Sevgili anneler, bir önceki yazımda iki bebeğimde de yaşadığımız ve düzenli egzersizlerle atlattığımız bir tecrübe olan tortikolisten bahsetmiştim. İlgili yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Bu yazıda ise; tortikolis tedavisi ve bu süreçte neler yaşandığı konularına yer vereceğim.
İçindekiler
Tortikolis Nasıl Anlaşılır
Bebek genellikle kafasını hep aynı yöne doğru eğik tutar. Daha küçük bebeklerde ise boyun bölgesinin bir tarafında ele gelen sert bir kitle oluşur. Yaş ilerledikçe yüzde asimetri, şaşılık gibi belirtiler ortaya çıkar.
Tortikolis Tedavi Edilmezse Ne Olur
Tortikolis kendi kendine iyileşebileceği gibi vakaların yüzde 90’ı uygulanan boyun egzersizleri ve dikkatli pozisyonlama sonrasında iyileşiyor. Tedavi edilmediği taktirde çocuğun başı 4 veya 5 yaşlarında köprücük kemiğine yapışıkmış gibi durmaya başlar. Boyundaki sternokleidomastoid kasının gerginliği devam ederse, kafanın sürekli tek yönlü pozisyonundan dolayı yüzde asimetri yani yüzün bir kısmının diğer kısmına nazaran daha ”zayıf” olması, görme oklarının paralel olmaması nedeni ile şaşılık ve çift görme oluşabilir. İlk bir yıl boyunca sternokleidomastoid kasını uzatan egzersizlerin tedavide büyük etkisi vardır. 1 yaşından sonra egzersizlerin etkinlik oranı azalmaktadır.
Tortikolis Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır
Daha önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi tedaviye semptomlar farkedillir farkedilmez hemen başlanmalıdır.
Tortikolis Tedavisi Nasıldır
Tortikolisin iki tür tedavi yöntemi vardır. Birincisi egzersizler, ikincisi ise cerrahi müdahaledir.
İlk etapta bebeğin durumuna göre; aktif ve pasif germe egzersiz tedavisi uygulanır. Pasif germe egzersizleri tortikolis tedavisinde önerilen en yaygın yöntemdir. Burada süreklilik esastır ve bebeğin düzenli takibi önemlidir. Ortalama tedavi süresi 4-5 ay kadar sürer. Ayrıca belirtmeliyim ki bu süre tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar kısalır.
Pasif germe egzersizlerine başlamadan önce çocuk sırtüstü yatırılır. Boynuna krem, vücut losyonu ya da zeytin yağı sürülerek derinin yumuşayarak esnemesi sağlanır. Bir el ile omuz sabitlenirken diğer el ile kafa yana doğru eğilerek kulak omuza değdirilir. 10-15 saniye bu pozisyonda tutulur. Bu hareketi en az 4 kere yapmakta fayda var.
İkinci harekette ise omuz bir el ile sabitlenir diğer el bebeğin çenesini sabitlenen omuzun ters yönüne doğru çevirir. 10-15 saniye bu pozisyonda tutulur. Bu hareketin 10’ar defa yapılması tavsiye edilir. Her iki egzersizin de sabah ve akşam birer defa yapılması gerekmektedir.
Ameliyat Hangi Aşamada Gerekir
Egzersizlere en az 1 sene devam edilmesine rağmen herhangi bir düzelme olmadıysa 1 yaşından sonra cerrahi tedaviye başvurulur. Genellikle 6-8 yaşına kadar yapılan ameliyatla tedaviden çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Özetle vurgulamak isterim ki tortikolis ne aşamada olursa olsun her türlü tedavisi olan bir rahatsızlık. Burada önemli olan nokta, fark edildiği andan itibaren ihmal edilmemesi, bu sayede yüz asimetrisi ve görme ile ilgili problemlere yol açmadan tedavi edilmesidir.
Tüm bebeklere sağlık diliyorum, sevgiler…
NOT: En doğru egzersiz reçetesi için doktorunuza başvurunuz.
Bize instagram üzerinden ulaşmak isterseniz BURAYA tıklayınız.
Bu faydali bilgiler için teşekkürler.
Çok teşekkür ederim. Sevgiler…