Yeni doğmuş bir bebeğin bağışıklık sistemi bir yetişkinin bağışıklık sistemi gibi güçlü değildir ve bu nedenle bebekler, hastalıklara karşı vücutlarını savunamazlar. Ancak anne sütü içerisindeki antikorlar onlara bağışıklık kazandırıp,korunmalarını sağlar. Bu nedenledir ki emzirme, özellikle bebeğin sağlığının en savunmasız olduğu ilk birkaç ay boyunca çok önemlidir…
İçindekiler
Bağışıklık Sistemi Nedir?
Bağışıklık sistemi vücudumuzu enfeksiyona karşı koruyabilen, karmaşık bir protein ve hücre ağıdır. Virüs ya da bakteri gibi mikroorganizmalar vucudunuza saldırdığında, beyaz kan hücreleri onları ‘tehlike’ olarak algılar ve enfeksiyona bir cevap olarak antikor üretir. Antikorlar temelde hastalanmamızı önleyen, enfeksiyonla mücadele proteinleridir.
Bağışıklık sistemimizin temel görevi, virüs ya da bakterileri tanıyarak ve buna cevap vererek bizi korumaktır.
Yenidoğanın Bağışıklık Sistemi Ne Zaman Gelişir?
Hamileliğin son çeyreğinde anne,bebeğine onun ihtiyaç duyduğu antikorları plasenta yolu ile iletir. Bu antikorlar bebeğin doğum sırasında hayatta kalması için yeterli koruma sağlar. Annenin kendi bağışıklık seviyesi, bebeğe aktarılacak olan antikorların miktarını ve türünü belirleyecektir.
Emzirme ve bağışıklık sistemi gelişimi yakından bağlantılıdır ve emzirme bebeğin yaşamının ilk aylarında son derece değerli bir rol oynar. Doğumdan sonra anne tarafından üretilen ilk süt kaynağı olan kolostrum , enfeksiyonla savaşabilen güçlü antikorlar içerir. Ve kolostrum, doğumdan hemen sonra emzirilen bebekte ilk bağışıklık sistemi temelini atar…
Bebekler Ne Kadar Süre Annesinin Antikorları ile Korunur?
Çoğu anne emzirme bağışıklığının farkındadır ancak emzirmenin ne kadar koruma sağlayabildiği de açıklığa kavuşturulması gereken bir sorudur…
Hamileliğin son üç ayında anneden plesenta yolu ile bebeğe antikorlar geçer ve bebek pasif bağışıklık kazanır. Pasif bağışıklıktır çünkü,bebek bu antikorları kendi üretmez. Annenin bağışıklığı hangi antikorların geçeceğine karar verir. Geçmişte suçiçeği geçirdiğinizi varsayalım, o zaman bebeğiniz suçiçeği ile savaşmak için gereken bazı antikorları alacaktır. Ancak, daha önce bu hastalıkla karşılaşmadıysanız, bebeğiniz korunmaz.
Yeni doğanlardaki bağışıklık geçicidir ve bebek birkaç hafta ya da aylık olduğunda azalır. Bu nedenle bebeğinizin ihtiyacı olan aşıları yaptırmanız bağışıklık kazanmasını sağlayacaktır.
Bebeklerde Bağışıklık Nasıl Arttırılır?
Her bulutun gümüş bir astarı vardır. Bebekleriniz hasta olduğunda yeni antikorlar geliştirip bir sonraki hastalıkla savaşmak için güçleniyorlar demektir.
Bu arada, aşağıdaki ipuçları bebeklerde bağışıklığın artmasına yardımcı olabilir:
Emzirme
Anne sütü, bebeğinizin bağışıklık sistemini desteklemek için gerekli olan, doğru miktarlarda yağ, protein, şeker, probiyotik ve antikorları temin eder. Annenin mikroplarla savaşmak için geliştirdiği tüm antikorlar, anne sütü ile bebeğe geçmektedir. Ne yazık ki, çocuk felci veya kızamık gibi hayati tehlike oluşturan hastalıkların tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır ve emzirmek bu hastaları engellemez.
Doğru Beslenme
Sağlıklı bir beslenme, bebeklerde güçlü bağışıklığın anahtarıdır. Beslenmelerine meyve ve sebzeleri dahil ederek bebeğiniz gerekli tüm besinleri alabilir ve sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olabilir. C vitamini ve antioksidanlar hastalıklarla savaşmak için gereklidir ve bunlar çilek , greyfurt gibi bağışıklık arttırıcı meyveler yoluyla sağlanabilir . Brokoli, ıspanak, domates ve patates bebeğin beslenmesine eklenmelidir.
Fiziksel Aktivite
Bebeğinizin bağışıklık sistemi fiziksel egzersiz veya oyun yoluyla güçlendirilebilir. Bebekler için yüzme,jimnastik ya da koşabilecekleri bir alan yeterli olacaktır. Fiziksel olarak aktif olan bebekler bakteri ve mikroplarla savaşmak için daha donanımlıdır ve diğerleri kadar sık hasta olmazlar.
Uyku
Gerekli saatlerde uyumayan bebeklerin huzursuzlandığı ve aynı zamanda hastalıklara avlanma eğiliminde olduğu görülmüştür. Bebeğiniz gün boyunca uygun saatlerde uyumalı ve gece boyunca da dinlenmelidir. Uyku yoksunluğu genellikle bebeklerin enfeksiyonlara ve hastalıklara duyarlı hale gelmesinin nedenidir. Kaybedilen enerjilerini yeniden kazanmaları ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için uykularını almış olmaları şarttır. Minik bebeğinizin uykuya dalması için elverişli bir ortam oluşturmak ise sizin görevinizdir. (Yenidoğan bir bebek 16-18 saat ve 1. yıldan itibaren ise 13-15 saat arası uyumalıdır)
Mikropsuz Ortam
Temiz ve hijyenik bir ortam sağlayarak bebeğinizin bağışıklık sisteminin saldırıya uğramasını önleyebilirsiniz. Ev ortamınızın hijyenik olduğundan emin olun. Bebeğinizin ellerini ve ayaklarını sık sık yıkayın ve ayrıca bebeği tutanların da aynı şekilde davranmasını sağlayın. Bu yaştaki bebeklerin her şeyi ağızlarına koyma istekleri vardır ve bu mikropların vücutlarına oral yoldan girmelerini sağlar.
Dumansız Bölge
Sigara içmek hepimiz için tehlikeli olsa da, küçük çocukların solunum sistemlerine yapılan saldırılar, sağlıklarına ciddi şekilde zarar verir ve büyük risk altındadırlar. Duman toksinlerinin ise bağışıklık sistemine zarar verdiği bilinmektedir. Çocuğunuzun düzenli olarak sigaraya maruz kalması durumunda solunum güçlüğü, astım , bronşit ve kulak enfeksiyonları karşılaşabileceği riskler arasındadır.
Çinko
Çinko, vücudun uygun bir şekilde büyümesi, daha iyi bağışıklık, sinir ve üreme sistemleri için gerekli olan önemli bir besin maddesidir. Ne yazık ki, vücut bu besin maddesini kendi başına üretemez ve bu nedenle uygun bir beslenme ile telafi etmesi gerekir.
Bebekler İçin Bağışıklık Güçlendiren Gıdalar
Aşağıdakiler, bebeklerde bağışıklığı artırmak için yaygın gıdalardır ve bebeğinizin beslenmesinin önemli bir bölümünü oluşturmalıdır:
- Sarımsak : Bebekler için bağışıklık artırıcı bir gıda olan sarımsak, anti-bakteriyel, mantar önleyici ve anti-viral özelliklere sahiptir.
- Badem : Bu lezzetli atıştırmalık E Vitamini içerir ve bebeklerde bağışıklığı arttırır.
- Brokoli : A, C ve E Vitaminleri ile güçlendirilmiş brokoli, birçok antioksidan içerir ve bebeklerin tüketmesi önerilir.
- Kemik Suyu : Tavuk veya balıktan yapılmış kemik suları, bebeğinizde güçlü kemikler inşa etmenize yardımcı olur ve bebekler tadına bayılırlar.
- Anne Sütü : Çalışmalar, anne sütüyle beslenen bebeklerin daha az enfeksiyonla karşı karşıya kaldıklarını ve formül mamalarla beslenen bebeklere kıyasla daha hızlı iyileştiklerini kanıtladı. Bu durum, bebekler için bağışıklığı artıran gıdalar söz konusu olduğunda anne sütünün bir zorunluluk olmasının nedenidir.
Prematüre Bebeklerin Bağışıklık Sistemleri
Prematüre bebeklerin enfeksiyona yakalanma riski daha yüksektir, çünkü bağışıklık sistemleri doğduklarında tam olarak gelişmiş değildir. Diğer bebeklerden daha erken doğduklarından dolayı annelerinden yeteri kadar antikor alamamış olurlar.
Bebeğiniz henüz dış çevrede yenidir ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması konusunda zorlu bir zaman geçirir. Bu dönemde siz ebeveynlerinde daha hassas olması gerekmektedir. Bebeğinizde ateş, dehidrasyon(su kaybı),nefes alma sorunları,cilt ya da dudak renginde değişiklikler fark ederseniz doktorunuza bildirmelisiniz.
Bu yazı bilgi niteliğindedir. En doğru bilgi için doktorunuza danışın.
Annelik ne kadar zor, meşakatli bir durum.Bebek doğdukdan sonra 7\24 iş başındayız. Yorulmadan yılmadan usanmadan, bir gülüçüğe tav oluyoruz.
işte o gülücük bizi ayakta tutuyor 🙂 Allah sağlık versin de biz her şeyi aşarız! 🙂