Anneliğinin en muhteşem deneyimi olan emzirme yolculuğunda Mastit gibi meme problemleri yaşamak her anne için acı ve endişe verici bir deneyimdir. Meme problemleri kesinlikle doğal değildir ve derhal tedavi gerektirir.
“Emzirme bir besin kaynağı olduğu kadar bir bağdır; bir bebeği, sadece bağışıklık faktörleri ve iyi beslenmeden çok daha öteye götürüp dünyaya usulca alıştırmak için tasarlanmış, bebeğin ilk insan ilişkisidir.” Bebeğe olduğu kadar anneye de bir çok faydası vardır.
Bu nedenledir ki oluşabilecek problemlere zamanında müdahale ederek serüveninizi mutlu sonla bitirmeniz mümkün.
İçindekiler
Mastit
Süt kanallarının tıkanması ve sonrasında enfeksiyon ile devam eden bir sağlık problemidir. Nedenleri arasında süt stazı, süt kanallarında tıkanıklık ve süt inme refleksinin azlığı, hijyenik kurallara uymama, emzirme sonrası memeyi ıslak bırakma, meme başı çatlağı, uygun olmayan emzirme pozisyonu, memedeki sütü boşaltacak kadar bebeği emzirmeme, bebeği uzun aralarla emzirme, annenin yorgun olması ve stres yer almaktadır. Mastit genellikle doğumdan 10 gün sonra başlar ve ani görülür. Genellikle tek taraflı ve belli bir bölgede lokalizedir. Kızarıklık, sıcaklık, şişlik, hassasiyet ve şiddetli ağrı görülür. Vücut ısısı 38.5 °C ‘nin üzerindedir.
Kalan süt boşaltılmaz ise iltihaplanmaya yol açar ve enfeksiyona dönüşür.
Önceki mastit öykünüz tekrar mastit oluşumu riskini arttırabilir. Mastit olduğunuzda süt üretiminiz azalabilir ve sütünüzün tadı değişebilir. Ancak bu süt bebeğinize zarar vermez.
Mastit Tedavisi
Eğer göğsünüzde kırmızı lekeleri görüyorsanız, ağrı hissediyorsanız ve ateşiniz varsa;
- Olabildiğince dinlenin
- El temizliğinize ve meme hijyeninin sağlandığından emin olun
- Bebeğinizi her iki memeden sık sık emzirin
- Çatlakları önlemek için emzirme sonrası memeler kuru tutulmalıdır.
- Bebeğiniz mastit olan memenizi boşaltamaz ise pompa yardımı ile boşalttığınızdan emin olun.
- Bebeğiniz emerken her duraklama sırasında göğsünüze masaj yapın
- Meme drenajını desteklemek için emzirme öncesi göğse ısı uygulayın
- İltihabı azaltmak için antibiyotik alıp alamayacağınızı doktorunuza danışın
Not : Bu dönemde sütyen ve dar giysiler giymemeniz önerilir.
Eğer 8-24 saat içerisinde iyileşmeye dair sonuç alamaz iseniz;
- Ateşiniz yükselirse,
- Göğsünüz kırmızı, ateşli ve şişmiş ise,
- Sütünüzde irin ya da kan var ise,
- Areoladan koltukaltına kadar göğsünüzde kırmızı çizgiler görüyorsanız,
- Çatlak meme ucunuz enfekte olmuş görülüyorsa…
Acilen doktorunuzu arayın ve profesyonel bir yardım alın çünkü muhtemelen mastit meme absesine çevirmiş durumdadır.
Notlar
- Meme enfeksiyonunuz varken emzirmemeniz gerektiği bilgisi kesinlikle efsanedir. Sütünüzün antibakteriyel özelliği bebeğinizi enfeksiyonlardan korur ve emzirme mastit tedavisi için önemlidir.
- Mastit tedavisinde özellikle beşik tutuşu denilen emzirme pozisyonu tıkalı kanalların açılmasına yardım eder. (Değişik pozisyonlar deneyerek kanalın boşalması sağlanmalıdır.)
- Dinlenme mastit tedavisi için önemlidir. Bebeğiniz ile yatakta dinlenin ve mümkünse bu dönemde diğer işleriniz için başka birinden destek alın.
Benim fayda gördüğüm yöntemler günde birkaç kez ılık duş alma ve soğuk lahana yaprağı sarmadır.
- Ilık duş, aslında göğse ısı verilmesini, yumuşamasını sağlar ve kanalların açılmasına yardım eder. Duşun iyi hissettirme etkisini de göze alırsak fayda veriyor olması kaçınılmazdır.
Lahana Yaprakları, içerisinde bulunan kükürt sebebiyle göğüsteki iltihabı ve şişliği azaltmada etkilidir. Ayrıca tıkanmış kanalların açılmasını da sağlar.
Lahana Yaprakları ve Mastit Tedavisi:
- Lahana yapraklarını yıkayıp, buzdolabında 30 dakika bekletin.
- Sonrasında ağrılı bölgeye sarın.
- Oda sıcaklığına gelince bir başkası ile değiştirin.
- İltihap geçene kadar günde birkaç kez tekrar edin.
Tıkalı Kanallar
Süt, göğüslerinizdeki bir kanal sisteminden akar. Bazen kanalların bir alanı tıkanır ve süt akışı durur. Bu durumda göğsünüzün bir kısmı kızarabilir… Tıkalı bir kanalınız varsa, ağrınız lokalize olmasına rağmen göğsünüz genellikle hassas olacak ve tıkanma tedavi edilmezse, alan enfekte olacaktır.
Tıkalı kanalların tedavisi mastit ile benzerdir. Aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Etkilenen bölgeye ıslak veya kuru ısı uygulayın, ılık suyla ıslatılan temiz bir bez ile meme ucunuzdaki kurumuş süt salgılarını giderin.
- Bebeğiniz beslenirken sert topaklı bölgelere nazikçe meme masajı uygulayın.
- Bebeğinize etkilenen memeyi emmesi için sık sık teklifte bulunun ve bunu pozisyon değiştirerek deneyin.
- Mümkünse birkaç gün sütyen ve dar kıyafetler giymeyin.
- Göğüslerinizdeki kanalın açılması ve tekrar etmemesi için meme tutma pozisyonunuzun C şeklinde olmasına özen gösterin. Bu pozisyon süt akışına destek olan bir pozisyondur.
Süt Kabarcığı
Yine benim (ne yazık ki) sık karşılaştığım bir problem olan “Süt Kabarcığı”…
Süt kabarcığı; meme ucunda beyaz bir nokta olarak görülür. Süt kanalı içinde bir tıkanma sonucu derinin süt kanalını tıkaması sonucu oluşur.
Tıkanıklık, katılaşmış sütün kurumasıyla ya da yarı katılaşmış yağlı sütten oluşan bir iplik ile oluşabilir. Bu tür tıkanıklıklar genelde emzirme ya da sağma sonucu oluşan baskı ile birkaç gün içerisinde kendiliğinden açılır. Doymuş yağ tüketimini azaltmak süt kabarcığı tekrarlanması durumunu azaltabilir. Bu tür tıkanıklıklar tekrar eden mastit öyküsü ile ilişkilidir. Kendiliğinden açılmayan süt kabarcığı tedavisi için;
- Meme ucundaki süt kabarcığını yumuşatmak için günde birkaç kez nemli ve sıcak bezle kompres yapın.
- Süt kabarcığı üzerindeki deriyi temizleyin. (Kompres sonrası emzirme/pompalama ile süt kabarcığı açılırsa bu aşama gerekmez)
- Kabarcık yumuşama yaptıysa tırnak ile çekilip çıkarılabilir.
- Bu metotlar işe yaramaz ise; steril bir iğne ile kabarcığın açılması sağlanabilir. (Bu benim en çok kullanmak zorunda kaldığım yöntem)
- Kabarcık açıldıktan sonra emzirme ya da sağma yöntemi ile göğüs boşaltılmalıdır.
Süt kabarcığı görseli görmek için buraya tıklayınız.
Emzirme döneminizde karşılaştığınız bu tip meme problemleri konforunuzu, sağlığınızı, emzirme devamlılığınızı yani genel yolculuğunuzu etkileyeceğinden çok önemlidir. Müdahale için asla geç kalınmamalıdır. Bir doktor ya da Emzirme Danışmanından mutlaka destek alınmalıdır.
Bu problemleri deneyimlememenizi umut ederek, sevgiler…
Diğer yazılarıma ulaşabilmek için buraya,
www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.