Ana Sayfa Hamilelik ve Doğum Gebelik Kanamaları ve Nedenleri

Gebelik Kanamaları ve Nedenleri

466
0

Gebelik kanamaları hamilelik döneminin en can sıkıcı sağlık problemlerindendir. Gebelik kanamaları, gebeliğin ilk tremesterinde sıklıkla görülür ve genelde bir sorun teşkil etmez, ancak gebeliğin ikinci ve üçüncü tremesterinde görülen kanamalar olası bir komplikasyonun habercisi olabilir.

Hamilelik dönemini “gebelik kanamaları” ve “ya kaybedersem” korkusu ile geçirmiş ama sonunda bebeğini sağlıkla kucağına almış bir anne olarak size öncelikle; yalnız olmadığınızı ve gördüğünüz her lekenin ciddi bir problem olmadığını hatırlatmak istiyorum.

Gebelik Kanamaları Hakkında Bilinmesi Gereken Bazı Temel Şeyler

  • Kanama ya da lekelenme yaşanıyorsa, yoğunluk takibi için ya da ne tür bir kanama yaşadığınızı anlayabilmeniz için günlük ped kullanabilirsiniz.
  • Bu durumda tampon kullanmak ya da kanamayı tetikleyici hareketler yapmak sakıncalıdır.
  • Ayrıca olası bir komplikasyon ile bağlantılı olarak aşağıda belirtilen diğer semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, derhal bir sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Gebeliğin İlk Yarısı

gebelik kanamaları, Gebelik Kanamaları ve Nedenleri, Tatlı Bir Telaş

Düşük Yapma

Gebelikte yaşanan kanamalar düşük yapma ile ilintili olabilir fakat düşük yapmak üzere olduğunuz anlamına gelmez.

  • Araştırmalar gebe kadınların %20 – 30’u kadarının erken gebelik döneminde sebebi kesin olmamak kaydıyla bir miktar kanama ya da lekelenme yaşadığını gösteriyor.
  • Kanama yaşayan kadınların yarısında düşük meydana gelmez.
  •  Tüm gebeliklerin yaklaşık % 15-20’si düşükle sonuçlanır ve çoğunluğu ilk 12 hafta boyunca ortaya çıkar.

Düşük Belirtileri Nelerdir

  • Kanama
  • Regl kramplarından daha güçlü hissedilen şiddetli kramp
  • Kanama ile birlikte gelen pıhtılaşmış doku

Çoğu düşükler önlenemez. Bunlar genellikle vücudun gelişmeyen sağlıksız bir hamilelikle baş etme yoludur. Düşük, gelecekte sağlıklı bir hamileliğin olamayacağı veya kendinizin sağlıklı olmadığı anlamına gelmez.

Dış Gebelik (Ektopik Gebelikler)

Bu tarz gebelikler, döllenen yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesiyle oluşan gebelik komplikasyonudur. Bu gebeliklerin çoğu fallop tüplerinde görülür. Bu tarz gebelikler 60 gebelikten birinde görülür.

Dış Gebelik Belirtileri

  • Kramp ağrısı
  • Alt karın ya da sırt bölgesinde keskin ağrı
  • Düşük hCG seviyeleri
  • Kanama

Mol Gebelik

Bir diğer adı üzüm gebeliğidir. Döllenme sırasında oluşan genetik bir problem sonucunda rahim içerisinde anormal bir doku büyümesi görülür. 1000 gebeliğin birinde görülür. Ayrıca gebelik trofoblastik hastalığı (GTD) olarak da adlandırılır.

  • Kanama
  • Kan testleri alışılmadık derecede yüksek hCG seviyelerinin görülmesi
  • Bebeğin kalp atışının izlenememesi
  • Uterusta üzüm benzeri kümelerin ultrason ile görülmesi

Hamileliğin İlk Yarısında Kanamanın Ortak Nedenleri Nelerdir

Hamileliğin ilk yarısında meydana gelen gebelik kanaması çok yaygın olduğu için, yukarıda belirtilen komplikasyonların yanı sıra aşağıdaki sebeplerden de meydana gelebiliyor olabilir:

  • İmplantasyon kanaması, gebe kalındıktan 6-12 gün sonra görülebilir. Yerleşme kanaması da denilir. Bu kanamayı her kadının yaşamayacağı gibi yaşayan kadınlarında farklı şekilde deneyimlemesi mümkündür. Örneğin bazı kadınlar hafif bir şekilde birkaç saat, bazıları ise birkaç gün lekelenebilirler.
  • Pelvik kavite veya idrar yolundaki bazı enfeksiyon türleri kanamaya neden olabilir.
  • Cinsel ilişki bazı kadınlarda kanama yapabilir, çünkü rahim boynu çok hassastır. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışmalısınız.

Gebeliğin İkinci Yarısı

gebelik kanamaları, Gebelik Kanamaları ve Nedenleri, Tatlı Bir Telaş

Gebeliklerin bu dönemlerinde görülen kanamalar annenin ve fetüsün sağlığında tehlike oluşturabilir. Hamileliğinizin ikinci veya üçüncü trimesterinde herhangi bir kanama varsa, doktorunuza başvurmalısınız.

Plasental Abrupsiyon (Bebeğin Eşinin Erken Ayrılması)

Doğum öncesinde ya da sırasında plasentanın uterus duvarından kısmen ya da tamamen ayrılması durumuna denilir. Her 100 gebeden birinde görülen bu komplikasyon genellikle gebeliğin son 12 haftasında görülüyor. Kanama ve karın ağrısı ile izlenebilir.

Plasenta Previa

Bu komplikasyonda plasenta rahmin aşağı kısımlarına yerleşerek rahim boynunu tamamen ya da kısmet kapatmış olur. Bu durum gebelikte ve doğumda şiddetli kanamaya sebep olur. 200 gebeliğin birinde görülür.

Erken Doğum

Gebeliğin ikinci yarısında görülen kanamalar “doğum” işaretçisi olabilir. Doğum başlamadan birkaç hafta önce mukus tıkacı açılabilir. (işaret gelmesi) Ancak bu durum daha erken ortaya çıkarsa, erken doğum eylemine giriyor olabilirsiniz ve hemen doktorunuza durumu bildirmelisiniz.

Yukarıda gebeliğin dönemlerine göre kanama türlerini ve nedenlerini incelemeye çalıştım, eğer sizde şuan böyle bir durum içerisinde iseniz öncelikle sakin olup, umudunuzu kaybetmemenizi ve bebeğinize de kendinize olacağınız kadar “güç” olmanızı tavsiye edebilirim.

Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanız dileğiyle, sevgiler…

www.tatlibirtelas.com Instagram hesabını takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Önceki İçerikTortikolis Tedavisi
Sonraki İçerikMükemmel Ebeveynlik Sendromu
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments