Son dönemlerde çok popülerleşen bir söylem var; çocuklarımıza aslında mahremiyet eğitimi vermemiz çok gereksiz, çünkü onları korumak bizim görevimiz.. Mahremiyet eğitimini vermek sanki bu sorumluluğu çocuklara yıkmak gibi.. Bu çok yanlış ve çok tehlikeli bir bakış açısı aslında. Elbette çocuklarımızı koruyup kollamaya, gözümüzü onların üzerinden ayırmamaya devam edeceğiz. Söyler misiniz, anne baba olarak hangimiz her zaman çocuğumuzun yanında olabiliyoruz?
Bizim yanlarında olmadığımız anlarda, doğruyla yanlışı ayırt edebilmesi ve tehlikeli bulduğu şeyleri sonradan da olsa gelip bize anlatabilmesi için çocuklarımıza mahremiyet eğitimi vermemiz son derece hassas ve son derece önemli.
İçindekiler
Mahremiyet Eğitiminin Kapsamı
Aslında baktığımızda mahremiyet eğitimi oldukça kapsamlı bir konu. Son dönemlerde okuduğumuz haberler, yaşanan o acı olayları da göz önünde bulundurursak, önce beden bütünlüğüyle ilgili kısmın üzerinde durmak lazım. Çocuklarımıza bedeninin bütünüyle kendisine ait olduğunu ama bazı bölgelerin daha özel olduğunu, bu bölgeleri kesinlikle diğer insanların, yabancıların yanında açamayacağını, hatta evin içinde bile ulu orta açılamayacağını, başkaları açmak isterse buna izin verilmeyeceği ve bu özel bölgelere kesinlikle bir başkasının dokunmasının mümkün olmadığı ile ilgili net mesajlar vermemiz gerekiyor.
Mahremiyet Eğitimi Neden Önemlidir
Şimdi bu neden önemlidir? Öncelikle çocuğun bedenine dair farkındalığı artar ve eğer birisi bu gibi teşebbüslerde bulunursa bunun yanlış bir davranış olduğunu fark eder. Bir çok çocuk ne yazık ki böyle açıklamalar yapılmadığı için bu tip davranışlara maruz kaldığında kendini suçluyor ve utanıyor. Bu utangaçlık ve suçluluk duygusu da onu yaşadığı şeyleri gizli tutmaya itiyor. Ne yazık ki kötü niyetli insanların en çok işine yarayan şey budur biliyor musunuz? Utanan ya da kendini suçlayan insanlar ve bu davranışın açığa çıkmaması. O yüzden çocuklarımıza şu mesajı vereceğiz: Eğer birisi özel bölgelerini açmak ve dokunmak isterse ya da kendi özel bölgelerini açar ve senin dokunmanı isterse, hemen çığlık atıyorsun ve çevredekilerden yardım istiyorsun. Sonrasında da mutlaka bu yaşadıklarını bana anlatacaksın diyeceğiz.
Hiç birimiz bunu zihnimizde bile canlandırmak istemesek de, ne yazık ki yaşanıyor. O yüzden çocuklarımıza mahremiyet eğitimi vermemiz gerçekten çok önemli, hatta çok hayati. Bunu yaparken dikkat etmemiz gereken bir nokta da o ince çizgiyi geçmemek. Nedir o ince çizgi? Çocuklarımızı çok fazla korkutur ve tedirgin edersek, bu defa da yeni ortamlara uyum sağlamakta zorluk çekebilirler ya da yeni tanıştıkları insanlara karşı aşırı ürkek, tedirgin olabilirler. O yüzden anlatırken lütfen bilgilendirme amacıyla bunu yaptığınızı hatırlatın, yani bunu bir korkutma unsuru olarak kullanmayın. Hatta zaten çocuğunuzla ilgili hiçbir konuda korkuyu bir iletişim yöntemi olarak benimsemeyin.
Çocuklarımıza Doğru Bir Mahremiyet Eğitimi Verebilmek
Mahremiyet eğitimi başta da söylediğim gibi aslında sadece beden bütünlüğü ve özel bölgelerle ilgili bilgilendirmeyi içermiyor. Çok daha kapsamlı bir konudan bahsediyoruz. Ama işin altın kuralı şu: Çocuklarımıza doğru bir mahremiyet eğitimi verebilmek için öncelikle bir anne ve baba olarak , onların mahremine, onların özel alanlarına, özel bölgelerine bizim saygı duymamız gerekiyor. Bunu özellikle vurguluyorum, çünkü bu bizim gibi, insanların özel alanlarına girme konusunda tereddüt etmeyen toplumlarda biraz zor. Bunlara biraz daha dikkatli yaklaşmak gerekiyor.
Mesela özellikle çocuğunuzun odasına girerken kapıda durup müsaade istemek, onun da aynı şekilde sizin odanıza gelirken müsaade istemesini öğrenmesini sağlar. Ulu orta çocuğunuzu soyarsanız eğer, mesela plajda yada spor dersi sonrasında, ona bazı bölgelerinin özel olduğunu ve başkalarının görmemesi gerektiğini nasıl anlatabilirsiniz? Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Veya mesela yaz aylarında çocukları kumsalda plajda çıplak gezdirmek, bizim anlattıklarımızla çelişen bir durum. Dolayısıyla bu konulara biraz daha dikkat ederek, mahremiyet konusundaki anlattıklarımızın daha inandırıcı, daha gerçek ve daha doğru oturmasını sağlayabiliriz.
Çocuklarımızın Sınırlarını Bilmek
Çocuklarımızın sınırlarını bilmek, keşfetmek, ve bunlara saygı duymak onların kendi özel alanlarını oluşturmalarına faydalı olur. Özellikle de bize yakın olan ama çocuklarımızın daha önceden tanışmadığı arkadaşlarımız olabiliyor. Ne yapıyoruz genelde? Hadi lütfen teyzeni öp, hadi git bir kucağına otur, bak o benim çok yakın arkadaşım, biz çocukluk arkadaşıyız.. Bu gibi açıklamalarımız yine söylediklerimizle çelişir. Tamam biz eskiden beri tanıyoruz ama çocuğumuz için bir yabancıdan bahsediyoruz. Bir yandan yabancılarla arana bir mesafe koy, yabancılarla hiçbir yere gitme, yabancıların verdiği şeyleri alma, yabancılar gel annene götüreceğim derse inanma derken; bir yandan da yabancı olan birisinin kucağına oturmasını ya da gidip onu öpmesini istersek, söylediklerimizle çelişmiş oluruz.
Bunlara da dikkat edersek eğer ve sakin bir tavırla yeri geldikçe mesajlar vererek mahremiyet eğitimini tamamlarsak, çocuklarımızın en azından biz yanlarında değilken kendilerini koruyabilmelerini sağlamış oluruz.
Psikolog Irmak Kerimoğlu
Yukarıdaki yazıyı video olarak dinlemek isterseniz BURAYA
Irmak Kerimoğlu’nun Web sitesine ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Cocuklara Yönelik Cinsel İstismar Yazısı için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Böle bi konuyu el aldıgınız için simdiden cok tesekkür ederim öncelikle size sorum su olucak benim kızım suan 4 yasında ama insanlara karsı cok cana yakın bi yapısı var 11 yasındaki abisinden bu sıkıntıları yaşamamıstım ama kızımın yabancılardan bişey alması onlara karsı kendini öptürmesi yakınlık kurması acıkca beni cok fazla tedirgin etmiyo degil bunun için sizden yardım istiyorum nasıl davranmalıyım yada bu yakınlık sizcede hoş bi hareketmi ? Tesekkürler
Merhaba Hatice Hanım, sorunuzu en kısa zamanda Irmak Hanıma ileteceğiz. Teşekkür ederiz…
Çoğu ebeveyne yardımcı olacak bir yazı olmuş teşekkürler ?
Biz teşekkür ederiz Mukaddes Hanım, sevgiler 🙂