Hemanjiom, kan damarlarının yoğun bir şekilde bir araya gelip topaklanması ile oluşan ve bu kan damarlarının ciltte veya cilt altında büyümesiyle meydana gelen bir doğum lekesidir.
- Doğumla birlikte görülenlere; konjenital hemanjiom denir.
- Doğumdan sonra ortaya çıkanlara ise infantil hemanjiom denir. İnfantil olanlar, konjenital olanlardan daha çok yaygındır.
Hemanjiomlar, büyüdüğü ve değiştiği için iyi huylu tümör olarak da adlandırılırlar, fakat bunlar kanser değildir ve vücuttaki diğer yerlere ya da başka insanlara bulaşmazlar.
İçindekiler
Hemanjiom İşaret ve Belirtileri Nelerdir
Bazıları deri üzerinde bir çilek görüntüsü alırken, bazıları ise mavi renk tonuna sahip olup bir deri çıkığına sebep olurlar.
Hemanjiomlar, sıklıkla boyun ve baş çevresinde görüldüğü gibi vücudun diğer bölgelerinde de görülebilirler. Vücudun işleyişini etkilemiyorsa, yani nefes alma ya da görme gibi önemli işlevlere engel değilse, genelde tedaviye gerek görülmeyebilir.
Hemanjiomun Nedenleri Nelerdir
Araştırmalar sonucunda hemanjiomlara sebep olan şeyin ne olduğu bilgisine ulaşılamamıştır. Sahip olan insanlarda aile öyküsü bulunsa da, hiç bir genetik nedene de rastlanmamıştır.
Hemanjiom Kimlerde Görülür
Hemanjiom bebeklerde daha sık görülür:
- Prematüre bebeklerde,
- Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde ve
- Çoklu doğumlarda (ikiz,üçüz gibi) daha sık rastlanır.
Bir bebeğin birden fazla hemanjiomu olabilir. Bir bebekte hemanjiom olması onu sağlık sorunları için artan riskli duruma sokmaz ancak bunlar bazı sendromlara neden olabilirler.
Hemanjiomlar Nasıl Teşhis Edilir
Cilt hemanjiomu genellikle görünümü ile tanınır. Hemanjiomun tipine (konjenital veya infantil) ve lokasyonuna bağlı olarak hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla test gerekebilir.
Bir hemanjiom, nadiren vücudun içindeki, böbrek, akciğer, karaciğer veya beyin gibi, görülemeyeceği bir organda büyüyebilir.
Hemanjiomlar Nasıl Tedavi Edilir
Hemanjiomların büyüme evresi genellikle 18. aya kadar devam eder ve sonrasında durur. Bu aşamadan sonra küçülme evresine girer. Tipine bağlı olarak en geç 5-7 yaşlarına kadar %85 oranında bir küçülme gözlenir. Tedavisinde genellikle beklemek ve yakın bir şekilde izlemek tavsiye edilir. Fakat bu durumun istisnaları da vardır.
- Nefes almayı, beslenmeyi, görmeyi, duymayı engelleyecek şekilde ise,
- Kanama tehlikesi var ise,
- Bebeğin kaka ve çiş yapmasını engelleyecek bölgelerde ise tedavi için beklenmez.
Hemanjiomun tipi ve konumlandığı yer, tedavisini de şekillendirir. Tek seferde ya da kombinasyon halinde kullanılabilecek tedavi seçenekleri şunlardır.
- İlaç tedavisi
- Cerrahi müdahale
- Lazer operasyon
Bebeğin yüzünde veya başındaki görülenler, estetik problem yaratabilir. Doktorlar, görüntünün ne kadar önemli olabileceğini anlar ve hemanjiomun tedavi edilmesi ya da beklenilmesi konusunda ebeveynler ile birlikte çalışırlar.
Not: Diğer çocuklar ve yetişkinler çocuğunuzun hemanjiomunu merak ediyor olabilir. İlerleyen zamanlarda yok olacak olan doğum lekeleri olduğunu söylemek, çoğu sorunun üstesinden gelecektir.
Bir hemanjiom kendi kendine iyileşebilir ancak ciltte bazı izler de bırakabilir. Kalan izler için ameliyat gerekebilir.
Bebeğim ve Hemanjiomu yazısına tıklayarak, bizim serüvenimizi okuyabilirsiniz.
Merhabalar, benim hamileliğim sırasında kafamın arka kısmında kan damarlarınin üstüste gelmesiyle bir beze oluştu saçımı düzeltirken elim surekli bezeye gidiyordu ve kanamaya başlamıştı.Doktorum bezeyi aldirabileceğimi bebeğime ve sağliğima bir etki yapmayacağimi söyledi bende gebeligimin 6. Ayında lazerle bezeyi aldırdım bu beze Hemanjiom un bir çeşidiymiş şükürler olsun geyet iyiyim.Guzel aydınlatma için teşekkür ederim.
Merhaba Sedef Hanım, Hemanjiom’un sebebi tam olarak bilinmese de ben hamilelikteki bir hormondan kaynaklandığını düşünüyorum naçizane. Sizinde gebeliğinizde belirmiş… Kanama yapıyor olması sizi kötü etkilemiştir…Geçmiş olsun. Çok şükür ki tedavisi olan bir durum. Size ve bebeğinize sağlıklar diliyorum.