İçindekiler
Bebeklerde Göbek Fıtığı Oluşumu
Göbek fıtığı, bağırsağınızın bir kısmına bağlı olarak göbek kordonunuzun doğumdan önce geçtiği karın kaslarınızdaki açıklıktan dışarı çıktığında oluşur. Göbek fıtıkları yaygındır ve genellikle zararsızdır. Bebeklerde çok sık görülür, ancak yetişkinleri de etkileyebilir. Bir bebekte, göbek deliğinin çıkıntı yapmasına neden olarak bebek ağladığında göbek fıtığı belirginleşir. Bu, göbek fıtığının en yaygın işaretidir.
Beş yaşına veya daha uzun süre açık kalmasına rağmen, çocuk göbek fıtıkları yaşamın ilk iki yılında genellikle kendiliğinden kapanır. Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan göbek fıtıklarının cerrahi müdahale gerektirme olasılığı daha yüksektir.
Belirtileri Nelerdir?
Göbek fıtığı göbek yakınında yumuşak bir şişlik veya göbekte şişkinlik oluşturur. Göbek fıtığı olan bebeklerde şişkinlik yalnızca ağlarken, öksürürken veya gerginken görülebilir.
Çocuklarda göbek fıtığı genellikle ağrısızdır. Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan göbek fıtıkları karın rahatsızlığına neden olabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Bebeğinizin göbek fıtığı olduğundan şüpheleniyorsanız, bebeğinizin doktoru ile konuşun. Bebeğinizde göbek fıtığı varsa ve aşağıdaki durumlar mevcut ise acil yardım isteyin;
- Acı çekiyor gibi görünür
- Kusmaya başlar
- Fıtık bölgesinde hassasiyet, şişme veya renk değişikliği olur
Benzer kurallar yetişkinler için de geçerlidir. Göbeğinizin yakınında şişkinlik varsa doktorunuzla konuşun. Eğer şişkinlik acı verici veya hassas hale gelirse acil yardım isteyin. Hızlı tanı ve tedavi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Gebelikte, göbek kordonu bebeğin karın kaslarındaki küçük bir açıklıktan geçer. Açıklık normal olarak doğumdan hemen sonra kapanır. Kaslar karın duvarının orta çizgisinde tamamen birleşmezse, doğumda veya daha sonra göbek fıtığı ortaya çıkabilir.
Yetişkinlerde, karın basıncının çok fazla olması göbek fıtıklarına katkıda bulunur. Karındaki basınç artışının nedenleri arasında şunlar vardır;
- Şişmanlık
- Çoğul gebelikler
- Karın boşluğunda sıvı (assit)
- Önceki karın ameliyatı
- Böbrek yetmezliğini tedavi etmek için uzun süreli periton diyalizi
Risk Faktörleri Nelerdir?
Umbilikal fıtıklar en sık bebeklerde görülür. Özellikle prematüre bebekler ve düşük doğum ağırlığı olanlar. Amerika Birleşik Devletlerinde, Afrikalı-Amerikalı bebeklerde göbek fıtığı riski biraz artmış olarak görülmektedir. Bu durum kız ve erkek çocukları eşit olarak etkiler.
Yetişkinler için, fazla kilolu olmak veya çoğul gebeliklere sahip olmak göbek fıtığı gelişme riskini artırabilir. Bu fıtık türü kadınlarda daha yaygın olma eğilimindedir.
Komplikasyonlar Nelerdir?
Çocuklar için göbek fıtığının komplikasyonları nadirdir. Çıkıntılı karın dokusu sıkışıp kaldığında (hapsedildiğinde) ve artık karın boşluğuna geri itilemediğinde komplikasyonlar oluşabilir. Bu, sıkışmış bağırsak bölümüne kan tedarikini azaltır ve göbek ağrısına ve doku hasarına yol açabilir. Bağırsakta kalan kısım tamamen kan kaynağından (boğulmuş fıtık) kesilirse doku ölümü (kangren) oluşabilir. Enfeksiyon karın boşluğu boyunca yayılarak hayatı tehdit edici bir duruma neden olabilir.
Göbek fıtıkları olan yetişkinlerin bağırsaklarda hapsedilme veya tıkanma yaşama olasılığı biraz daha yüksektir. Bu komplikasyonları tedavi etmek için tipik olarak acil ameliyat gerekir.
Biz Nasıl Atlattık?
Bebeklerde göbek fıtığı (Umblicial Hernia) için biz nasıl bir tedavi yöntemi izledik derseniz eğer; doktorumuzun erken teşhisi ve doğru tedavi metodu sayesinde belirttiği yöntemi uyguladık ve kısa sürede Göbek Fıtığından kurtulduk.
Gazlı bez içerisine 1 Lira koymamızı ve bunu göbek deliğinin üzerine gelecek şekilde üstüne koymamızı belirtti. Daha sonrasında göbek çevresini saracak boyutta bir bez ile göbeğini sıkmayacak şekilde bağlamamızı ve bu metodu gün içerisinde yeni gazlı bez koyarak uygulamamızı söyledi. Kısa süre içerisinde göbek deliğinin düzeldiğini ve fıtıktan kurtulduğunu gördük.
Bu bizim bebeğimiz için uygun görülen bir tedavi biçimi olduğundan aynı sorunu yaşıyorsanız doktorunuza danışmadan uygulamamanızı öneririm.
Diğer yazılarımı okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Sevgiler…