Kimyasal gebelik, yerleşme kanamasından kısa bir süre sonra yani beşinci haftadan önce görülen erken bir gebelik kaybıdır.
Kimyasal gebelikte yumurta döllenir ancak sağlıklı bir embriyoya dönüşemez ve daha rahim içine yerleşemeden atılır. Ultrasonda gebelik kesesi görülmez,tanı sadece gebelik testinin pozitif olması ile yani Beta – HCG hormonunun artışı ile konulur.
Kimyasal gebeliğe hiç bir belirti olmadan düşükle sonuçlandığı için “sessiz düşük” de denilir.
Çok sık karşılaşılmasına karşın çoğu kadın bu durumu fark edemez. Çünkü bu tip gebelikler ilk 6 hafta içerisinde gerçekleşir ve kadınlar dönem gecikmesi yaşamadıkları için test yapmazlar.
Bugünkü verilere göre kimyasal gebelikler tüm düşük oranlarının yüzde 50 ila 75’ini oluşturmaktadır.
İçindekiler
Kimyasal Gebelik Düşük müdür?
Bir kimyasal gebelik kesinlikle düşük yapmadır. Bu sadece çok erken bir düşüklüğü tanımlamak için kullanılan isimdir.
Kimyasal Gebelik Neden Olur?
Kimyasal gebeliklerin önemli bir nedeni bebeklerdeki kromozomal (genetik) bozukluklardır. Genetiği bozuk olarak döllenen yumurta daha anne rahmine tutunamadan dışarı atılmaktadır.
Aslında bu tür gebelikler, vücudun sağlıksız gebelikleri engellemek amacıyla bu durumu kendi kendine sonlandırması durumudur da diyebiliriz.
Düşükler çok erken olduklarında bile, bir kadın,bir anne için ciddi bir kayıp olarak hissedilebilirler. Pozitif gebelik testini gördüğünüz an, annelik içgüdüsü ile dolmanız normaldir. Ancak kimyasal gebeliklerde, embriyonun, ilk hücre bölünmesinden önce bile düşük yapma eğiliminde olduğu yani aslında düşükle sonlanacağı kesindir.
Kimyasal Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?
Kimyasal bir hamileliğin olup olmadığını öğrenmenin tek yolu, pozitif bir gebelik testidir. Son derece hassas olan ev tipi gebelik testlerinin ortaya çıkması nedeniyle, bugün geçmişte olduğundan daha fazla kimyasal gebelik saptanmıştır.
Yerleşme (İmplantasyon) Kanaması mı Yoksa Kimyasal Gebelik mi?
Yerleşme kanaması, erken gebelikte ortaya çıkabilecek bir kanama türüdür. Bazı doktorlar, embriyonun rahmin iç kısmına yapışmasıyla yerleşme kanamasının meydana geldiğine inanırlar. Ancak, herkes yerleşme kanaması veya lekelenme yaşamaz.
Yerleşme kanaması genellikle hafif,kısa ve sadece birkaç gündür. Genellikle gebe kalmadan 10-14 gün sonra ya da kaçırılan periyodunuzun süresi boyunca meydana gelir.
Yani söylenilebilir ki, pozitif gebelik testinden sonra lekelenme veya kanama, mutlaka bir düşük yapmış olduğunuz anlamına gelmez. Durumun değerlendirilmesi için mutlaka doktor gözetiminde olmanız gerekir.
Kimyasal Gebelikten Sonra Doktora Gitmek Gerekiyor mu?
Erken gebelik kayıpları genellikle tıbbi müdahale gerektirmez, ancak keskin ağrılar, sıra dışı vajinal kanama, güçsüzlük, baş dönmesi veya bayılma gibi durumlar söz konusu ise kesinlikle bir uzmana görünmeniz gerekmektedir.
Çünkü yumurta,genellikle kanama ile birlikte dışarı atılsa da bazı durumlarda vücut kendini temizleyemez ve kürtaj gerekebilir.
Genellikle üst üste kimyasal gebelik yaşanması altta yatan bir problemin belirtisi değildir. Ancak doktorunuz bunlara neden olabilecek tıbbi sorunları ortadan kaldırmak için test yapmak isteyebilir. Test sonucuna göre tedaviniz gerekebilir.
Kimyasal Gebelik Sürecinde Neler Yaşanabilir?
Tipik kimyasal gebelik deneyimi böyle bir şeyle sonuçlanabilir:
- Özellikle düzenli regl dönemleri olan kadınlarda, bu dönemlerde gecikme yaşanır.
- Ev tipi gebelik testi pozitif sonucu verir.
- Ya da kan testi yaptırdıysanız Beta- HCG oranı pozitif çıkar.
- Birkaç gün ya da en fazla bir hafta içerisinde karın ağrısı ve kramp ile birlikte kanama başlar.
- Tekrarlanan ev tipi gebelik testinden pozitif sonuç alınmaz.
- Yine tekrarlanan kan testinde Beta- HCG hormonu oranı hızla düşmeye başlar.
- Kanama pıhtılı bir şekilde devam eder.
- Ve Beta-HCG hormonu 0 değerine düşerek sonuçlanır.
Not: Kimyasal gebelik yaşadıysanız, ileride sağlıklı bir hamilelik geçirebilmek için şansınız çok yüksektir. Çünkü aslında kimyasal gebelik yaşamış olmanız doğal yollar ile hamile kalabiliyor olduğunuzu gösterir.