2 yaş sendromu ‘Terrible 2’ olarak da bilinen bebeklikten çocukluğa yavaş yavaş geçiş aşamasında çocuğun ruhsal olarak yoğun duygular yaşadığı sancılı bir dönemdir. 1 yaşından sonra doğrudan yürümeye başlama ve bağımsızlığını ilan etmeye başlaması ile bu döneme giriş yapmış olurlar.Keşfetme,karıştırma,gözüne kestirdiği her cismi ve eşyayı elleme bu döneme girişinde etkin bir biçimde olacaktır.2 yaşına girdiği gibi belirtiler görülmeye başlar. 18. ci ay’a girdiğinde başlayıp 30. cu aylarının sonuna kadar devam eden dönemdir. Hatta bazı bebeklerde 48 ay da sonlandığı da görülmektedir. Manşetlere taşınacak ve hakkında uzun uzun makaleler yazılacak kadar zorlu dönemlerinden biridir. Hayır’ı keşfederler ve bolca kullanırlar.
İçindekiler
Erken Ergenlik
2 yaş sendromu çocukluk dönemi negativizmi olarak da adlandırabiliriz bu dönemi. Tuvalete gitmenin en lüks sayıldığı zamanlardır ve kapıda ağlama nöbetleri geçirdiği günler sizi bekler. Onların inatlaşmaları arttıkça bizim de artacağı için ufacık olaylar bile büyük kaoslara dönüşebiliyor.
Ne gibi durumlar ile karşılaşabiliriz ?
Bu süreçte en sık karşılaşılan tepkiler;
- İnatçılık
- Memnuniyetsizlik
- Nedensiz ağlamalar
- Nedeni olan ağlamaların bitmeyen süreleri
- Sürekli elindeki nesneleri atma-fırlatma isteği
- İştahsızlık
- Verdiğiniz tepkilere alınganlık,küsme,bağırma-çığlık atma
- Kendini yerlere atma
- Anne babaya vurma
- Kafasını size veya duvarlara vurma
Bu sendrom ile nasıl baş etmeliyiz ?
- Her ne kadar sabrımızın sınırlarını çok fazla zorluyor olsa da doğal davranmalıyız. Çünkü bizden tepki aldıkları takdirde daha da hırçınlaşacak ve bu durum her iki tarafı da daha fazla yıpratacaktır.
- Oyuncaklarını konuşturarak oyunlar oynamak ve oyun esnasında daha öncesinde yaşanılan sorunların etkilerinden ve rahatsız edici yönlerinden bahsedilebilir.
- Göz hizası bu dönemde etkili bir yöntem olabilir. Çünkü o esnada daha çok dinletebilirsiniz söylediklerinizi.
- Önceki dönemlere göre daha toleranslı ve anlayışlı olabilirsiniz kontrollü bir biçimde.
- Kriz anlarında dikkatini başka bir yöne çekmeyi deneyebilirsiniz.
- Kendi başına öz bakımlarını yapabileceğini anlatabileceğiniz bir dönemde olacaktır artık bu sebeple bu davranışlarını destekleyebilirsiniz.
- Anne-baba veya bakımıyla ilgilenen her kim ise sizinle aynı tutarlılıkta davranmalı. Aksi takdirde durum çocuk için daha da karmaşık olacaktır.
- Kahvaltısından,bez değiştirmesine kadar bir çok durumu daha ilgi çekici kılmak için daha fazla efor sarf etmeniz gerekebilir. Burada önemli içinde bulunduğu psikolojik durumu biraz hafifletmek.
Bu bir büyüme, geçiş dönemi. Kalıcı bir rahatsızlık değil!
Bu dönemi çoğu aile kolay atlatamıyor ve bu sebeple de halk arasında ‘Felaket 2 ‘ ismini almıştır. Fakat bu dönem de her büyüme atağı dönemi gibi geçicidir. Bu sebeple kendimizi de, bebeğimizi de fazla yıpratmadan ve ilerisi için kalıcı sorunlar bırakmamak adına en azından bizim daha sakin kalmaya çalışmamız gerektiğini ve kriz anlarında eğer ona zarar gelmeyecek bir durumda ise biraz da serbest bırakmamız gerektiğini kendimize hatırlatmamız gerekiyor. Belki çok yıpranacağız ama bu duruma geçici gözü ile yaklaşmak en doğrusu olacaktır.
Sevgiler