Ana Sayfa Hamilelik ve Doğum Gebelikte Detaylı Ultrason

Gebelikte Detaylı Ultrason

684
0

Gebe kadınları gebeliklerinin bazı periyotlarında “Detaylı Ultrason” terimi karşılar. Peki nedir bu detaylı ultrason, kim tarafından ve niçin yapılır?

Detaylı Ultrason, Gebelikte Detaylı Ultrason, Tatlı Bir Telaş

Detaylı Ultrason Nedir

Hamileliğin belirli bir döneminde, bebeğin organlarının detaylı bir şekilde incelenebildiği, sonogram yöntemi ve yüksek görüntü kalitesi ile yapılan bir görüntüleme tekniğidir.

Bebekte ve annede olabilecek bir anomalinin gebelik sırasında tespiti ve tedavisine yönelik çalışmalar yapılabilmesi için gerekli görülmektedir ve normal gebelik takibi sırasında yapılan ultrason muayenelerinden farklıdır. Yüksek kalitede alınan görüntüler ile bebeğin tüm organlarının incelenmesi esas alınır.

Detaylı Ultrason Hangi Haftalarda Yapılır

Detaylı ultrason, üç farklı hafta grubunda yapılır. Bunlar:

11-13 Hafta Ultrasonu (Tüm gebeler için)

İlk ayrıntılı ultrason işlemidir. Karından ve vajinal yoldan yapılır. Bebeğin gelişim haftası, plasentanın yerleşim yeri, amniyotik sıvı miktarı, ense kalınlığı ölçümü, burun kemiği incelenmesi, kalp yapısı, gelişen organların, bebeğin damar yapılarının ve bununla birlikte annedeki rahim ağzının yani serviks’in incelenmesini içerir.

18-23 Hafta Ultrasonu (Tüm gebeler için)

Ultrason muayenesi sırasında bebeğe, plasentaya, bebeğin kordonuna, doğum kanalı açıklığına, annenin vücudundaki değişikliklere ve ultrason ile görüntülenebilecek tüm organlara dikkatlice bakılır. Bu sayede bebek ve annenin sağlığı hakkında bilgi sahibi olunulur.

Normal bir karın ultrasonu gibidir. Karnınıza sürülen jel, ses dalgalarının taşınmasına yardımcı olacak ve prob ile görüntü alınacaktır.

Notlar
  • Ayrıntılı Ultrason da denilir.
  • Detaylı Ultrason işlem yapısı gereği 30-45 dakika arasında sürer ancak bazı durumlarda ise 1 saati bulabilir.
  • Muayene sırasında aç ya da tok olmanız fark etmez.
  • Karından yapılan ultrason işlemidir ancak gerekirse bazı detaylar için vajinal ultrason da istenebilir.
  • Teste tam mesane ile girmeniz önerilir. Yani bolca su içmelisiniz. Bu durum test sonuçlarını daha net hale getirecektir.
  • Ayrıntılı ultrason görüntülemesi anneye ve bebeğe zarar vermez.

24. Hafta ve Sonrası Ultrasonu (Yüksek riskli gebeler için)

Yüksek riskli gebeliklerde bazı durumların yeniden incelenebilmesi için tekrar bir detaylı ultrason muayenesi istenebilir.

Muayene sonunda endişelenilen durumlar hakkında kesinlik kazanılmaya çalışılır.

Detaylı Ultrason Ne Zaman ve Kim Tarafından Yapılır

11-13. Haftalarda yapılan ultrason taramasını kadın doğum doktoru yapabilir.

Bebeğin gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı ve amniyotik sıvı seviyesinin görüntülemeye uygunluğu sebebi ile  18-23. haftalar arasında yapılan ultrason muayenesini daha uzman bir doktorun yapması gerekmektedir. Örneğin; hamile kişi eğer devlet hastanesine ya da bir araştırma hastanesine gidiyorsa ultrason bir radyoloji uzmanı tarafından çekilir ve kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilir. Özel hastaneye gidiyorsa detaylı USG cihazına sahip kadın doğum uzmanı ya da bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılır.

24. hafta ve sonrasında yapılan ultrason muayenelerini de yine cihaza sahip kadın doğum uzmanı ya da perinatolog gerçekleştirebilir.

Sevgilerimle.

Tüm yazılarımı okuyabilmek için BURAYA,

Instagram hesabımızı takip edebilmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Önceki İçerikBir Meme Bırakma Hikayesi
Sonraki İçerikİnatçı Çocuklar ile Nasıl Başa Çıkılır
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments