Ana Sayfa Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül Bebek-Çocuk Sağlığı İnteraktif Söyleşi Bölüm 2

Bebek-Çocuk Sağlığı İnteraktif Söyleşi Bölüm 2

418
0

Bu İnteraktif Söyleşi, Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül’ün takipçilerimizin “Sosyal Medya” üzerinden sorduğu sorulara vermiş olduğu cevapların ikinci bölümünü içerir.

interaktif söyleşi, Bebek-Çocuk Sağlığı İnteraktif Söyleşi Bölüm 2, Tatlı Bir Telaş

İçindekiler

Soru : Bebeklerin hastalandıkları zaman hırıltılı nefes alması tehlikeli midir? Böyle zamanlarda nebulizatör, buhar cihazı kullanmak ne derece faydalıdır? Ya da zararları var mıdır?

Cevap : Hastanın nebulizatör ihtiyacı yine doktoru tarafından değerlendirilmeli. Her hırıltı, nebulizatör ile ilaç tedavisi gerektirmez. Tabii ki ilaçların geçici yan etkileri olabilir ama bu tedavinin zararlı olduğunu söyleyemeyiz.

Soru : Diş çıkarma döneminde iştahsız olan bebeklere nasıl yaklaşılmalıdır? Kilo kaybı olmaması için neler yedirilmeli,nasıl desteklenmelidir?

Cevap : Diş çıkarma döneminde kısa süreli bir iştahsızlık olabilir. Israrla devam ederse,ateş olursa doktor tarafından görülmelidir. Çocuğu zorlamadan, yemek istediği şeyleri yedirerek, emiyorsa sık sık emzirerek bu dönemi atlatmaya çalışmalıyız. Çocuk acıkınca mutlaka bir şeyler yiyecektir. Sabırlı olmak gerekir.

Soru : Kızım 10 yaşında boy 151, kilo 60, Kan değerleri: 79 kreatinin 0.48 ast 45 alt 72 kalsiyum 9.6 fosfor 5.1 d vitamin 15 LDL 120 HDL 46 Alkalin fosfat 252 insülin 45.2 serbest T4 1.18 tsh 2.63 klor 103 hba1c 5.5 kolstrol 201 trigliserid 176 sodyum 140 potayum 5 endokrin götürdüm doktor takip önerdi sadece. Endiseliyim insülin ve diğer değerli yüksek. Ne yapmam gerekir? İlaç önerir misiniz? Diyet yapmaya çalışıyoruz ancak çocuğa diyet yaptırmak çok zor. Bizim için ne önerirsiniz? 

Cevap : Kilo sorunu olan çocuklarda doktor ve diyetisyen eşliğinde takip olmalıdır. İlaç tedavisi genellikle önerilmiyor. Aktivitenin arttırılması,doğru beslenme ile bu süreci atlatabilirsiniz.

Soru : 1 Yaşında olan bebeğime inek sütü verebilir miyim? Anne sütü de alıyor.

Cevap : 1 yaşından sonra inek sütü ve süt ile yapılmış yoğurt, muhallebi, peynir gibi gıdalar verilebilir. Anne sütü yeterli ise sütten yapılmış bu gıdalar yeterli olur. Süt içmesini teşvik amaçlı süte şeker,bal eklenmesi yanlış uygulamalardır. Süt vermek için biberon vermek de doğru bir yöntem değildir.

Soru : Öksürük ve balgam için önerebileceğiniz doğal bir yöntem var mıdır?

Cevap : Ateş  veya 15 günden uzun süren öksürük, balgam varsa mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli. Öksürüğü kesmek zaten doğru değil,böyle bir ilaç da yok. Enfeksiyon geçince öksürük de geçecektir. Uzamış öksürükler sinüzit,bronşit açısından değerlendirilmeli. Antibiyotik tedavisi gerekebilir. Bu süreçte bol sıvı alımı önemlidir. Tuzlu su içeren spreylerle burun temizliği çok yararlı olur. Bal, balgam söktürücü özelliği bilinen bir gıdadır. Su ile veya direk olarak verilebilir.

Soru : Emzik kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz,kaçıncı ayda bıraktırmalıyız?

Cevap : Emzik mümkünse kullanılmazsa daha doğru olur. Ancak emme isteği aşırı olan, uykuya dalamayan, gazlı bebekler emzik tutarsa verilebilir. Dişler çıkmaya başladıktan sonra bırakmaya çalışmak gerekir. Ama en geç 2 yaş diyebiliriz. Mümkünse sadece uykuya geçişte emziği vermek gerekir. Bütün gün emzikle dolaşan çocuk beslenme ve konuşmada sorunlar yaşayabilir. Dişlerde ve damakta şekil bozuklukları, ağızda kapanma anormallikleri, uzun süreli emzik emen çocuklarda görülen durumlardır. Yani ne kadar az o kadar iyi.

Soru : Kanguru ve yürüteç zararlı mı?

Cevap : Kanguru kullanımı zararlı değil, 2 aydan sonra kullanılabilir. Yürüteç ise hiç önermiyoruz. Ev kazaları riskini arttırıyor,bebeğin normal gelişim basamaklarını atlamasına neden oluyor. Çocuk emeklemeyi, tutunup ayağa kalkmayı öğrenmeli sonra yürümek ve tabanları yere basmalı. Bu beyin gelişimi için de çok önemli.

Soru : Yenidoğan sünneti yaptırmalı mıyız?

Cevap : Yenidoğan sünnetini doğduktan 15-20 gün sonra öneriyoruz. Bebeğin sarılık sürecini atlatması gerekiyor öncelikle. Aile istiyorsa yapabilir. Özellikle yenidoğan sünneti yapılmasını önermiyoruz.

Soru : Bebeklerde d vitamini ne zaman kesilmeli?

Cevap : D vitamini aslında her yaşta, kış aylarında kullanılması gereken bir vitamin. Belli bir yaşta kesilmesi gerekmiyor. Ancak yaz aylarında,güneşe çıkarılan bir çocuk için verilmesine ara verilmesi gerekebilir.

Soru : Gece başlayan öksürük için ne verilmeli?

Cevap : Gece başlayan öksürük sebebi öncelikle değerlendirilmeli. Alerji,reflü olup olmadığı değerlendirilmeli. Öksürüğü kesmek için kullanılacak bir ilaç yok. Sıvı alımı,odanın havalandırılması iyi olur.

Soru : D vitamini dışında takviye önerenileceğiniz vitamin var mıdır?

Cevap : Taze meyve-sebze tüketen, yumurta ve kırmızı et tüketimi yeterli olan, tahıl grubu beslenmesi önemli yer tutan bir çocuğun ekstra vitamin ihtiyacı düşündüğümüz kadar fazla değildir. Eksiklik durumların, bazen kış dönemlerinde takviye multivitamin destekleri, çinko ve demir preparatları gerekebilir.

Soru : Bal kullanımı 12 aydan sonra başlayabilir mi

Cevap : Bal  yaşından sonra çok fazla olmamak koşuluyla verilebilir. Bal şekerli bir gıdadır. Hayvansal ürün olduğu için alerjik olabilir. Denetimsiz balların tüketilmesi riskli olabilir. Günde  tatlı kaşığı yeterlidir.

Soru : Sebze yemeyen ya da yemek seçen bebeklere nasıl yaklaşmalıyız

Cevap : Çocuklar genellikle sebze yemek istemezler. Yemek seçen ya da seçmeyen bir çocuğun sofraya aç oturması, ara öğün denilerek meyve-çerez-kraker vb tüketmemesi, beraberinde içecek verilmemesi, aile sofrasında oturması, telefon-televizyon ile oyalanarak yemek yedirilmeye çalışılmaması, aç değilken yemek için ısrar edilmemesi, çok alternatif sunulmaması önemli. Çocuğa acıktığında aynı yemeği vermek, yemediği için başka yemek, süt verilmemesi gerekir. Tabii ki yemeği çocuğun sevebileceği şekillerde yapmak da iyi olur. Çorbalar,köftelerin içine sebze eklenmesi, mücver, makarna ile sebzeleri tüketmeleri sağlanabilir. Yemediğinde ısrar edilmezse mutlaka acıkıp yemek isteyecektir.

Pınar Balgöz Ergül linki ile “Bebek ve Çocuğa” dair daha geniş cevaplara ulaşabilmeniz mümkün.

www.tatlibirtelas.com’a sorulan interaktif soruların diğer kısmı için ise BURAYA tıklayınız.

Önceki İçerikBebek-Çocuk Sağlığı İnteraktif Söyleşi Bölüm 1
Sonraki İçerikMastit (Meme İltihabı) Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
www.tatlibirtelas.com'un kurucusu. Teknik Eğitmen. İki küçük kız annesi. Yengeç Burcu. Mutlu, umutlu...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments