Ana Sayfa Anne Olmak Memeden Kesme Süreci Nasıl Olmalı

Memeden Kesme Süreci Nasıl Olmalı

881
2

Anne olduğunuz ilk andan itibaren keyifle sürdürdüğünüz emzirme maceranız, yolun sonunda “memeden kesme süreci nasıl olmalı” sorusu ile karşılaşıyor.

Dünyaya gözünü açtığı andan itibaren hem beslenmek, hem stresini atmak, hem iyileşmek hem de sakinleşmek için kullandığı ve bağ kurduğu memeden ayrılmak küçük bir çocuk için ciddi kaygı unsuru olsa da, durum anneler için de pek farklı sayılmaz…

Anne bir yandan artık daha fazla uyumak ya da tam bağımsız olmak istese de, bir yandan da bebeği ile kurduğu o muhteşem bağın bozulabilme endişesi ile yüklü bir stres altına girebiliyor.

Ancak sürecin iyi yönetilmesi her iki taraf içinde olayın psikolojik etkilerine karşı önem taşıyor. Yazının devamında süreç ile ilgili önemli başlıklara yer verilmiştir.

Memeden Kesme Süreci Nasıl Olmalı, Memeden Kesme Süreci Nasıl Olmalı, Tatlı Bir Telaş

Emzirme Ne Kadar Sürmeli?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer sağlık kuruluşları, bebeklerin ilk altı ay boyunca tamamen anne sütüyle beslenmelerini ve en az iki yaşına kadar, tamamlayıcı besinler olarak bilinen diğer besinlerin yanı sıra, anne sütünü almaya devam etmelerini önerir.

Bunun nedeni anne sütünün sadece beslenme için değil psikolojik açıdan açıdan da çok fazla faydası olmasıdır.

Antropologlar, emzirmeyi bırakmanın doğal yaşının ikiden bile fazla olduğunu tahmin ediyor. Diş gelişimi, vücut ağırlığı, diğer primatlarla karşılaştırma ve tarihsel kanıtlar gibi faktörlere bakıldığında, bazıları bunun 2-4 yıl olabileceğini söylerken, diğerleri atalarımızın 6-7 yaşına kadar emdiğini düşünüyor.

Memeden Kesme İşlemine Tam Olarak Ne Zaman Başlanmalı?

Memeden kesmek, bebeğinizi anne sütüyle beslemeyi durdurma işlemidir. İdeal olarak, bebeğinizi sütten kesmenin ilk adımı altıncı ay ile birlikte anne sütünün yanında ek gıdaya başlanmasıdır.

Uzmanlar, bebeklerin altıncı aydan sonra daha fazla ihtiyaç duyduğu demir, çinko, B ve D vitaminleri için ek gıdaların başlanması gerektiğini savunurlar.

Bebek 6. ayda ek gıda almaya başlamış olsa da anne sütü önümüzdeki aylarda da ana besin kaynağı olmaya devam edecektir.

Bu nedenle memeden kesme işlemine başlamanın tam zamanını annenin uygun görmesi tavsiye ediliyor. Bu aşamada annenin çevre baskısından uzak kalması, ruh sağlığı için uygun olacaktır.

Memeden Kesme İşlemine Nasıl Başlanılmalı?

Çocuğunuzu memeden kesmeye başlamaya karar verdiğinizde, bunu yavaş yavaş yani kademeli bir şekilde yapmak en iyisidir. Emzirmeyi bir anda durdurmak mastit ve birçok meme problemine ayrıca bebeğinizin sindirim ve bağışıklık sistemlerinin hazırlıksız yakalanması sonucu rahatsızlıklara sebep olabilir.

Ve en önemlisi bu süreç anne ve bebek için duygusal olarak yıpratıcı olabilir.

Memeden Kesme Süreci için Kademeli Sistem Nedir?

Bebeğin dünyaya merhaba dediği günden bu yana birçok ihtiyacını karşıladığı ve derin bir bağ kurduğu memeden bir anda kesilmesi, kaygı duymasına neden olarak bağ duygusunu zedeleyebilir.

Bu nedenle Memeden Kesme Süreci için kademeli sistem önerilir. Bu sistemde çocuğun ihtiyaçları yani hangi zaman aralıklarında, hangi duygu yoğunluğunda ve ne sıklıkla memede olmak istediği önceden tespit edilerek; aşamalı azaltma yöntemi ile süreç regüle edilir.

Aşağıda gündüz ve uyku zamanı için memeden kesme ipuçları verilmiştir.

Gündüz Memeden Kesmenin İpuçları

  • Çocuğu istediğinde emzirin ve istemediği zaman teklif etmeyin. “Sunma, reddetme” olarak bilinen bu basit teknik, diğer yöntemlerle kullanıldığında memeden kesme işlemini hızlandırmaya yardımcı olabilir.
  • Günlük rutinleri değiştirin. Örneğin kahvaltı sonrası bebeğiniz her zaman emerek keyif yapmak istiyor olabilir. Kahvaltı sonrası parka inmeye ne dersiniz? Genelde emmek istediği zamanlarda emmesi için belirlediğiniz konumlardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın. Ve yine mümkün olduğunca ayağa kalkın 🙂
  • Mümkünse, diğer aile ve ev üyelerinden yardım alın. Uyandıktan sonra genellikle emiyorsa, ondan önce kalkmayı deneyin ve eşinize veya bir başkasına sabah rutini yaptırmasını sağlayın.
  • Rutin emzirme saatlerini not edin ve bu zamanlarda dikkatini dağıtacak başka şeyler yapın.
  • Emme süresini kısaltın veya ertelenen emmeyi kabul edip etmediğini görün. Belirli bir şarkıyı söylemeyi bitirirken ya da 20’ye kadar saydığınızda biteceğini söylemeniz geçişe yardımcı olabilir. (Bekleme veya zaman kavramını anlamıyorsa, bu yöntem yardımcı olmayabilir.)

Uyku Zamanı Memeden Kesmenin İpuçları

Uyku ve yatma zamanı memeden kesme süreci genellikle en son olan ve daha zor olanıdır. Aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Bebeğiniz sizinle yatıyorsa, onu kendi yatağına ya da daha büyük bir kardeşinin yatağına taşımayı düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, çocuk harekete karşı koyarsa, size olan yakınlığını korumak için emzirmeyi artırabilir.
  • Başka bir aile üyesinin, uyku zamanı rutinlerini devralarak yardım etmesine izin verebilirsiniz.
  • Bebeğiniz aç veya susamış görünüyorsa, su veya atıştırmalık bir yiyecek sunabilirsiniz.
  • Geceleri veya uyku zamanlarında emzirmek yerine bebeğinizi kucaklayarak veya sarılarak bir müzik eşliğinde uykuya geçmesini sağlamaya çalışabilirsiniz.

Uykuya zamanı memeden kesme işlemine başlamak istiyorsanız, çocuğunuzun uykusunun gelme zamanı için ortalama bir yatma rutini yapmalısınız.  İyi bir kitap, nihayet memedeki uzun seanstan daha önemli hale gelecektir. Böylelikle çocuğunuz beslenmek yerine kafasını göğsünüzde tutmayı kabul edebilir.

Çocuğunuz Memeden Kesilmeye Hazır Değilse

Eğer memeden kesme işlemi çocuğunuz için hızlı ilerliyorsa bunu davranışlarından anlayabilirsiniz. Artmış öfke nöbetleri, gergin davranışlar, kaygı, gece uyanıklığındaki artış, yeni ayrılma korkusu ve yapışkanlık, memeden kesilmenin çocuğunuz için çok hızlı gittiğinin bir göstergesidir. Hastalık ve diş çıkarma da sütten kesmeye engel olabilir ve bir mola vermek gerekebilir.

Yaşındaki veya daha büyük olan birçok çocuk emzirme işlemini durdurma kavramını anlayabilir. Bazı anneler çocukları ile sürekli konuşma ve anlatma halinde olarak onlara bir zaman verir ya da kendilerinin seçmesini isterler. Hatta eğer başarılı olurlar ise onlar için bir parti vereceklerini söyleyerek sürece çocuğu daha fazla dahil ederler.

Bazı anneler ise çocuğuna çok istediği oyuncağı alacağını ancak memeden kesilme günü ona vereceğini söyleyerek ödül yöntemine giderler.

Açık söylemek gerekirse çocuğunuz memeden kesilmeye karşı çok dirençli ise bu yöntemler işe yaramaz, ancak bir çok anne bu yöntemleri başarı ile uyguladı.

Unutmayın ki, meme-çocuk ilişkisi bir süreden sonra derinleştirilmiş yakın olma ihtiyacı ile dengelenmiştir. Belki de çocuğunuz bu dönemde sizinle yakın olmak için daha fazla ihtiyaç duyacak. Bu dönemde çocuğunuzun yakınlık ihtiyacını tahmin edebilir ve mümkün olduğu kadar vaktinizin çoğunu çocuğunuza ayırmanız gerekebilir.

Memeden kesmek hem anne hem çocuk için zor olabilir. Anne sık sık üzüntü, endişe ve umutsuzluk gibi birçok duyguya kapılabilir… Bunlar normaldir.

Kolay atlatabileceğiniz bir süreciniz olması temennisi ile…

Önceki İçerikÇocuklarda Orta Kulak İltihabı
Sonraki İçerikİSADEM Mart Ayı Etkinlik Takvimi
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments