Çocuklarda orta kulak iltihabı ya da akut otitis media; kulak zarının arkasında, hava ile dolu, işitmeyle ilgili küçük kemik yapıları içerisinde bulunduran orta kulağın, genellikle bir bakteri veya virüs ile enfekte olmasıdır.
Orta kulak enfeksiyonları soğuk algınlığı, grip, alerji gibi burun tıkanıklığına neden olarak östaki borusunun fonksiyonunun bozulmasına neden olan hastalıklar sonucunda ortaya çıkar.
Grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, daha çok sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Bu dönemlerde orta kulak iltihabının görülme sıklığı da artmaktadır. Çocuklarda her yaşta görülebilmesine rağmen kreşe başlandığı ilk 1-2 yıl en sık görüldüğü yaşlardır. Kreşe yeni başlayan bir çocukta yılda 3-4 kere kulak enfeksiyonu görülebilir.
Orta kulak iltihabı büyük çocuklarda kulak ağrısı , ateş, işitme güçlüğü, öksürükle gelirken daha küçük, ağrısını ifade edemeyen çocuklarda huzursuzluk, ağlama krizleri ile kendini gösterebilir.
İçindekiler
Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Tanısı
Orta kulak iltihabının tanısı otoskop adı verilen bir cihazla kulak zarının değerlendirilmesi ile konulur. Kulak zarı kızarık, düzensiz, dışarıya doğru bombeleşmiş olarak görülür, kulak zarının titreşim yeteneği bozulmuştur, bazen de yoğun akıntı görülebilir.
Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Orta kulak iltihabı tedavisinde yaşa ve belirtilerin şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bazen ağrı kesici ve burun açıcı- burun akıntısını kesici (dekonjestan) ilaçlar yeterli olurken, yüksek ateş ve şiddetli ağrı durumunda çeşitli antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotik tedavileri düzenli olarak, 10 gün süreyle uygulanmamlıdır. Şikayetler geçince burakılmamalıdır.
Çocuklarda sık tekrarlayan orta kulak iltihabı, işitme kayıpları, sürekli sıvı birikimi olduğu durumlarda, KBB tarafından değerlendirme önerilir. Geniz eti (adenoid) , işitme testleri yapılarak orta kulak ile dış kulak arasındaki basınç dengesini sağlayan tüplerin yerleştirilmesi, geniz etinin alınması gerekebilir.
Risk Faktörleri Nelerdir ?
Çocuklarda anatomik yapı, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi, yatar pozisyonda emzik veya biberon kullanımı kullanım ortak kulak iltihabına zemin hazırlayan faktörlerdir.
Kreş ve okula giden çocuklar özellikle ilk 1-2 yıl evde kalan akranlarına göre daha sık grip ve orta kulak iltihabı geçirmektedir.
Hava kirliliği , sigara dumanına maruz kalınması da orta kulak iltihabı riskini arttırmaktadır.
Alınabilecek Önlemler
Yukarıda saydığımız risk faktörlerinin azaltılması ile orta kulak enfeksiyonu sıklığını azaltmak mümkün olabilir. Ayrıca okula başlamadan önce çocukların grip aşısı olması, grip sonrası ortaya çıkma ihtimali olan orta kulak enfeksiyonu sıklığını yarı yarıya azaltır. Emzik ve biberon kullanımının azaltılması, geniz etinin alınması, allerji varsa tedavisinin yapılması, sigara dumanına maruziyetin önlenmesi bu hastalığın sıklığını azaltacaktır.
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı üzerine merak ettiğiniz diğer konular için tıklayınız. Pınar Balgöz Ergül