14. aydan herkese merhaba! Bildiğiniz üzere artık kontrol süreleri uzadı. Aksi bir durumda ya da gelişimini merak ettiğimiz durumlarda gidiyoruz doktora. Son kontrolümüz 12. ay kontrolüydü. Ve sonrasında tatiller,bayram derken bu ay kızımızın gelişim eğrisini görelim istedik.
(Sevgili doktorumuz online sorduğumuz her soruya anında cevap veriyor,abartmıyorum; k*ka fotoğrafı atıp, yorum almışlığımız bile var)
İçindekiler
Gelişim :
Kızım akranlarına göre daha gelişkin bir bebekti başından beri,bu kimi zaman beni endişelendirse de anne sütü aldığı ve ek gıda olarak da sadece besleyici şeyler tükettiği için doktorumuz asla endişelenmememizi söyler hep. Onu dinliyor ve güveniyoruz.
Sıralıyor,merdiven çıkıyor,taytay duruyor,unutuyor ve bir kaç adım atıyor,elimizi tutarak koşuyor ama kendi başına yürümüyor. Artık aklı erdiği için düşmekten korkuyor diye düşünüyoruz. Gelişim eğrilerinde bebeğin 18 aya kadar yürümemesi problem edilmiyor,bende etmiyorum ama hele ki son bir aydır bana olan düşkünlüğü sonucu taşımak yorucu oluyor biraz:)
EDİT: 14. ay içerisinde aktif yürümeye başladı.
Anneler bebeklerinin dillerinden anlar bu bir gerçektir ama bizimki pek bir dilli. Son 1 aydır çoğu kelimeyi söyleyemese de bir yerinden yakalıyoruz ve anlaşıyoruz. Dün parkta annesine “hayır gelmeyeceğim” diyen bir kıza bakarak başını salladı ve “haaayyııııı” dedi. O sıra video çekiyor olmam da eşsiz bir anıyı saklamama vesile oldu.
Beslenme:
11. Ayda bıçak kesiği gibi yemeyi bıraktığımız yumurtayı hala çeşitli şekillere sokarak yedirmeye çalışıyorum. Umarım büyüyünce yememekte ısrar etmez,çünkü yumurta çok önemli bir besin kaynağı…
Ek gıdaya geçtiğimizden beri yarı BLW (Baby Led Weaning) yani “bebeğin kendi kendine beslenmesi” usulünde ilerliyoruz. Çorba ve yoğurt gibi şeyleri ben yedirirken diğer her şeyi önüne koyarak kendinin yemesine özen gösteriyorum. Bir haftadır da kaşık, çatal kullanma alıştırmaları yapıyoruz. Çatal kullanmayı öğrendi sayılır.
Oyuncak:
Bebek,peluş gibi yumuşak oyuncaklara pek ilgisi yok. Zaman zaman eline aldığı oyuncakları var ama genelde kitaplar ve buzdolabına yapışan mıknatıslı magnetlerle oynamayı seviyor. Aylık gelişim kutumuz ve aktivite masamız demirbaşlarımızdan. (Memnun kaldığım ya da kalmadığım oyuncaklar ve kitaplar için ayrı bir yazı yazacağım)
Takviye:
İlaç olarak D vitaminini iki günde bir 4 damla olarak alıyoruz,kışın her gün 3 damla olarak devam edeceğiz. Bunun dışında devamlı kullandığımız bir ilaç yok. Organik olarak pekmez ve ruşeym (buğday özü) yedirmeye özen gösteriyorum.
Uyku:
06:30-07:00 arası uyanış.
10:00 sularında ilk uyku. (1-1,5 saat arası)
16:00 sularında ikinci uyku (1 saat kadar)
20:00-20:30 sularında da gece uykusu olarak hala 2+1 şeklinde uyku düzenimiz mevcut. (Uykular dışarıda olmamıza,diş çıkarmaya,sıcağa,hastalığa bağlı olarak değişebiliyor.)
Son olarak doktor randevumuzun bir diğer konusu ise “Dudak Bağı” idi. Kızımın üst kesici dişlerinin arasından dudağa doğru kısa kalın bir bağ mevcut. (Dudak bağı ile ilgili ayrıntılı bir yazı yazıyor olacağım) Süt dişleri dökülüp yenileri çıktığında, özellikle köpek dişleri! hala bağ duruyor ve estetik bir sıkıntı yaratıyor ise ufak bir operasyon ile alınabilecek. Açıkçası yeni annelerin farkına varması güç olabiliyor, bu yüzden kontrol etmenizde fayda olabilir.
Bu arada yaz bitiyor,kış için birlikte gidip bir kaç saat vakit geçirebileceğimiz oyun grubu arayışına girdim. Tavsiyelerinizi beklerim.
Önemli gördüğüm ve aktarmak istediklerim şimdilik bu kadar,bir sonraki gelişim yazımızda görüşmek üzere…
Her bebeğin gelişim eğrisi birbirinden farklıdır. Paylaşmış olduğum bilgiler referans olabilir ancak ölçü değildir. En doğru bilgiyi doktorunuzdan edinebilirsiniz. Sevgiler.
Yazınız için teşekkürler, benzer sorunları bende yaşıyordu. Aynı sorunları yaşayan insanlar ile karşılaşmak insanı bir nebze olsa da rahatlatıyor
Aynur Hanım merhaba, aslında hepimiz benzer süreçlerden geçiyoruz. Anne olmak,bir bebeğin sorumluluğunu almak gerçekten zahmetli şeyler.Lütfen kendinizi hırpalamamaya çalışın,sevgiler.