Günümüzde “Glikoz Tolerans Testi” denilince insanların ikiye ayrılmış durumda olduğunu görmekteyiz. Özellikle ülkemizde bu test için “Şeker Yüklemesi” ifadesi kullanılıyor ve sadece bu ifade bile insanın düşünmesi için yeterli bir sebep gibi görünüyor. Peki nedir bu Glikoz Tolerans Testi, niçin ve nasıl yapılır, riskleri var mıdır? Bilinçli bir seçim yapmanız için işte bilmeniz gerekenler…
İçindekiler
Glikoz Tolerans Testi Nedir
Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında başlayan veya bulunan yüksek kan şekeridir. Gebe kadınlarda hem anne hem de bebek için risk oluşturabilecek Gestasyonel Diyabet (gebeliğin getirdiği diyabet) için doktorlar Glikoz Testi yapılmasını önermektedir.
Glikoz testi, hamilelik sırasında gebe bir kadının kan şekeri seviyesini kontrol eden rutin bir testtir, ancak zorunlu değildir.
Glikoz Testi Ne Zaman Yapılır
Gebeliğin 24-28 haftaları arasında yapılır. Ancak obezite, iri bebek öyküsü, ailede şeker hastalığına sahiplik durumu veya diğer faktörler nedeniyle gestasyonel diyabet riski altındaysanız bu testin daha erken dönemlerde yapılmış ve yine bu tarihlerde (24-28. haftalar) tekrarlanıyor olması gereklidir.
Glikoz Testi Nasıl Yapılır
İki adımlı test ya da tek test ile yapılabilir.
İki Adımlı Test
İlk adım, Glikoz Tarama Testidir.
- Bu test için normal diyetinizi değiştirmenize ve hazırlık yapmanıza gerek yoktur.
- Glikoz içeren bir sıvı içmeniz istenecektir. ( 50 gr )
- Kan glikoz seviyesini kontrol etmek için glikoz solüsyonunu içtikten 1 saat sonra kan vermeniz gerekecektir.
- Test neticesi 130 veya 140’dan yüksek çıkar ise diğer testi yapmanız gerekecektir.
İkinci adım, ilk testte kan şekeriniz yüksek ise 3 saatlik bir Glikoz Tolerans Testi yaptırmanız gerekecektir. Bu test için:
- Testinizden önce 8 ila 14 saat boyunca hiçbir şey (su hariç) yiyip içmemeniz gerekir.(Ayrıca test sırasında da yiyemezsiniz.)
- Glikoz içeren bir sıvı içmeniz istenecektir. (100 gr) (5 dakika içerisinde sıvıyı içmeniz beklenir)
- Sıvıyı içmeden önce kan vermeniz gerekecektir.
- Ve daha sonra ise birinci, ikinci ve üçüncü saatlerde kan şekerini ölçmek için tekrar kan örneği alınması işlemi yapılacaktır.
Kan örnekleri sonucunda aşağıdaki 4 değerden en az 2 ya da daha fazlası normal çıkmaz ise Gestasyonel Şeker tanısı konulur. Eğer tek değer yüksek çıkarsa,test bir ay sonra yinelenir.
Aç karnına > 95 mg/dl
1. Saat Sonu > 180 mg/dl
2. Saat Sonu > 155 mg/dl
3. Saat Sonu > 140 mg/dl
Tek Adımlı Test
Laboratuvara 2 saat süren glikoz tolerans testi için bir kez gitmelisiniz. Bu test için:
- Testinizden önce 8 ila 14 saat boyunca hiçbir şey (su hariç) yemeyin veya içmeyin. (Ayrıca test sırasında da yiyemezsiniz.)
- Glikoz içeren bir sıvı içmeniz istenecektir (75 g).
- Sıvıyı içmeden önce kanı vermeniz gereklidir ve tekrar içtikten sonra her 60 dakikada bir 2 kez daha bu durum tekrarlanarak kan şekeri seviyeniz kontrol edilir.
Aç karnına > 92 mg/dl
1. Saat Sonu > 180 mg/dl
2. Saat Sonu > 153 mg/dl
Gebelik diyabeti tanısı için yukarıdaki değerlerden en az bir tanesinin yüksek olması yeterlidir.
Glikoz İçeceğinin Yan Etkileri Var Mıdır
Glikoz çözeltisini içmek çok tatlı bir soda içmeye benzer. Bazı kadınlar glikoz solüsyonunu içtikten sonra mide bulantısı, terleme veya baş dönmesi hissedebilirler. Bu testin ciddi yan etkileri görülmemiştir.
Glikoz Tolerans Test Sonucu Anormal Çıktığında Ne Yapılmalıdır
Yapılan testler sonucunda Gestasyonel Diyabet teşhisi kondu ise doktorunuz size hastalığın tedavisi hakkında bilgi verecek, uygun perhizler ile tedaviyi destekleyecektir. Hamilelik sırasında diyabet tedavisi hem anne hem de bebeğin sağlığını korumak için son derece önemlidir.
Komplikasyonlar
Gestasyonel diyabet hastası kadınların çoğu tedavi edilirse sağlıklı bebekler dünyaya getirirler ancak dikkatle yönetilmeyen gestasyonel diyabet, kontrolsüz kan şekeri seviyelerine yol açabilir, sizin ve bebeğiniz için sorunlara yol açabilir.
Bebeğinizi etkileyebilecek komplikasyonlar
- Aşırı doğum ağırlığı.
- Erken doğum ve solunum sıkıntısı sendromu.
- Hipoglisemi (Düşük Kan Şekeri)
- Böbrek, sindirim ve kulak anomalileri.
- Daha sonraki yaşamda tip 2 diyabet.
Tedavi edilmeyen gestasyonel diyabet, doğumdan önce veya kısa bir süre sonra bir bebeğin ölümüne neden olabilir.
Anneyi etkileyebilecek komplikasyonlar
- İri bebek doğumuna bağlı derin yırtıklar ya da kesi.
- Amniyon suyu fazlalığına bağlı erken doğum.
- Yüksek tansiyon ve preeklampsi.
- Gelecekte şeker hastalığı.
Gebelik Şekerine Karşı Önlem Alınması
Gestasyonel diyabetin önlenmesi konusunda hiçbir garanti yoktur ancak hamilelik öncesinde benimsenebilecek sağlıklı yaşam alışkanlıkları, her konuda olduğu gibi bu konu için de etkili bir yöntem olacaktır. Bunlar;
- Sağlıklı Beslenme: Lifli ve kalorisi düşük yiyecekleri seçin. Meyve, sebze ve tam tahıllara odaklanın. Beslenmenizden ödün vermeden hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak çeşitlilik için çaba gösterin. Porsiyon boyutlarınızı izleyin.
- Aktif Kalın: Hamilelik öncesinde ve sırasında egzersiz yapmak sizi gestasyonel diyabet oluşumundan koruyabilir. Tempolu yürüyüş, bisiklet sürme veya yüzme sizin için iyi olabilir.
- Hamile kalmadan önce kilonuzu normal değerlere çekin: Doktorlar hamilelik sırasında kilo vermeyi önermezler. Ancak hamile kalmayı planlıyorsanız, hamile kalmadan önce fazla kilolarınızdan kurtulmak daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olabilir.
Sağlıklı gebelikler dilerim.
Diğer yazılarıma ulaşmak için buraya,
Instagram hesabıma ulaşmak için buraya,
www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.