Ana Sayfa Bebek & Çocuk Zihinsel Gelişim Sıçramaları (Harika Haftalar)

Zihinsel Gelişim Sıçramaları (Harika Haftalar)

3015
2

Bebeğiniz normalde olduğundan daha huysuz, daha mızmız ve daha sorunlu mu? Kendinizi artık tükenmiş ve işin içinden çıkamaz durumda mı hissediyorsunuz? Her şeyi yoluna koymuşken bebeğinizdeki bu ani değişimin sebebini bilemiyor ve kendinize mi yükleniyorsunuz? Yapmayın… Bebeğiniz Zihinsel Gelişim Sıçramaları döneminde olabilir!

The Wonder Weeks (Harika Haftalar)

Hetty van de Rijt ve Frans Plooji‘nin bebekler üzerinde yapmış oldukları araştırmalar sonucu, bebeklerin hemen hemen hepsinin belirli dönemlerde, benzer “beyinsel gelişim” süreçlerinden geçtiği gerçeğine ulaşılması ve elde ettikleri bilgileri kitaplaştırmaları sonucu öğrendiğimiz, bana göre ulvi bir kaynak!

Çünkü kızım doğduğundan beri ne zaman işler çığırından çıksa kitaba koşuyor, “hah, atak haftasında, bu davranışları normal” diyerek sabır eşiğimi kuvvetlendiriyor, onu anlamaya çalışıyor ve (belki psikolojiktir bilmiyorum ama) daha güçlü oluyorum.

zihinsel gelişim sıçramaları, Zihinsel Gelişim Sıçramaları (Harika Haftalar), Tatlı Bir Telaş

Türkçe çevirisi “Harika Haftalar” olan bu kitap bence başucu kitabınız olmaya aday!

“Eee atak dönemindeyiz kitabı okumaya vaktim mi var!” diyorsanız teknolojinin nimetlerinden yararlanabilir, kitabın uygulama halini edinebilirsiniz.

App Store’dan indirmek için tıklayınız

Google Play’den indirmek için tıklayınız

Sıçramanın ABC’si

Büyüme Atakları ve Zihinsel Gelişim Sıçramaları çok fazla karıştırılsa da aslında birbirinden çok ayrı oluşumlardır. Bu nedenledir ki, aslında Zihinsel Gelişim Sıçraması geçiren bebeğimize “atak döneminde” diyebiliyoruz… Farklarını bilmek ister misiniz? Buyrun…

Büyüme Atağı

Büyüme atağı, vücutta ya da vücudun bir bölümünde görülen ani bir artış veya büyümedir ve çocuğun tüm gelişim süreci boyunca gerçekleşebilir. Ergenlik sırasında gerçekleşen büyüme atakları herkes tarafından bilinir, çünkü bunlar son derece bellidir. Ancak belirtileri küçük olan çok sayıda büyüme atağı vardır. Kimi zaman çocuklar bir gecede birkaç santim uzayabilir ve ardından büyüme uzun bir süre boyunca yavaşlar. Eski bir özdeyişte söylendiği gibi, “Bir bakmışsınız çocuğunuz kıyafetlerine sığamıyor.” Bu bir büyüme atağıdır, fizikseldir.

Doğumdan sonra baş çevresinde gerçekleşen ilk üç büyüme atağı, bebeğinizin zihinsel gelişimindeki ilk üç “sıçramayla” aynı anda olur. Diğer büyüme atakları ve sıçramalar nadiren çakışır.

Zihinsel Gelişim Sıçramaları

Sıçrama, bebeğinizin zihinsel gelişiminde gerçekleşen ve bebeğinizin ilerleme kaydettiğini gösteren ani bir değişimdir. Sağlıklı çocuklardaki sıçramalar hemen aynı yaşlarda görülür, ancak tüm çocuklar bir sıçramadan geçerken farklı seviyelerde yoğunluk yaşarlar. Sıçrama başladığında beyinde de ani bir değişiklik olur ve çocuğunuz yeni bir algı biçimi edinir.

Bebekler, sıçrama dönemlerinde kendi içlerinde korku ve kaygıya düşüyor. Bu nedenle daha fazla huysuz oluyor, daha az uyuyor, uykuya direniyor, sürekli meme istiyor ve daha fazla ağlıyorlar…

Kitaba göre bebeğinizin ilk 20 ayında, 10 büyülü Zihinsel Gelişim Sıçraması Dönemi var! Bunlar;

  • 5. Hafta – Değişen Duyular Dünyası (Sıçrama)
  • 8. Hafta – Oluşumlar Dünyası (Atılım)
  • 12. Hafta – Yumuşak Geçişler Dünyası (Sıçrama)
  • 19. Hafta – Olaylar Dünyası (Sıçrama)
  • 26. Hafta – İlişkiler Dünyası (Sıçrama)
  • 37. Hafta – Kategoriler Dünyası (Atılım)
  • 46. Hafta– Zincirleme Olaylar Dünyası (Sıçrama)
  • 55. Hafta – Programlar Dünyası (Sıçrama)
  • 64. Hafta – İlkeler Dünyası (Atılım)
  • 75. Hafta– Sistemler Dünyası (Sıçrama)

Her bebeğin gelişimi bireyseldir ve cinsiyet, çevre, prematüre doğum, kardeşler, genetik gibi sebepler bu gelişim sürecini etkiler. Ancak kitaba göre bebekler, bir iki hafta öncesi ya da sonrası yukarıda belirtilen gelişim ataklarından geçmektedirler.

Not: Zihinsel Gelişim Sıçraması için hafta hesaplaması 40 haftalık gebelik bitimi olarak alınıyor yani bebeğiniz 38. haftada bile doğsa hesaplamayı 40 hafta üzerinden başlatmanız gerekiyor.

Kitap, sıçrama haftalarının geldiğini nasıl anlayabileceğinizi, bu haftalarda neler olabileceğini, ne kadar süreceğini ve bebeğinize bu dönemlerde nasıl davranmanız gerektiğini anlatıyor.

10 Zihinsel Gelişim Sıçraması yazıma buradan ulaşabilirsiniz

Daha detaylı bilgiye www.thewonderweeks.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynakhttps://www.thewonderweeks.com/babys-mental-leaps-first-year/
Önceki İçerikEmzik Kullanımı-Artıları ve Eksileri
Sonraki İçerik10 Zihinsel Gelişim Sıçraması
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Esin Kalyoncu
Esin Kalyoncu
17/12/2018 13:38

Kader hanım,çok güzel bir aydınlatma olmuş bu yazı bizim gibi yeni annelere. Çok beğendim ve gerçekten hiç haberim yoktu atak dönemlerinden… Yazılarınızı da takibe aldım,gerçekten çok bilgilendirici şeyler paylaşıyorsunuz. çok teşekkürler