- El,Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir?
El,ayak ve ağız hastalığı; ellerde, ayaklarda veya ağızda ve bazen de kalça ve bacaklarda yaralara veya su kabarcıklarına neden olan bir hastalıktır. Acı çekebilirler. Hastalık genellikle bir haftadan fazla sürmez.
El,ayak ve ağız hastalığı, çocuklarda yaygındır ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Yılın herhangi bir zamanında meydana gelebilir, ancak en çok yaz ve sonbahar aylarında görülür.
İçindekiler
El,ayak ve ağız hastalığına neden olan nedir?
El-ayak ve ağız hastalığına enterovirüs adı verilen bir virüs neden olur.Virüs öksürme ve hapşırma yoluyla kolayca yayılır. Ayrıca enfekte dışkı veya su kabarcığı sıvısı ile temas yoluyla yayılabilir. Bu temas, bebek bezlerini değiştirirken ,kabarcık veya yaralara sahip bir çocuğun dokunduğu bir cisme dokunarak gerçekleşebilir. Genellikle hastalık bir topluluk içinde çıkar.
Bir kişinin virüse maruz kaldıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması genellikle 3 ila 7 gün arası sürer. Bu zaman aralığı inkübasyon (kuluçka) dönemidir.
Belirtileri Nedir?
Öncelikle çocuğunuz yorgun hissedebilir, boğaz ağrısı hissedebilir veya 38.3 ° C (101 ° F) ila 39,5 ° C (103 ° F) arasında bir ateş olabilir.Daha sonra bir ya da iki gün içinde, ağızda ya da ellerde, ayaklarda ve bazen de kalçada yaralar ya da kabarcıklar oluşabilir. Bazı durumlarda, kabarcıklar oluşmadan önce bir deri döküntüsü ortaya çıkabilir. Kabarcıklar patlar ve kabuklanabilir.
Yaralar ve kabarcıklar genellikle bir hafta içinde kaybolur.
Bazı durumlarda hiçbir belirti yoktur veya çok hafiftir. Ebeveynler hastalığı çocuklarından alabilir ve hatta farkına bile varamazlar.
El,ayak ve ağız hastalığı nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz ,çocuğunuzun açıkladığınız belirtilerinden, vücuttaki yaralara ve kabarcıklara bakarak, el-ayak-ağız hastalığına sahip olup olmadığını söyleyebilir.Testler genellikle gerekli değildir.
Nasıl tedavi edilir?
El-ayak ve ağız hastalığı genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Çocuğunuzun semptomlarını hafifletmek için evde yapabilecekleriniz:
– Çocuğunuza, boğaz ağrısına yardımcı olmak için bol miktarda serin içecekler sunun.Aromalı buz parçaları ve dondurma gibi soğuk yiyecekler de yardımcı olabilir.
–Çocuğunuza cips ya da portakal suyu gibi asitli veya baharatlı yiyecekler ve içecekler vermeyin. Bu yiyecekler ağız yaralarını daha fazla ağrılı yapabilir.
Ağrı ve ateş için çocuğunuza asetaminofen (Tylenol gibi) veya ibuprofen (Advil gibi) ilaçları verebilirmisiniz diye doktorunuza danışın . Çocuğunuza aspirin (Entrophen gibi) vermeyin. Bu ciddi bir hastalık olan Reye sendromuyla ilişkilendirilmiştir. Dogru ilacı kullanın .Tüm kullanım talimatlarını okuyun ve uygulayın.
Çocukların hastalığın ilk haftası boyunca hastalığı yayması en olası zamandır. Ancak virüs birkaç ay boyunca dışkıda kalabilir ve başkalarına da yayılabilir. Hastalığın yayılmasını önlemek için:
- Çocuğunuz etkinliklere katılmak için yeterince iyi hissediyorsa, okula veya kreşe gidebilir.
- Ellerinizi sık sık yıkayın.Bir kabarcığa dokunduktan veya enfekte bir çocuğun bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkamak özellikle önemlidir.
- Tüm aile üyelerini ellerini sık sık yıkamayı öğretin.
- Çocuğunuzun oyuncaklarını paylaşmasına ya da enfekteyken öpücük vermesine izin vermeyin.
Hamilelerde el-ayak-ağız hastalığı ?
Hamile kadınlar dahil olmak üzere çok az yetişkinde bu hastalık görülür. Henüz doğmamış bir çocuk için riski tahmin etmek zordur. Deneyimlerden, doktorlar hamile bir kadının el-ayak ağız hastalığına yakalanması veya hastalığa yakalanan birinin yanında olması durumunda, doğmamış bebeğin zarar görmesinin mümkün olmadığını söyler. Doğmamış çocuğun zarar görebileceği en muhtemel süre ilk üç aylık dönemdir. Ancak o zaman bile risk azdır.