Ana Sayfa Bebek & Çocuk Tortikollis (Tortikolis) – Eğri Boyun Nedir

Tortikollis (Tortikolis) – Eğri Boyun Nedir

2224
4

Kızım Lena’nın doğumundan 1 ay sonra farkettiğimiz çeşitli egzersizerle atlattığımız,  sonrasında oğlum Tuna’nın doğumuyla  yeniden karşılaştığımız ve yeniden atlattığımız hastalık; tortikollis.

Zaten tortikollis hakkında bilgiye sahipseniz ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak istiyorsanız Tortikolis Tedavisi yazıma tıklayabilirsiniz.

Sizlere merhaba diyeceğim bu ilk yazımda baş ve boynun yana doğru eğikliği ve rotasyonel çarpıklığı ile karakterize bir hastalık olan tortikollisten bahsedeceğim.

Tortikollis, Tortikollis (Tortikolis) – Eğri Boyun Nedir, Tatlı Bir Telaş

Tortikollis Nedir

Tortikollis, kelime anlamı olarak eğri boyun anlamına gelir ve birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. En çok görülen boyun eğriliği, doğumla birlikte fark edilen veya doğumdan sonra görülen kas kaynaklı doğumsal boyun eğriliğidir.

Tortikollisin Sebepleri

Tortikolis her 100 çocuktan birinde görülen boynun eğik veya dönük olması durumuna denir.  Doğum sırasında ya da sonradan kazanılmış olabilir. Doğumun zor gerçekleşmesiyle doğan bebeğin boynunun uzatılmasıyla, kafasında aşırı gerilme ile kanama oluşabilir. Boynun bir tarafındaki kasın diğer taraftan kısa olmasından dolayı kaynaklanır.

En sık boynun sağ kısmında rastlanır. Genellikle makat gelişi olan çocuklarda daha sık karşılaşılır. Tortikollisin nedeni tam olarak bilinmese de bu rahatsızlığın yaşanmasında ailesel faktörler ve yatkınlıklar da çok önemlidir. Her iki bulguyu da ele aldığımda Lena ve Tuna’nın doğumlarının zor olması ayrıca amcalarının tortikollis olması neden tortikollis olduklarını açıklıyor sanırım.

Tortikollis Teşhisi

Bu durum genellikle doğum sonrasındaki 2 ila 4. haftalarda ortaya çıkmaya başlar. Bebek başını bir tarafa doğru eğik tutar ya da boyunda elle hissedilen bir şişlik bulunur. Bebek diğer yöndeki boyun hareketlerini yapmakta zorlanır. Daha şiddetli görülen vakalarda bebeğin yüz asimetrisinde kayma da olabilir. Tanısı genellikle çocuk doktorları tarafından  muayene anında konuluyor fakat,  şişliğin boyutu ve diğer şişlik yapan sorunlardan ayırmak amacıyla ultrason (USG) incelemesi yapılır.

Lena’nın tortikollis olduğunu 1 aylıkken boynunun sol tarafındaki fındık büyüklüğündeki şişliği farketmemizle öğrendik. Tuna’nınkini ise 5 aylıkken boynunun sol tarafa doğru bariz eğik olmasıyla farkettik. Lena’nın tortikollis olmasını hastalığa dair bilgimiz olmadığından panikle karşılarken, Tuna da ablasından kaynaklı daha tecrübeli olduğumuzdan gayet soğukkanlıydık. Teşhis ve tedavi açısından gayet tecrübeli bir şekilde atlattık.

Tortikollis Tedavisi

Hastalığın tedavisinde iki yöntem var; egzersiz ve cerrahi müdahale. Hastaların çoğunluğu ameliyat olmadan, erken teşhis ve düzenli germe egzersizleri ile doğumdan sonraki ilk altı ayda düzelirler. Bazen hastalık tedavi olmadan da geçebilir ya da tedavi olunmazsa yüz asimetrisini de bozabilir. Tedavi olmamak bir risktir. Bu yüzden uzmanlar mutlaka tedaviyi önerir. Lena ve Tuna’nın tedavileri düzenli yaptığımız egzersizlerle sonuç verdi.

Egzersizler

Tedavide en önemli yaklaşım erkenden egzersizlere başlamaktır. Bu amaçla aktif ve pasif germe egzersizleri uygulanır. Pasif germe egzersizleri tortikollis tedavisinde önerilen en yaygın yöntemdir.

Bu egzersizler fizik tedavi bölümünde veya fizyoterapist eşliğinde doktorun önerdiği şekilde  dikkatlice uygulanmalıdır. Egzersizlerin nasıl yapıldığına yönelik özellikle internet ortamında bir çok bilgi bulunmakta. Tavsiyem asla bir uzmana danışmadan bu egzersizlerin kendiliğinden yapılmamasıdır.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki, sözü geçen sağlık sorunu tedavisi olan, genellikle de tıbbi müdahaleye gerek kalmadan iyileşen bir hastalıktır. Burada  önemli olan erken teşhis olduğu kadar, egzersizlerin aksatılmadan düzenli yapılmasıdır.

Artık Tortikollis/Tortikolis’in ne demek olduğunu biliyorsunuz. Tedavisi hakkında bilgi almak için Tortikolis Tedavisi yazımı okuyabilirsiniz.

Bize instagram üzerinden ulaşmak isterseniz BURAYA tıklayınız.

Tüm bebeklere sağlık diliyorum, sevgiler…

https://www.youtube.com/watch?v=JMWDwZM0x1sГ/embedyt]

NOT: Videodaki egzersiz örnektir,en doğru egzersiz reçetesi için doktorunuza başvurunuz.

Önceki İçerikHamilelikte Emzirme – Tandem Emzirme
Sonraki İçerikEl,Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir
Yaratıcı Drama Öğretmeni. İki çocuk annesi. Hayat felsefesi, "faydacı" değil "faydalı" olabilmek. En büyük hedefi, hayata ve topluma iyi çocuklar sunabilmek.
Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
İlkyaz Kuyumcu
İlkyaz Kuyumcu
26/11/2018 22:27

Sevgili Meltem Hanım. Ne güzel anlatmışsınız,ne detaylı… Kızım 8 aylık ve birkaç gün önceki muayenesinde fark etti doktoru bu durumu. Düzenli egzersiz yapmamızı söyledi ama neden bu zamana kadar farkedemedik ve acaba geç mi kaldık?

Emine Yazıcı
Emine Yazıcı
17/12/2018 13:40

Meltem hanım,bizde egzersizlere başladık. Oğlum 4 aylık. Siz ne durumdasınız yani düzeldi mi tamamen? teşekkürler