Ana Sayfa Bebek & Çocuk İnatçı Çocuklar ile Nasıl Başa Çıkılır

İnatçı Çocuklar ile Nasıl Başa Çıkılır

432
2

Çocuklarımız çoğu zaman neşeleri ve kahkahaları ile günümüzü aydınlatırken, bazen de inatçılıkları ile bizleri endişelendirebilirler. İnatçı çocuklar ile ilgilenmek, tavırları karşısında doğru tutumu sergileyebilmek, çoğu zaman büyük bir mücadeleye dönüşür. Ve işler çığırından çıkabilir.

Öncelikle bilmek gerekir ki, kafasına koyduğunu yapmak isteyen her çocuk inatçı değildir. Farkı anlayabilmek için çocuğun iyice izlenmesi gerekir.

İnatçı çocuklar ile baş edebilme için çocuk psikologları ve ebeveynlik koçlarının önerdiği bir kaç yöntem var. Haydi birlikte öğrenelim…

İnatçı Çocuklar, İnatçı Çocuklar ile Nasıl Başa Çıkılır, Tatlı Bir Telaş

Tartışmayın

İletişim iki yönlü bir yoldur. Çocuğunuzun sizi dinlemesini istiyorsanız, önce onu dinlemeye istekli olmalısınız. Dinlenmeyen çocuklar, tartışmaya meyil edebilir.

Çocuklar genelde duyulmadıklarını ve engellendiklerini düşündüklerinde çaresiz hissederler ve bu noktada zıtlaşmaya, bununla birlikte söylediklerinizin tersini yaparak inat etmeye başlarlar.

Bu senaryoda en iyi tedavi sakin kalmak, onları duymak, dinlemek ve sabırla sorunlarını çözmeye çalışmaktır.

Bağlantı Kurun, Zorlamayın

Çocukları bir şeye zorladığınızda isyan etmeye ve yapmaması gereken şeyleri yapmaya meylederler. Bu davranışı en iyi tanımlayan terim, inatçı çocukların ortak bir özelliği olan karşılık vermedir. Karşı dokunuş içgüdüseldir ve yalnız çocuklarla sınırlı değildir. Bu nedenle çocuklarınızla bağlantı kurun.

Örneğin, yatmadan önce televizyon izlemekte ısrar eden altı yaşındaki çocuğunuzu zorlamak size yardımcı olmaz. Bunun yerine, onunla oturun ve izlediklerine ilgi gösterin. Kendisine önem verdiğinizi hissettiğinde, çağrınıza cevap vermesi daha kolay olacaktır.

Bu tip durumlarda işbirliği yapmak anahtar tutum.

Çocuğunuza Paylaşmayı Öğretin

Paylaşma, çocuklara öncelik seçmeyi öğrettiği için hayattaki en önemli dersler arasındadır. Çocuklarınıza her zaman vermeyi öğretirseniz, o zaman kendilerini ikinci sıraya koymanın en iyi seçenek olduğunu düşünürler. Eğer çocuklarınızın birinci önceliği “almak” olursa, bu sefer de kendilerini sürekli bir çatışma içerisinde bulacaklardır.

Bu nedenle onlara paylaşabilmeyi, başkalarının isteklerine saygı duymayı öğretmeniz çok önemlidir. Böylelikle dengeli bir davranış kazanma yolunda ilerleyecekler ve bu sayede istediklerinin olmaması durumunda inat etmekten kaçınacaklardır.

İnatçı Çocuklar, İnatçı Çocuklar ile Nasıl Başa Çıkılır, Tatlı Bir Telaş

Seçim Yapmalarını Sağlayın

Çocuklar bazen çok fazla hırçınlaşabilir ve inatlaşabilirler. Bu hileyi, kontolün kendilerinde olduğunu sanmaları için kullanabilirsiniz.

Örneğin uyumak için direnen çocuğunuza, uyumayacağını ama yatakta kalacağını tercih ettirebilirsiniz. Çocuğunuz, bir süre sonra amacınıza hizmet edecek olan can sıkıntısı nedeniyle otomatik olarak uykuya dalacaktır.

Ya da parka gitmek için giyebileceği kıyafetleri seçerek aralarında seçim yapmasını sağlayın. Kontrolün onda olduğunu hissettirmeniz, mücadelenizde çok önemli bir görev alıyor.

Sakin Olun

Meydan okuyan, çığlık atan bir çocuğa bağırmak, ebeveyn ile çocuk arasındaki normal bir sohbeti, gürültülü bir maç ortamına çevirebilir. Çocuğunuz cevabınızı, sözlü bir dövüşe davet olarak alabilir. Bu sadece işleri daha da kötüleştirir. Sohbeti yetişkin olduğunuz için pratik bir sonuca yönlendirmek sizin elinizde. Çocuğunuzun bir şeyler yapması gerektiğini veya belirli bir şekilde davranması gerektiğini anlamasına yardımcı olmaya çalışın.

Sakin kalmak için ne gerekiyorsa yapın – meditasyon yapın, egzersiz yapın veya müzik dinleyin. Çocuklarınızın dinleyebilmesi için evde sakinleştirici veya rahatlatıcı müzik çalın. Arada bir, çocuğunuzun en sevdiği müziği çalın. Bu şekilde gevşemelerini sağlayın.

Ortamın stresinin ve gerginliğinin çocuğunuzun psikolojisine ve hareketlerine yansıdığını unutmayın.

Saygı Gösterin

Çocuklarınızın size ve kararlarınıza saygı duymasını istiyorsanız, sizde onlara saygı göstermelisiniz. Çocuğunuzu size itaat etme konusunda zorlarsanız, otoritenizi kabul etmeyecektir.

İlişkinizde saygıyı ön plana alabileceğiniz birkaç yöntem için aşağıdaki örneklere göz gezdirebilirsiniz:

  • İşbirliği yapın, direktiflere uymaları için ısrar etmeyin.
  • Tüm çocuklarınız için tutarlı kurallara sahip olun, kuralları her hangi biri için esnetmeyin.
  • Empati yapın, duygularını veya fikirlerini asla reddetmeyin.
  • Çocuğunuzun kendisi için ellerinden geleni yapmasına izin verin, yükünü azaltmak  bir şeyler yapmaktan çekinmeyin. Bu ayrıca onlara güvendiğiniz mesajını da iletir.
  • Ne demek istediğinizi açıklayın ve neyi yapacağınızı söylüyorsanız yapın.

Örnek davranışlar sergilemek çok önemlidir, çünkü çocuklarınız sizi her zaman gözlemliyordur.

İşbirliği Yapın

İnatçı veya güçlü iradeli çocuklar, onlara nasıl davrandığınıza karşı oldukça hassastır. Kullandığınız ton, beden dili ve kelimelere dikkat edin. Davranışlarınızdan rahatsız olduklarında kendilerini korumak için en iyi bildiklerini yaparlar: isyan ederler, konuşurlar ve saldırganlık sergilerler.

  • İnatçı bir çocuğa yaklaşma şeklinizi değiştirmek, size nasıl tepki vereceğini değiştirebilir. Onlara ne yapacaklarını söylemek yerine, iş birliği yapın.
  • “Yapmanı istiyorum…” yerine “hadi yapalım…”, “bunu nasıl deneyelim…” gibi ifadeler kullanın.
  • Çocuklarınızın bir şeyler yapması için eğlenceli aktiviteler kullanın. Örneğin, inatçı çocuğunuzun oyuncaklarını toplamasını istiyorsanız, kendiniz yapmaya başlayın ve “özel yardımcınız” olmasını isteyin.
  • Ayrıca aktiviteye zaman ayırabilir ve çocuğa oyuncakları elinizden daha hızlı koyması için meydan okuyabilirsiniz. Bu, çoğunlukla işe yarayan sinsi bir numaradır.

İnatçı Çocuklar, İnatçı Çocuklar ile Nasıl Başa Çıkılır, Tatlı Bir Telaş

Müzakere

Bazen çocuklarınızla müzakere etmeniz gerekir. Çocukların istediklerini almadıklarında inat etmeleri çok yaygındır. Eğer sizi dinlemelerini istiyorsanız, istediğiniz şeyi yapmalarını engelleyen şeyi bilmelisiniz.

  • Seni rahatsız eden nedir?”, “Bir sorun mu var?” veya “Bir şey ister misin?” Gibi birkaç soru sorarak başlayın. Bu onların isteklerine saygı duyduğunuzu ve onları dinlemeye istekli olduğunuzun mesajını verir.
  • Müzakere mutlaka ve mutlaka taleplerini yerine getirmeniz anlamına gelmez. Müzakere sadece sorunu çözmek için kullandığınız bir yöntemdir.
  • Örneğin, çocuğunuz belirlenen saatte yatmaya istekli olmayabilir. Israr etmek yerine, ikinize de uyan bir yatma vakti deneyin.

İyi Örnek Olun

Ebeveynlerden biri veya her ikisi de son derece inatçıysa, çocuk da inatçı bir çocuğa dönüşecektir. Uzmanlar, inatçılığın genlerle ilgili olabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, çevresel etki bu tip çocuklar için büyük önem taşıyor. Eşinizle yeterince esnek olduğunuzdan  ve çocuğunuza iyi bir örnek olduğunuzdan emin olun.

Çocuğunuzun Bakış Açısını Anlayın

İnatçı çocuğunuzun davranışını daha iyi anlamak için, duruma olayın perspektifinden bakmaya çalışın. Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun ve böyle davranmasına sebep olabilecek şeyleri hayal etmeye çalışın. Çocuğunuzu ne kadar iyi tanırsanız, inatçı çizgileriyle o kadar iyi başa çıkabilirsiniz.

Taleplerinizi yerine getirmeseler bile çocuğunuzla empati kurun. Böylelikle hayal kırıklıklarını, öfkelerini anlayabilir ve inat ettiklerinde duygularını destekleyebilirsiniz.

Örneğin, çocuğunuz ev ödevini yapmak istemiyorsa, görevinden bunalmış olabilir. Eğer yapılacak çok şey varsa veya çocuğunuz odaklanamıyorsa, kısa sürede tamamlanabilecek küçük ödevler ile başlatarak yükünü hafifletin. Aktiviteyi onlar için daha az stresli hale getirmek için görevler arasında kısa, bir veya iki dakikalık aralar ekleyin.

Olumlu Davranışları Ödüllendirin

İnatçı çocuklar ile ne yapılacağını ve agresif davranışlarını kontrol etmek için ne yapacağınızı bilemeyeceğiniz zamanlar olacaktır. Fakat eğer düşünmeden tepki verirseniz, soruna karşı olumsuz bir tutum geliştirebilir ve hatta olumsuz davranışlarını istemeden pekiştirebilirsiniz.

Örneğin, çocuğunuz söylediğiniz hemen hemen her şeye “Hayır!” diyor olabilir. Bir düşünün – çok fazla mı “Hayır” diyorsunuz? Eğer cevabınız evet ise bu konuda daha dikkatli olmaya çalışın.

Örneğin yapmamasını istediğiniz bir şey olduğunda “hayır” demek yerine, neden hayır olduğunu anlatın.

Doğru tutum sergilediğinde onu övün.

Kararlı Olun

Tüm yöntemleri denediniz fakat bahsedilen teknikler işe yaramadı ve çocuğunuz inadından dönmek istemiyor! Bu noktada ipleri elinize almanız gerekiyor.

Kararlı bir ses tonu ile uyarın ve o an ne yapıyorsa durdurun.

Böylelikle çocuğunuz belirli alanlarda kesinlikle ödün vermeyeceğiniz ve o sınırlarını aşamayacaklarını anlayabilmelerini sağlar.

Ve tabii ki kararınızda tutarlı olun…

Sevgiler,

Tüm yazılarımı okuyabilmek için BURAYA,

Instagram hesabımıza ulaşabilmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

KaynakTen Ways To Deal With A Stubborn Child
Önceki İçerikGebelikte Detaylı Ultrason
Sonraki İçerikTamamen Anne
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Nurdan Kalaycı
Nurdan Kalaycı
19/11/2019 00:08

Merhaba Kader hanım, çok aydınlatıcı bir yazı olmuş. Oğlum özellikle 22. ayından itibaren her şeye inat ediyor. inadını beslememeye göz ardı etmeye çalışıyorum ama önünü alamıyorum.
birde küçük kardeşi var, tetiklediğini düşünüyorum.
yukarıdaki maddeleri deneyeceğim.
çok teşekkürler