Ana Sayfa Bebek & Çocuk Montessori Eğitimi Nedir

Montessori Eğitimi Nedir

742
4

Şüphesiz ki Montessori denilince birçoğumuzun aklına ahşap oyuncaklar ya da çocukların kendi kendine çıkıp-inmesi için yerden yataklar, boy hizalarında olan raflar geliyordur.

Halbuki Montessori’nin çok daha geniş bir tanımı ve bununla birlikte savunduğu görüşleri var.

Görüyorum ki çocuklarımızın eğitim ve öğretim yıllarında “Montessori Okulları” ile sıklıkla karşılaşacağız, zira artık ülkemizde de bu öğrenme yaklaşımı bir hayli yaygınlaştı.

 Montessori Yöntemi Nedir

Montessori, Montessori Eğitimi Nedir, Tatlı Bir Telaş

Bu yöntem; her çocuğun kendine özgü gelişim hızıyla uyumlu olarak aktif öğrenmeyi, bağımsızlığı ve işbirliğini esas alan bir öğrenme yaklaşımıdır. Özetle bu öğrenme yönteminde bireysellik ve bağımsızlık ön planda…

Yöntem 

Günümüzde Montessori denilince akla küçük çocuklar gelse de aslında 18 yaşına kadar olan tüm çocuklar için tasarlanan bir yaklaşımdır.

Çocuklar, merak ve öğrenme odaklı olarak doğarlar. Bu sebepledir ki Montessori yaklaşımı, çocuğun bireysel gelişim hızıyla uyumlu olarak gerçekleşmesini “olması gereken” bir süreç olarak görür ve belirli bilgi parçalarına ulaşmaktan ziyade, tüm yönlerini vurgulayan bütünsel bir yaklaşım sergiler.

Montessori okullarındaki çocuklar, özel olarak tasarlanmış materyallerle çalışarak öğrenirler.  

2. 

Montessori, Montessori Eğitimi Nedir, Tatlı Bir Telaş

Tüm okullar uzun, kesintisiz çalışma sürelerine sahiptir (genellikle yaşına bağlı olarak 2-3 saat). Çocuklar 30 dakika Matematik ve 30 dakika Dil dersine girmek yerine, tüm dersleri içeren bir sınıfta öğleden önce ve öğleden sonra olarak uzun derslere girerler. Bu uzun süre,çocukların malzemelere derinlenmesine odaklanmalarına ve yoğun konsantrasyona ulaşmalarına izin verir.

4. Akademik Dersler

Okullar matematik, dil ve bilime ek olarak,  diğer iki akademik alanı içerir: pratik yaşam ve duyusal öğrenme. 

Pratik Yaşam

 

Duyusal Öğrenme

Montessori, Montessori Eğitimi Nedir, Tatlı Bir Telaş

Montessori sınıflarındaki çocukların, sınıf içerisinde arkadaşlarının dikkatini bozmalarına ya da bu gibi şeyler yapmalarına izin verilmez ancak, hangi dersi ne zaman yapacağına kendileri karar verir.

Bir Montessori sınıfında her bir öğrenci farklı akademik düzeyde olabilir. Öğretmenler grup dersleri vermek yerine, her bir öğrenciye seviyesine ve ihtiyacına bağlı olarak bire bir ders verir.

Bu durum kulağa inanılmaz geliyor olsa bile,bu öğrenme yaklaşımında mümkündür. Çünkü çocuklar büyük ölçüde bağımsız olarak çalışırlar, günün büyük kısmı pratik yaparak geçer.

8. Eğitim Ortamı

Montessori, Montessori Eğitimi Nedir, Tatlı Bir Telaş

Sınıflar, “Hazır ortam” olarak adlandırılırlar. Sınıf içerisindeki tüm eşyalar çocukların bağımsız olarak araştırıp, öğrenmesi için ulaşabilecekleri boylarda ve sistemde tasarlanmıştır.

Montessori öğretmenleri çocukları gözlemlemekte ve o sırada çocukların ilgi ve ihtiyaçlarını karşılamak için raflara hangi materyallerin yerleştirileceğine karar vermektedirler.

Dünyanın geleceği olan çocuklara öncelikle barışın ve barış sağlamanın önemini öğretmek gerekiyordu. Ve bu nedenle öğrenciler bu sistemde 

Özet olarak denilebilir ki, bu yaklaşımında tüm çocukların ilgi alanları ve bireysel güçleri üzerine yoğunlaşılır. Çocuklar dünyayı, yaşama biçimlerini keşfetmeyi ve tüm bunlara saygı duymayı öğrenir.

Bu yazımızda anlattığımız Montessori Felsefesi hakkında bir çok bilgiye bu konuda oluşturulan platform üzerinden ulaşabilirsiniz. Montessori Felsefesi Platformu: http://www.montessorifelsefesi.com 

Diğer yazılarımı okuyabilmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Sevgiler

KaynakMONTESSORI METHOD (MONTESSORI)
Önceki İçerikÇocuklarda Dil Gelişimine Destek Olmak
Sonraki İçerikDoğru Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Esra Kaya Koç
Esra Kaya Koç
17/12/2018 13:35

Tam araştırmalarım üzerine gelen bir yazı oldu bu. Çok teşekkürler. Bursadaki okullarıda yazacak misiniz?

Mukaddes
Mukaddes
17/12/2018 20:06

Her açıdan çok faydalı bir yazı olmuş