Bu söyleşi; Avicenna Kartal Umut Hastanesi – Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Sibel Demir ile yapılan ve www.tatlibirtelas.com okuyucularının sorularından derlenen bir “Normal Doğum Söyleşisi” dir.
İçindekiler
Soru: Normal doğumun sezaryen doğuma göre avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Cevap: Normal doğum sonrası iyileşmenin hızlı olması anne bebek ilişkisinin de hızlı ve sağlıklı kurulmasını sağlar. Anne operasyon risklerinden kurtulur ve ayrıca bebeğin vajinal kanaldan dünyaya gelmesi florasının zenginleşmesini sağlar.
Soru: Normal doğum sonrası vücudun kendini yenilediği söylenir, kaslarımız, rahmimiz ve bağ dokumuz gerçekten yenilenir mi?
Cevap: Normal doğum sonrası kendini yenilemek diyemeyiz ama normal ya da sezaryen doğum sonrası lohusalık sürecinde vücudumuz eski haline dönebilmek için bazı değişiklikler geçirir.
Soru: Son zamanlarda duyduğumuz prenses doğum nedir? Kimler için uygulanır, sizin bu uygulama hakkındaki görüşünüz nedir?
Cevap: Prenses doğum aslında ağrısız doğum yada epidural anestezili doğumdur. Uzun zamandır uygulanmaktadır. Hastalarımız talep ettiğinde tabi ki uyguluyorum. Tek dezavantajı doğum süresini uzatması.
Soru: Doğumu başlamış olan anneye suni sancı verilmesi, amniyon kesesinin patlatılması gibi müdahaleler hangi durumlarda ne için yapılır?
Cevap: Doğum başladıktan sonra sancılar istediğimiz sıklık ve güçte değilse suni sancı başlanır çünkü doğum süresi uzarsa bebek strese girebilir ya da anne yorulabilir. Su kesesinin açılması ise bebeğin kakasını yapıp yapmadığını anlamak için yapılır.
Soru: Normal doğum için miad nedir, bebeğin kendiliğinden gelmesi için en fazla kaçıncı haftaya kadar hangi koşullarda beklenebilir?
Cevap: 37. haftadan sonraki doğumlar miad yani gelişimini tamamlamış demektir. Her şey yolunda ise doğumun kendiliğinden başlaması için 41. haftaya kadar beklenebilir.
Soru: Normal doğum yapan annelerin sütünün hemen gelmesinin sebebi nedir?
Cevap: Sancı çekmek ve bebeğin doğuşunu izlemek tabii ki memeler üzerinde hormonal ve psikojenik etki ile süt salgısını artırmaktadır.
Soru: Her normal doğumda epizyotomi yapılır mı, iyileşme süresi nedir?
Cevap: Her ilk vajinal doğumda kontrollü epizyotomi açılır çünkü açılmazsa mutlaka yırtık oluşur.
Soru: Normal doğumda 2. gebelik için sezaryende olduğu gibi bir süre aralığı var mıdır?
Cevap: Doğumlar arası tıbbi bir yasak yada süre yoktur ancak doğumlar arasına 18 ay konulması anne vücudunun fizyolojik olarak toparlanması açısından faydalı olacaktır.
Soru: Normal doğumu kolaylaştırmak için tavsiye edebileceğiniz egzersizler nelerdir ve ne zaman başlanmalıdır?
Cevap: Normal doğum yapmak isteyen bir anne adayının karın kaslarının güçlü olması ve bacaklarının esnek olması gerekmektedir. Bunun için kendini çok zorlamadan ancak istikrarla merdiven çıkma, yürüyüş ve plates topu bacak germe hareketleri yapabilir. Ayrıca hastanemiz gebe okuluna katılarak egzersizleri öğrenebilirler.
Soru: Hangi durumlarda kesinlikle normal doğumdan bahsedilemez?
Cevap: Bebeğin eşinin doğum kanalını kapattığı, bebeğin ters geldiği ve daha önce rahmin kesilmesi gerektiren cerrahi işlem geçirmiş kimselerde normal doğum düşünülemez.
Soru: Miadı dolmuş anne adayları için doğumun başlamasını tetikleyici şeyler var mıdır?
Cevap: 37. Haftadan sonrası doğumun başlaması için yürüyüş yapmak, hareketli olmak en önemli tetikleyicidir.
Op. Dr. Sibel Demir ile Normal Doğum Söyleşisi yazımızı okudunuz, söyleşinin devamı olan Sezaryen Doğum Söyleşisi için ise BURAYA tıklayınız.