Ana Sayfa Bebek & Çocuk Bir Ek Gıda Hikayesi

Bir Ek Gıda Hikayesi

507
0
  • Herkese Merhaba! Sanırım 2,5 yıllık annelik serüvenimde doğru yaptığımdan emin olduğum tek şey kızımın ek gıda sürecini ve ana gıda sürecini doğru yönlendirmektir.

ek gıda, Bir Ek Gıda Hikayesi, Tatlı Bir Telaş

Ek Gıda Sürecini Nasıl Yürüttüm ?

Öncelikle altı aya kadar sadece anne sütü ile beslediğim kızımı 6. ayına girmeden çocuk doktoruna götürerek yapılması gerekenleri öğrendim.

Hangi gıdalar ne miktarda, hangi sıklıkta alınacak ve bunları uygularken herhangi bir gıdaya alerjisi olup olmadığını test edip önlem alarak ilerlemek gibi bir çok aşamayı listeme ekledim.

Aslına bakılırsa bayağı karmaşık bir tablo gibi görünüyordu başlarda. Ama mantık belliydi. Meyve ve sebzeleri önce teker teker ve azdan çok miktara doğru tattırmak, yedirmek.

ek gıda, Bir Ek Gıda Hikayesi, Tatlı Bir Telaş

3 gün kuralı ile (eğer alerjik bir reaksiyon yoksa) keyfinize göre ikili üçlü menüler oluşturarak gıdaya devam edebilirsiniz.

Bizim serüvende çay bardağı ölçü birimiydi. Örneğin mevsimine göre sebze ya da meyveyi (hatırlıyorum mürdüm eriğiyle başlamıştım) cam rende ile püre haline getirip, çay bardağının üçte biri, ikinci gün üçte ikisi, üçüncü gün çay bardağının tamamı olarak ilerledim.

Her meyve, sebze bu aşamadan geçti, zaten mevsim sebze meyvesi bu süreçte 1-1,5 ayda test edilmiş oluyor. Bu aylar için kabızlık durumuna göre yoğurt verip vermemeyi bana bırakmıştı doktor. Ve bu beslenmeler bildiğiniz gibi emzirmeden önce yapılıp, üstüne tam doyması için emzirmeye devam edeceğimiz bir ya da iki öğün olarak devam ediyor. 7-8. ayda sebzelere et suyu ekleme, 8-9.aylarda yumurtanın sarısının da eklendiği kahvaltı öğünü…

Sebzelerden kesinlikle yedirilmemesi gerekenler vardı mesela! Domates, patlıcan, çilek,kivi gibi… Yine bal, süt, tuz şeker gibi liste uzuyor…

Damak Tadı Nasıl Oluşuyor? 

Bir çocuğun ağız tadının ve yeme alışkanlığının oluşmasında, gıdayı verenin alışkanlıkları belirleyici oluyor çoğunlukla. Tabii ki ne verdiysem yemedi diyen anneler de çok.

Bazı çocuklar iştahsız ya da yemek seçen çocuklar olabiliyor. Ben kızıma mevsim sebze ve meyvelerinin çoğunu verdim. Ama vermediğim yada geç vermeye başladığım gıdaları sonradan vermekte çok zorlandım.

Mesela, domatesi 1 yaşından sonra verebiliyorsunuz (alerjisi yoksa). Ben hem mevsimi olmadığı için, hemde kendim çok sevmediğim için vermedim. Ama yazın kahvaltıya çeşit olsun diye koyduğumda tabağından fırlattığını hatırlıyorum. Ve hala çok sevmiyor. Sebze yemeklerini en bastan beri verdiğim için sulu yemeklerde hiç sorun çıkarmıyor. Yani ne kadar erken tanışırlarsa yiyeceklerle, o kadar iyi oluyor.

Kızımda yemek alışkanlığının düzgün oturmasının sebeplerinden birinin de mama sandalyesi olduğunu düşünüyorum.

ek gıda, Bir Ek Gıda Hikayesi, Tatlı Bir Telaş

İlk günden itibaren her öğününü mama sandalyesinde yiyor. Çocuğu sürekli farklı yerlerde yedirmek ya da kolayca kaçabileceği yerlerde yedirmek hem anneler için ekstra bir enerji ve stres, hem de çocuklar için yemekten kaçmak için bir fırsat. Örneğin tezgahta ya da yerde yemek veren birkaç arkadaşımın çocuklarının genelde hepsinin yemek yeme sorunları var. Çünkü reddetmeyi öğrenmiş, kaçabilmenin mümkün olduğunu ve işe yaradığını da görmüş. (Çünkü bir yerde pes ediyoruz.)Tabi ben şuan 2,5 yaş annesi olarak konuşuyorum. Eminim biraz daha büyüdüğünde yemek seçmeler, oyunu tercih etmeler, aç değilim demeler başlayacaktır. Umarım şuan olan iştahı ve zevkleri hiç değişmez.

Bir İzmirli olarak zeytinyağlıları sevmesi beni çok mutlu ediyor. Meyve aşığı olması harika bir şey. Evet herkes çocuğuna meyve veriyordur ama siz de yiyor musunuz o çok önemli. Her davranışta bizleri örnek aldıkları gibi yeme alışkanlıklarımızı da örnek alıyorlar. Bizde baba meyve çok sever, o yüzden kızım benden bir meyve istediğinde “babama da bir tane ver” der. Onlara hazırladığım tabak ben ellerimi yıkayıp gelene kadar bitmiş olur.

Anneyi düşünen yok ?

Özetlersem; kişisel olarak bazı davranış biçimlerinin kural ve disiplinlerle oluştuğuna inanıyorum. Ve bu şekilde alışkanlıklara dönüştüğüne… Doktor tavsiyesiyle başlayan düzen ile kendi düzenimizi harmanladığımızda, hem kendimize hem de bebeklerimize kolaylık sağlamış oluyoruz.

Bu yazı bizim ek gıda sürecimizin bir özetiydi,gelecek yazılarda sürece biraz daha teknik yaklaşacağız. Hepinize kolaylıklar…

 

Önceki İçerikÇalışan Hamile ve Anne Hakları
Sonraki İçerikAğlayan Çocuklar için 11 Sihirli Cümle
Bir göçmen anne. Çocukluğundan beri hep psikoloji kitapları okudu. Ancak Dokuz Eylül Üniversitesi Maliye'den mezun oldu. Istanbul İşleme Enstitüsü İçerik Editörlüğü ve Blog Yazarlığı eğitimi aldı. Anne olduktan sonra İngiltere'ye göç etti. Eşi ve 2016 doğumlu kızıyla yeni bir dünyaya adapte olmaya çalışıyor. Yazmak, araştırmak, üretmek ve paylaşmak ailesinden sonra en büyük mutluluk kaynağı.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments