Sevgili yeni anneler! Doğum sonrası salgıladığınız o mucizevi likitin (kolostrum), bebeğinize şifa kaynağı olduğunu biliyorsunuz, bu nedenle bebeğinizi hemen emzirmek istiyorsunuz değil mi? Ancak bebeğinizde “Dudak Bağı” ya da “Dil Bağı” var ise, bu ilk tecrübeniz sizin için üzücü bir emzirme deneyimine dönüşebilir.
İçindekiler
Kolostrum Nedir
Dilimizde Ağız Sütü olarak bilinen kolostrum; doğum öncesi ve sonrası ilk bir kaç gün, süt bezleri tarafından salgılanan krema kıvamında bir maddedir. Kolostrum; gerçek anne sütü üretiminden önce gelir ve anne sütüne göre daha koyu, protein bakımından daha konsantre ve daha yağlıdır.
Kolostrum; bebekler için bir yandan proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller gibi besinsel fayda sağlarken; bir yandan da bakteriler, mantarlar, parazitler ve virüsler gibi mikroorganizmalara karşı koruma görevi görür. Kolostrumdaki antikor seviyesi normal sütte bulunan seviyenin 100 katı kadar yüksek olabilir!
Emzirme sürecini meme ucu rahatsızlıkları ve tekrarlayan mastit ile geçirmiş ve problemi henüz, kendi araştırmaları ile çözmüş bir anne olarak, anne adaylarının ve yeni annelerin bu konudan haberdar olması, hatta doğum sonrası tedbiren de olsa kontrol edilmesi bilgisini paylaşmayı borç biliyorum.
Doğru kavrama, bebeğinizin memeyi boşaltabilmesi için önemli bir kriterdir, bu yaygın olarak bilinir. Hatta meme ucu problemleri ya da mastit gibi enfeksiyon hastalıkları ile karşılaşıp bir doktora göründüğünüzde size ilk söylenecek şeyler doğru kavrama ve doğru pozisyon olacaktır. Ancak bebeğinizde dil ya da dudak bağı var ise (ikisi birden de olabilir) bebeğiniz memeyi doğru kavrayamayabilir, emme problemleri yaşayabilir bu sırada tamamen boşalmayan göğsünüz enfeksiyon toplarken, durum bebeğiniz için meme reddine kadar gidebilir.
Açıkçası özellikle yeni anneler için bebeğinde böyle bir durumun olduğunu fark etmek oldukça güç,bana kalırsa bunu doğum sonrası bebek kontrolünde doktorlar yapmalı ya da annenin emzirememe kaynaklı yaşadığı problemler sonrası başvurduğu kadın doğumcu ihtimal verip, kontrol etmeli. (Bunları yapan hastane ya da doktorlar olabilir ancak bu durumla karşılaşan bazı arkadaşlarım ve ben denk gelmedik)
Durum bizde nasıl ilerledi?
- Doğum yaptığım hastane iyi bir hastaneydi ancak bu durum kontrol edilmedi ya da bize bilgi verilmedi. Sonuçta aynı şey…
- Tekrarlayan mastit ya da benzeri meme ucu rahatsızlıkları ile defalarca hastanelik oldum ve gittiğim hiç bir kadın doğumcu böyle bir durum olabilir mi acaba demedi…
- Kızım ilk dişlerini çıkardığında üst iki diş arasında bir farklılık olduğunu hissettim ama sorun olduğunu kavrayamadım.
- 13. Ay sonlarında izlediğim bir Amerikan aile dizisinde yeni doğan bebeğin doğum sonrası dil ve dudak bağı, emmesine engel olduğu için derhal alındı. Ampul o sırada yandı!
- Bizde üst dudak bağı var, alt dudak bağı ya da dil bağı yok.
- Ve bizdeki dudak bağı, mastit yapıp, meme ucu problemi çıkarsa da bir şekilde beslenmesini sağlayabilecek şekildeydi. (Ancak bazı bağlar buna asla imkan vermiyor)
Sonuç
- Kızım artık büyüdüğü ve ağız kasları daha kuvvetli olduğu için emmede daha az problem yaşıyor, hatta yaşamıyor bile olabilir.
- Bu sebeple sanıyorum, meme ucu problemleri ve mastit tekrarları geçti, uzun süredir olmuyor.
- Çocuk doktoru şuan sıkıntı yaratmıyor ise süt dişleri çıkana kadar bekleyebileceğimizi söyledi. Ancak ben iyi bir diş doktoru ile bu konuda randevulaşacağım. Gelişmeleri aktarıyor olacağım.
Bu nedenledir ki; lütfen! Doğum sonrası çocuk doktorunuza bebeğinizde dudak ya da dil bağı olup olmadığını sorunuz, var ise en azından zamanında çözüme ulaşıp, çoğumuz gibi kötü tecrübeler edinmezsiniz…
Sevgiler…
Dudak Bağı için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz!
www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşabilmek için buraya tıklayınız.
Not: Kader Meşeli bu yazıda kendi tecrübe ve deneyimlerine yer veriyor. Lütfen en gerçek ve doğru bilgi için doktorunuza danışınız…