Hamilelik döneminde tanıştığım ventrikülomegaliden sonra, bebeğim ve son durumu hakkında sizinle paylaşmam gerekenler var! Ventrikülomegali her 100 hamilelikten sadece 2 sinde görülür. Yani okuduğum bir kaynakta da oran %2 dir diyordu… Böyle söyleyince kulağa çok azmış gibi gelse de o %2, hiçte küçümsenecek bir oran değilmiş, bunu çok net anladım. İlk yazım olan Gebelikte Ventrikülomegali ‘den sonra çok fazla geri dönüş aldım ve bu son durum yazısı olan Ventrikülomegaliden Sonra Bebeğim makalesini paylaşmanın vaktinin geldiğini düşündüm.
Hamileliğim zamanında bu sorunu yaşıyor ve araştırıyorken, gebelik dönemini paylaşmış çok kişi olmasına rağmen doğum sonrası istatistiklerin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu gözlemlemiştim. Bu nedenle siz sevgili ebeveynler için rehber olması amaçlı belirli periyotlarda oğlumun son durumunu paylaşıyor olacağım.
İçindekiler
Ve Bebeğim Doğdu
Hamileliğime eşlik eden (kendimle alakalı) başka sebeplerden ötürü, oğlum 38 haftalık olarak dünyaya geldi. Onun sağlıklı olarak doğduğunu görmek paha biçilemezdi. Erken doğduğu için çok kısa bir süre yoğun bakımda kalması gerekti. 10 gün kadar… Kısa diyorum çünkü orada bizden çok çok daha ciddi sorunlarla mücadele eden insanlar vardı. Bizimki ise sadece biraz hızlı solunum yaptığı için bir nevi tedbir amaçlı tutuluyor sayılırdı.
Ventrikülomegali teşhisi konmuş olan hamileliğimin son dönemlerinde bebek ile ilgili her şey yolunda görünüyordu. Ama doktorumuz bebek doğduktan sonra tedbir amaçlı bazı kontrollerin yapılmasının iyi olacağı önerisinde bulunmuştu.
Doğum sonrası süreçte en az öncesi kadar gerici. Bebeğinin her hareketini takip edip, anormal bir şey var mı diye endişeleniyor insan ama hamilelik sürecindeki telaşların yanında çok da abartılacak türden değiller. Bir de her doktora gidişimizde ısrarla “bebeğime hamileliğimde ventrikülomegali teşhisi kondu” deyip alakalı alakasız konularda doktorumuzun başını ağrıttığımız da oldu ve olmaya da devam ediyor.
Doğumdan Sonra “Ventrikülomegali” Muayenesi
Doktorum her şey yolunda görünse de bu durumun epilepsi veya başka nörolojik durumların belirtisi olup olmadığından emin olmak için, bebeğimin birinci ay sonunda çocuk nöroloğu tarafından muayene edilmesini tavsiye etmişti.
Doğumdan sonra tabiri caizse hummalı bir araştırma içine girdim. Her hastanede çocuk nöroloğu bulmak pek mümkün olmuyor. Özel hastanelerde bu işin maliyeti biraz fazla. Üstelik sigorta da geçmediği için sadece muayene ücretleri bile ortalama bütçeler için yorucu olabiliyor.
Bizde doğumdan bir ay sonra Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesinde ki bir profesörden randevu aldık. Çocuğumun fiziksel muayenesinde her şey yolunda görünüyordu. Hocamız fiziksel muayeneye ek olarak “Kranial US” incelemesi de istedi. Yaptırdığımız ultrason sonucu da normal çıkınca yine bir oh çektik.
Bebeğim 6 Aylık
Ventrikülomegaliden sonra bebeğim bu gün tam altı aylık oldu. Çok şükür hamileliğimde yaşadığım o korkulardan herhangi biriyle yüzleşmek zorunda kalmadık. Yaşıtı olan çocuklarla gelişimini titizlikle takip ediyor ve karşılaştırıyorum.
Hamileliğim sürecinde yaşadığım duyguların etkisinden tam anlamıyla kurtulabilmiş değilim. İlk oğluma göre biraz (belki biraz fazla) daha evhamlıyım. Yaşadığı veya yaşayacağı rahatsızlıkları bilinç altımda sürekli ventrikülomagaliye bağlamaya devam edeceğim gibi görünüyor.
Annelere Naçizane Tavsiyem
İlk yazımın okunma oranı ile bazı annelerden aldığım yorum ve mailler beni gerçekten psikolojik olarak da etkisinden hala kurtulamadığım o günlere götürüyor. Endişe ve kederlerini içimde gerçekten hissetmeme yetiyor.
Unutmayın bu bir süreç. Bu süreçteki duygularınızı bebeğiniz sizinle birebir yaşıyor. Her ne kadar zaman zaman karamsarlığın dibine vuracak olsanız da unutmayın, bir şey için %100 böyledir denmedikçe hala umut var demektir.
En önemlisi gerçekten güveneceğiniz ve sizi anlayan bir hekim ile kontrollerinizi sürdürmek.
Bebeğinizde bu hastalık olsa dahi şant gibi tedavi imkanlarının da bulunduğunu bilmelisiniz.
Dünya sağlık örgütünün sağlıklı bebekler için belirli kıstasları vardır. Bu değerlerin altı veya üstü araştırılmalıdır. Doktorunuz sizinle bunu paylaşarak herhangi bir olumsuz duruma karşı gerekli tetkiklerle bir anormallik olup olmadığından mümkün mertebe emin olmanızı sağlamak durumundadır. Bu kesinlikle bebeğinizde bir sorun var demek değildir.
Son olarak doktorumun bana söylediği bir sözü sizlerle paylaşmak isterim. “Biz buradan elimizdeki teknoloji ve görüntüleme sistemlerinin imkanları ile kapalı bir sandığa bakıyoruz. O sandıktan neyin çıkacağından asla %100 emin olamayız.”
Bir kadın anne olduğu zaman, ki bunun için bebeğin doğması gerekmez. Yavrusu hayatının tam merkezine gelip kurulur. Her şeyin önünde üzerinde bir sevgi duyar ona karşı ve bebeğinin yaşayabileceği her olumsuzluktan kendini sorumlu tutar. Bende o korkulu süreci atlatmış bir anne olarak diyorum ki bu süreçte bebeğinize sımsıkı tutunun. Çünkü o da sizi sizin onu sevdiğiniz kadar çok seviyor.
Ventrikülomegali tanısı konmuş tüm anne adayları için tüm kalbimle bebeğinizi benim gibi kucağınıza aldığınız gözlerinin içine baktığınız o günün hızla gelmesini diliyorum.
Umarım yaşadıklarınız “ventrikülomegaliden sonra bebeğim” ile başlayan cümleler kurarak bizim gibi annelerle olumlu tecrübelerinizi paylaşacağınız anılarınız olarak kalır.
Sevgilerimle.