Ebeveynlerin ortak endişesi: Çocuğumun Üstün Zekalı Olduğunu nasıl Anlarım?
Konuya öncelikle ‘Üstün Zekalı Birey Ne Demektir’ sorusuna cevap vererek başlamak istiyorum. Üstün Zekalı bireyler yeteneklerini veya potansiyellerini yaşıtlarından daha iyi kullanabilen kişilerdir.
Üstün Zekalı çocukların anlaşılabilmesi noktasında büyük görev aileye düşer. Dolayısıyla ilk tespit etmesini beklediğimiz kişiler anne-babalardır. Üstün zekalı bireylerin erken yaşta tespit edilmesi, bu tip çocuklara verilebilecek daha farklı eğitimler açısından önem arz etmektedir. Bu tip çocuklar erken yaşta keşfedilemezse zamanla normal zeka seviyesine dönebildiklerine dair destekleyici açıklamalar da vardır.
‘Çocuğum Üstün Zekalı mı?’ sorusu birçok ebeveynin merak konusu. Bu noktada normalin üzerinde bir zekaya sahip olabilmenin birkaç belirtisinden bahsedeceğim;
- Erken yürümeye başlama
- Erken konuşmaya başlama
- Erken gelişen dil becerisi
- Kelime kullanımının fazlalığı
- Öğrenmeye karşı ilginin fazlalığı
- Fazla enerjiye sahip olma
- Akranlarına oranla çabuk kavrama ve algılama
- Bağımsız olma isteği
- Hızlı algılama
- Çokça soru sorma ve bu soruların anlamlı olduğunun düşünülmesi
- İlişki kurabilme özelliği
- Kendini ifade etmedeki rahatlık
Ek olarak; Üstün zekalı çocukların normal zekaya sahip çocuklara oranla gerek hızlı öğrenmeleri, gerek kelime hazinelerinin fazla oluşu, çok meraklı olmaları, mantıklarını çok iyi kullanmaları, gözlem yeteneklerinin gelişmiş olması, espri anlayışlarının farklı oluşu, hafızalarının mükemmel oluşu ve daha merhametli olmaları gözlemlenen ve onlardan beklenen davranışlar içerisindedir.
Üstün zekalı çocukların zevk aldıkları etkinliklerin arkadaşlarından farklı oluşu da ayırt edilebilecek farklar arasında sayılabilir. İnatçı bir yapıya sahip olmaları da bir diğer özellikleridir. Başarısızlığa tahammülleri yoktur ve asla pes etmezler.
Eveet… Gelelim şimdi, tüm bu özelliklerin çocuklarında mevcut olduğunu düşünen anne-babalar ne yapmalı? Çocuğuma hangi zeka testini yaptırmalıyım? Sorusu kafanızda belirmiş olmalı. Yaş aralığına göre uygulanan testler değişim göstermektedir. Örneğin 2 ila 16 yaş aralığı bir çocuk için Stanford Binet Zeka Testi önerilebilirken, 6 yaş-16 yaş 11 ay aralığı için WISC-IV testi tercih edilmektedir.. Ülkemizde genellikle 6 yaşa girmiş çocuklarda WISC-IV testi uygulanmaktadır.
Wısc-IV Ne İşe Yarar?
Bu test zihinsel becerileri ölçmenin yanısıra, bireyin güçlü ve zayıf yönlerini anlama noktasında da ipuçları sunar bize. Ve böylelikle çocuklarımızın, akranlarının ne kadar gerisinde veya ilerisinde olduğunu öğrenmemize yardımcı olur. Eğer üstün zihinsel zekaya sahip bir birey ise farkındalık oluşturma açısından önem arz eder. Eğer zayıf zihinsel becerilere sahip bir birey ise vakit kaybetmeden gerekli destek programlarının hazırlanmasına olanak sağlanabilir.
Ülkemizde geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları tamamlanmış en güncel çocuk ve ergen zeka ölçeği olma özelliği taşıyan bu testin (WISC_IV) ebeveynlerin farkındalığıyla, alanında uzman bir psikolog eşliğinde yapılması önerimdir. WISC_IV testi devlet okullarında, özel okullarda veya özel kurumlarda nitelikli bir uzman tarafından uygulanabilir. Çocuğunuzun tüm yeteneklerini öğrenmek, yeteneklerini tespit ettikten sonra doğru yönlendirebilmek, vakit kaybetmeden, çocuğumuzun farkında olmak, farkındalık yaratmak… Ebeveynler bu tür testleri yaptırmaktan çekinmemeli ve kaçınmamalıdır. Bir test diyerek geçmeyip, bu testlerin çocuklarınızın geleceklerinin çok daha sağlam temeller üzerine kurulmasına yardımcı olacağını unutmayalım.
Sevgilerimle…
Diğer yazılarıma ulaşabilmek için buraya,
Web siteme ulaşabilmek için buraya,
Instagram hesabıma ulaşabilmek için buraya,
www.tatlibirtelas.com Instagram hesabına ulaşabilmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.