Ana Sayfa Gebelik Günlüğü Kader’in Gebelik Günlüğü 23. ve 24. Haftalar

Kader’in Gebelik Günlüğü 23. ve 24. Haftalar

952
0

Kader’in Gebelik Günlüğü 23. ve 24. Haftaları yazıyor! Herkese merhaba, bu hafta iki haftanın özeti ile karşınızdayım 🙂 Malum gebelik ilerliyor, güzellikleri kadar sıkıntılı durumları da oluyor, yorgunluk, ağrılar, şişler gibi… Bunlarla birlikte artık hastane çantası ihtiyaç listesi, alınacaklar,yapılacaklar gibi bir yığın iş yükümüz var. İyi bir plan ile üstesinden geleceğimi düşünüyorum.

23. hafta ile birlikte artık 6. ayımızdayız! Yani bu neredeyse yolun üçte ikisini bitirdiğimiz anlamına geliyor. Bebeğim ve göbeğim büyüyor. Minik kızımın tekmeleri artık anlamsız değil, benimle konuşuyor, tepki veriyor. Bol bol konuşuyoruz, ona elimden geldiğince her şeyi anlatıyorum, ailesini, babasını, işimi, hayatı… O da beni anlıyor ve dinliyor. (Böyle olduğunu hissediyorum)

Hoşuna giden bir şey yediğimde içeride parti veriyor. Çikolata, soda ve limon ile şahane deneyimler edindik!

24 hafta gebelik, Kader’in Gebelik Günlüğü 23. ve 24. Haftalar, Tatlı Bir Telaş

İçindekiler

Bebeğin Gelişimi

Bu hafta yaklaşık bir greyfurt büyüklüğünde! Yağ dokuları hızla gelişiyor, böylelikle bir müddet sonra derisinin içi yağ ile kaplanacak ve sarkık görüntü ortadan kalkacak. Ve hızla kilo alıyor, öyle ki bu ayın sonunda şuan olduğunun iki katı olacak.

Gelelim bu haftaya… 24. hafta aslında geçtiğimiz haftayla benzer bir haftaydı. Özellikle benim enerjim açısından öyleydi. 3 gün sonra tetanoz aşısının 2. dozunu olacağım, ilki pek eğlenceli geçmemişti. Yarın 25 haftalık olacağım ve izinlerimi de eklersem muhtemelen 5 hafta sonra doğum iznine ayrılacağım. Ne büyük mutluluk, gün sayıyorum. Yol sıkıntısı olmasa gebeliğimin sonlarına kadar çalışmak isterdim ama bu mesafe ile imkansız!… 1. Tetanoz aşısından sonra metrobüste bayılınca, gebelik tansiyonum olduğu ortaya çıktı. Zaten plesentada meydana gelen kanamalar yüzünden doktorum işe gitmemem gerektiğini söylüyordu, tam oldu! (Nihayet gebelik kontrollerimi ve beni takip edecek bir doktor bulabildik, tavsiye edildi. Neşeli, şen bir kadına benziyor ama zamanla göreceğiz) 

Bunlar dışında bol bol gezmeye, sinemaya, tiyatroya, konserlere gitmeye çalışıyoruz. Bebek olduktan sonra gidemezsiniz diye gözümüzü korkuttular bayağı. 🙂

Şeker Yüklemesi:

Haftaya pazartesi şeker yüklemesi yapılacak, bu konuda insanlık ikiye ayrılmış durumda. Bazı doktor ve kaynaklar yaptırmamamızı bazıları ise yaptırmamızı söylüyor. Bu nedenle olayı bir güzel araştırdım ve yaptırmam gerektiği kararına vardım. Çünkü eğer gebelik şekeriniz varsa ve siz buna engel olmak için diyet yapmıyor ya da tedavi olmuyorsanız bu hem sizin için hem de bebeğiniz için tehlikeli bir durum arz ediyor.

Bebek için tehlike olabilecek durumlardan bazıları

  • Doğumun ardından yaşanabilecek solunum sıkıntısı (respiratuar distres)
  •  Bebeğin iri olması (makrozomi)
  • Daha olarak görülen bebeğin normalden küçük olması (SGA)
  • Bebekte doğum ardından sonra hipoglisemi yani şekerin düşmesi, polisitemi, hipokalsemi, hiperbiluribinemi (sarılık)
  • Kalp anomalileri (VSD, TGA, kardiyomyopati…)
  • Beyin ve santral sinir sistemi anomalileri (Anensefali, spina bifida, kaudal displazi)
  • Böbrek anomalileri
  • Sindirim sistemi anomalileri
  • Kulak anomalileri  (Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu)

Anne için tehlikeli olacak durumlardan bazıları:

  • İri bebek doğumuna bağlı derin doğum yırtıkları ve buna bağlı kanamalar
  • Amnion suyu fazlalığına bağlı erken doğum
  • Yüksek tansiyon
  • İri bebek nedeniyle sezeryan doğum zorunluluğu
  • Annede tekrarlayan idrar yolları ve vajinal enfeksiyonlar
  • İleriki yıllarda kalıcı şeker hastalığı (Op. Dr. Leyla Ercan)

Bence asıl korkulan şey “şeker yüklemesi” terimi! Ne,nasıl bir şeker, yükleme mi?

Aslı şu ki gebeliğin 24. ve 28. haftalarında anneye (aç karnına) 50 gr glikoz içirilir ve 1 saat sonraki değerler ile ilk değerler karşılaştırılır. Eğer o 1 saat sonunda değer 140 mg/dl altında olursa annede gebelik şekeri yoktur denilir. Eğer üstünde çıkarsa 3 saatlik 100 gr glikoz ile test tekrarlanır ve gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak belli olur. (2 dilim baklavanın 50-75 gr kadar glikoz içerdiğini biliyor muydunuz?) 

Tabii ki her birey kendi kararlarını verebilecek yetidedir. Benim ailemde şeker hastası yok, hamileliğimde şuana kadar aşırı bir kilo alışım yok ve tatlı ve şekerli şeylere aşırı düşkünlüğüm yok ama yine de ihmal etmek istemiyorum. Sonuçları sizler ile paylaşıyor olacağım.

Daha detaylı bilgi almak isterseniz okuyun. Glikoz Tolerans Testi / Şeker Yüklemesi

Bebeğiniz ne yapıyor?

Bebeğinizin yüzü hemen hemen şekillenmiş durumda ve çok tatlı görünüyor. Kirpikleri, kaşları ve saçları var ancak henüz tüylerinde pigment olmadığından kar beyazı rengine sahipler. Haftalık kilo alımı 180 gr kadar olmaya başladı ve bu oran artarak devam edecek. (Yağ dokuları, organ, kemik ve kaslar bu ağırlığın çoğunluğudur) Bir kavun büyüklüğüne erişti. Ve size kavuşmak için can atıyor!

Her gebeliğin ve her gebe kadının birbirinden farklı olduğunu lütfen unutmayın. Yazdığım şeyler referans olabilir ancak ölçü değildir. En doğru bilgiyi doktorunuzdan edinebilirsiniz. Mutlu gebelikler 🙂

www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşmak için buraya,

Gebelik Günlüğüme ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Önceki İçerikKader’in Gebelik Günlüğü 22. Hafta
Sonraki İçerikKader’in Gebelik Günlüğü 25. Hafta
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments