavi tecrübemiz için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Doğum Lekelerini İzlemek İçin İpuçları
Çoğu doğum lekesi türü zararsızdır ve kendi başlarına kaybolur. Ancak izin bir doktor tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Ayrıca doktorunuz doğum lekesinin tedavi gerektiren genetik bir durumla ilişkili olup olmadığını da belirleyebilir.
Çocuğunuzun doğum lekesini izlemek önemlidir. Büyüklük artışı, şişkinlik veya koyu renk pigmentasyon gibi değişikliklerde ya da bunların hızla gelişmesi durumunda çocuğunuzun doktoruna bildirin.
Benler bazen cilt kanserine dönüşebilir. Bu çocuklarda nadir görülür ancak yetişkinlerde ciddi bir husustur. Çocuğunuz büyüdükçe benlerindeki değişikliklerini takip etmelisiniz.
Bakılması gerekenler arasında renk, boyut ve şekilde değişiklik gelir. Düzensiz sınırları olan benler de bir dermatolog tarafından görülmelidir.