Bebeğiniz ikinci haftadan itibaren (15. gün ve sonrası) ortada görülen hiç bir neden olmaksızın en az üç hafta boyunca, haftada üç ya da daha fazla günde, üç saatten fazla ve sakinleştirilemeyecek şekilde ağlıyorsa kolik olarak değerlendirilebilir. Koliklik bir hastalık değildir ve bebeğinize uzun vadede zarar vermez, ancak bebekler ve ebeveynleri için zor bir süreçtir.
İçindekiler
Kolik Belirtileri Nelerdir?
Bebeğinizin ağlamalarının normal ya da kolikle ilişkisi olup olmadığını anlamak istemek, siz ebeveynlerin en doğal hakkıdır. Eğer bebeğinizin kolik olabileceği konusunda şüpheleriniz var ise aşağıdaki kolik işaretlerine bakabilirsiniz.
- Normal bebekler genellikle altları ıslak olduğunda, acıktıklarında, korktuklarında ya da yorgun olduklarında ağlarlar. Kolik bebekler ise genellikle aynı saatte (öğleden sonra ya da akşam) aşırı şekilde ağlarlar.
- Ağladıklarında bazen acı çekiyormuş gibi görünürler.
- Ayaklarını karınlarına doğru çekerler ya da uzatırlar.
- Ağlarken kollarını ve bacaklarını savururlar.
- Yine ağlarken yumruklarını sıkarlar.
- Karınları şiştir ve gazları vardır. (Gaz, koliğe neden olmaz ancak, ağlamalar sırasında aşırı şekilde hava yutan ve beslenme sonrası gazı yeteri şekilde çıkarılamayan bebeklerde bu şikayet görülür.)
- Ağladıklarında yüzleri kızarır.
Koliğin Nedeni Nedir?
Koliğin nedeni tam olarak belli değildir ancak olası bazı nedenler aşağıda sıralanmıştır.
- Hava ya da hazımsızlığın kolikle ilişkili olabileceği, ancak nedenlerin büyük ölçüde bilinmediği ileri sürülmektedir.
- Bebek reflüsünün kolik için bir sebep olduğu düşünülmektedir.
- Bebeğin sindirim sisteminin olgunlaşmamış olması, rahatsızlığa neden olup kolik için bir neden olabilir.
- Bebeğin, meme veya formül süt içindeki bazı maddelere karşı hassas olması, kolik için bir neden olabilir deniliyor.
- Süt alerjileri ve laktoz intoleransı koliklikle benzer semptomlara sahiptir. Ancak bu teoriler kanıtlarla desteklenmemektedir.
- Gebeliklerinde sigara içen annelerin bebeklerinde kolik rahatsızlığına daha çok rastlanılmıştır.
- Bu sorun birinci, ikinci veya üçüncü doğan çocuklar arasında daha sık görülür diye bir şey yoktur.
- Anne sütüyle veya formülle beslenen bebeklerin eşit olarak kolik olması muhtemeldir.
Kolik Ne Kadar Sürer?
Neyse ki tünelin sonunda ışık var! Koliklik, 6 hafta civarında zirveye ulaşma eğilimindedir ve daha sonra 3-4 ay arasında önemli ölçüde iyileşir. 4. ayda bebeklerin yüzde 80 ila 90’ı düzelme gösterir. Kalan küçük yüzde için kolik, bir ay daha sürebilir.
Evet, uzun ve zorlu bir tünel. Bu sırada, bebeğinizi en iyi şekilde nasıl rahatlatacağınızı ve ona ne şekilde yaklaşmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Kolikli bir bebeğe bakmak çok stresli olabilir ve kendi refahınızı korumak için dinlenmeyi ve kısa molalar vermeyi ihmal etmemelisiniz. Yürüyüşe çıkmak ve hatta ağlamak gevşemeniz için size iyi gelebilir.
Kolikle Başa Çıkma Yolları Nelerdir?
Ten Teması
Çalışmalar, kolik bebeklerin daha çok ten teması ile daha az ağladıkları yönünde. Bu nedenle mümkün olduğu kadar onu kucaklayın.
Hareket Edin
Kolik bir bebeğe en iyi gelecek şeylerden birisi de harekettir. Hareketi çeşitlendirebilirsiniz; yürüyüşler,salıncaklar,araba gezileri bebeğinize iyi gelecektir.
Masaj Yapın
Gaz kabarcıkları bir bebek için gerçekten rahatsız edici olabilir. Ve bebekler ağlarken, daha fazla hava yutuyor, daha fazla gaz üretiyorlar. Buda daha fazla acıya, daha fazla ağlamaya neden oluyor.Karın masajı bu rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Kolik bebekler için masaj videosuna buradan ulaşabilirsiniz.
Diyetinizi Değiştirin
Yapılan araştırmalar, emzirilen bebeklerin anne sütü aracılığı ile gaz yapabilecek besinlerin emilimini sağladığı yönünde. Bu nedenle kolik döneminde gaz yapabilecek besinlerden uzak durun.
Gaz Çıkarma Operasyonu
Her beslenme sonrasında mutlaka bebeğinizin gazını çıkarın. Emzirme ya da biberon ile besleme sırasında hava yutmaması için mümkün olduğu kadarıyla dik tutun.
Beyaz Gürültü
Farklı frekanstaki seslerin biraraya gelmesi ile oluşan “Beyaz Gürültü” sesleri, bebeklerin anne karnında duydukları seslere benzer olduğundan, (kalp atışı sesi,amniyon sıvısının sesi ve barsaklardan gelen sesler gibi) bebek kendini güvende hissedecek ve uykuya daha kolay dalacaktır.
Profilo Ninni Makinası uygulaması bizim için hayat kurtarıcı olmuştu.
Banyo
Ilık bir banyo bebeğinize iyi gelecektir. Hafif bir müzik eşliğinde bebeğinize banyo yaptırabilirsiniz.
Uyaranları Azaltın
Bütün bebekler fazla uyarandan rahatsızlık duyarlar. Fazla ışık, gürültü, sesler… Mümkün olduğu kadar kolik bebeğinizi fazla uyarana maruz bırakmayın.
Biberon Değişimi
Bebeğiniz kolikse ve biberon ile besleniyorsa kullandığınız biberonun hava yutmasını engelleyici türden olmasına özen göstermelisiniz.
Kundaklama
Kundaklanan bebek kendisini hala anne rahminde sanarak güvende hisseder ve daha sakin olur. Kolik bebekler için özellikle tavsiye edilir.
Bazen ne yaparsanız yapın bebeğiniz ağlamaya devam edebilir. Bebeğinizin ağlaması kesinlikle aklınızın sınırlarını test edebilir, ama kendinize tekrar ve tekrar çocuğunuzun herhangi bir tehlikede olmadığını hatırlatmanızda fayda var. İçgüdüleriniz başka türlü söylese bile, kolik ciddi bir sağlık sorunu değildir. Bu bir gelişme aşamasıdır ve geçecek.
Son olarak; kolik ile baş etmenin büyük bir kısmı da kendinize dikkat etmenizdir. Uykuya ihtiyacınız var. Huzur ve sessizliğe ihtiyacınız var. “Sen” zamanına ihtiyacınız var. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan bebeğinizin bakımı ve kendinize kısa da olsa biraz zaman ayırabilmek için yardım isteyin. Unutmayın ki bebeğinize iyi bir şekilde bakım verebilmek için kendinizi iyi hissediyor olmanız şart!
Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. İçerdiği yöntemleri doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Diğer yazılarıma ulaşabilmek için buraya,
www.tatlibirtelas.com Insragram hesabına ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Sanırım benim bebeğim kolik. 35 günlügüz,umarım 3 ay sürmez. Ilk iş bir sling alacağım. Teşekkür ederim
Nasıl bir süreçte olduğunuz tahmin edebiliyorum Esra Hanım. Lütfen bir yakınınızdan destek almayı deneyin,bu süreç geçici,bu şekilde kendinizi motive etmeye çalışabilir ve bebeğinizi rahatlatmak için paylaştığımız maddeleri uygulayabilirsiniz. Çokça sabır ve sağlık diliyorum.
Şuan bebeğim on aylık ve bu sureci çok sancılı yaşadım … On ayda yaşadıklarımı makalenizi okurken tekrarladım… Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Sevim Hanım merhaba, yorumunuz için biz teşekkür ederiz! Zorlu bir süreci geride bırakmışsınız… Uyguladığınız yöntemleri bizimle paylaşmak ister misiniz?
Artık kendimi yetersiz görmeye başlamıştım ben bebeğimi bakamıyorum ne yapsam susmuyor sakinleşmiyor …nedenler niçinler bütün sorulara cevap olmuş paylaşımınız teşekkür ederim.
Ayşe Hanım sizi anlayabiliyorum,bu dönemde anne gerçekten çaresiz hissediyor. Neyse ki atlatmışsınız bu yorucu zamanları.. Size ve bebeğinize sağlıklar diliyorum…