Ana Sayfa Hamilelik ve Doğum Op. Dr. Sibel Demir ile Sezaryen Doğum Söyleşisi

Op. Dr. Sibel Demir ile Sezaryen Doğum Söyleşisi

686
0

Bu söyleşi; Avicenna Kartal Umut Hastanesi – Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Sibel Demir ile yapılan ve www.tatlibirtelas.com okuyucularının sorularından derlenen bir “Sezaryen Doğum Söyleşisi” dir.

Sezaryen Doğum, Op. Dr. Sibel Demir ile Sezaryen Doğum Söyleşisi, Tatlı Bir TelaşSoru: Sezaryen doğum hangi durumlarda gerekli / zorunludur?

Cevap: Daha önceden sezaryen yada rahim cerrahisi geçirmiş kişilerde, çoğul gebeliklerde, bebeğin ters geldiği durumlarda ve bebeğin eşinin doğum kanalını kapattığı durumlarda sezaryen gereklidir.

Soru: Bir kadın kaç kez sezaryen doğum yapabilir?  

Cevap: Sezaryen ile doğumun sayısal bir sınırı yoktur, bu durum her hasta için özel değerlendirilmelidir.

Soru: Son dönemlerde çok bahsi geçen SSVD (Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum) nedir? Hangi kişiler için uygundur?

Cevap: SSVD’ nin tıbbi olarak önerildiği bir durum aslında yoktur. Bu uygulama deneme amaçlı yapılmaktadır ve sonuç tamamen şansa bağlıdır. Bu nedenle denemek oldukça risklidir. Ben uygulamıyorum.

Soru: Sezaryen sayısı arttıkça karşılaşılabilecek riskler nelerdir?

Cevap: Artan sezaryen sayısı hekim açısından cerrahi teknik, bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Operasyonun daha dikkatli yapılması gerekir. Tekrarlayan cerrahi girişimler karın içerisinde yapışıklıklara ve bebeğin eşinin yerleşimi ile ilgili sorunlara yol açabilmektedir. Riskli olabilecek cerrahi girişimi kadın doğum uzmanının önceden hesaplaması ve kendi tecrübesi ya da hastanenin koşulları uygun değilse uygun bir merkeze yönlendirmesi gerekir. Yetersiz kişi ve koşullarda yapılan operasyonlar tabii ki bağırsak, idrar torbası yaralanmaları, aşırı kanama nedenli organ kayıplarına neden olabilir.

Soru: Sezaryen doğumun anne ve bebek açısından güvenli ve riskli yönleri nelerdir?

Cevap: Sezaryen doğum bebek açısından oldukça güvenlidir ki zaten bebekle ilgili acil durumlarda bu yüzden kullanılır. Ancak anne açısından dada risklidir. Çünkü karnın tam kat açıldığı bir cerrahi girişimdir ve tüm karın ameliyatı risklerini taşır.

Soru: Sezaryen doğum sonrası iyileşme süresi ne kadardır?

Cevap: Sezaryen sonrası yaranın kapanması bir hafta sürerken annenin tam iyileşmesi 3 haftayı bulmaktadır.

Soru: Sezaryen doğum sonrası kullanılan dikiş türü nedir ve yara izi kalır mı?

Cevap: Sezaryen operasyonunda cilt altı kendiliğinden eriyen ince dikişler kullanılır. Çizgi şeklinde ince bir iz kalır.

Soru: Sezaryen doğum için hekim olarak öncelikli tercihiniz hangi anestezi türüdür ve sebebi nedir?

Cevap: Sezaryende annenin doğum sonrası aktif olabilmesi ve bebeği ile hemen iletişime geçebilmesi için spinal anestezi daha uygundur. Ancak gerekli görüldüğünde genel anestezi de uygulanabilir.

Soru: Sezaryen doğum sonrası cinsel ilişkiye başlamak için gerekli olan iyileşme süresi nedir?

Cevap: Sezaryen sonrası bir ay sonra doktor kontrolünden sonra cinsel ilişki olabilir.

Soru: İlk gebelik olmasa dahi sezaryen ile doğumda sütün gelmesi yine 1-2 gün sürer mi?

Cevap: Sezaryenden sonra az miktarda da olsa süt hemen gelir, bir kaç günde miktarı artar. Emziren anneler anestezi alabilir ancak kullanılan ilaca göre sağması gerekebilir. Sezaryende kullanılan ilaçlar emzirmeye etki etmez.

Soru: Emziren anneler anestezi gerektiren operasyonları yaptıramaz ya da bir süre emzirmez ve ilk sütü sağar, sezaryen için bu durum nasıldır?

Cevap: Sezaryende genel anestezi kullanılması hemen emzirmeye engel değildir. Anne ayılır ayılmaz emzirmeye başlamalıdır.

Op. Dr. Sibel Demir ile Sezaryen Doğum Söyleşisi yazımızı okudunuz, söyleşinin devamı olan Normal Doğum Söyleşisi için ise BURAYA tıklayınız.

Önceki İçerikİSADEM Mart Ayı Etkinlik Takvimi
Sonraki İçerikOp. Dr. Sibel Demir ile Normal Doğum Söyleşisi
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments