Bazı bebeklerin dişleriyle doğduğunu biliyor muydunuz? Yakın çevremde böyle bir durum ile karşılaşmış olmasam da zaman zaman haberlerde ya da forumlarda denk geliyorum. Bebeklerin dişleriyle doğma olayına NATAL DİŞ deniliyor ve bu dişlerin %90’ı erken çıkmış süt dişleri olarak adlandırılıyor. (Bebeklerin dişli doğması durumunun sebebi kesin bir cevaba sahip değildir)
Bu durum genellikle alt santral kesici dişlerde görülür ve dişler emmeyi zorlaştırmıyor ya da kökü sallanmıyor ise, (Tabii ki başka problemlere yol açıp açılmadığına da bakılıyordur) her hangi bir müdahale edilmiyor, ancak durum tam tersi ise alınması gerekebiliyor.
Fakat çoğu bebek için diş çıkarma dönemi 6. ay civarında başlıyor! (Daha erken ya da daha geç de olabilir) Ve ne yazık ki diş çıkarma olayı en rahat,en sakin bebeği bile uykusuz ve huzursuz bir bebek haline getirebiliyor. Bizde öyle oluyor! 🙂
Bu Makalede ;
- Bebeklerde diş çıkarma belirtileri
- Bebeklerde diş çıkarma tablosu
- Diş çıkaran bebeği rahatlatmak için neler yapılabilir?
- Hangi durumlarda doktora görünmeliyim? konularına yer verilecektir.
İçindekiler
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
- Yoğun salya,
- Şişkin ve kabarmış diş etleri,
- Damak altından görülen beyaz diş,
- Sinirlilik,
- Uyku problemi, (Gece uykusundan ağlayarak ve hıçkırarak uyanma)
- Her şeyi ısırma,emme ve çiğnemeye çalışma,
- Bebeğin yüzünü bir yerlere sürtünmesi,
- Yiyecek reddetme,
- Bebeğin elleriyle kulaklarını kapatması…
Not:Bu belirtilerden birkaçını birlikte fark ederseniz, çocuğunuzun diş çıkarma olasılığı yüksektir – ancak her zaman başka bir olasılık olma durumu vardır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu
Bebekten bebeğe değişse de diş çıkarma sırası aşağıda verilen tablo gibi olmaktadır.
Diş Çıkaran Bebeği Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir?
Soğuk ve Basınç
Bebeğinizin ağrılı diş etlerine yardımcı olmak için soğuk ve basınç kullanılması mükemmel bir yöntemdir.Soğuk bölgeyi uyuşturmaya yardımcı olur ve basınç ise iltihaplı diş etleri için yatıştırıcıdır. İşte bazı örnekler:
- Dondurulmuş sebze. (Havuç,pırasa sapı ve yeşil soğan bizde çok işe yaramıştı)
- Soğuk bir kaşık. (Eline tutuşturabilirsiniz)
- Dondurulmuş bezler.
- Alıyorsa içi su ile dolu ve dondurulmuş emzik ya da biberon.
- Doğal masif ahşap oyuncaklar. (Ahşabın pürüzlülüğü bazı bebekler için çok yatıştırıcıdır. Ancak ahşabın doğal olmasına ve gıda sınıfı boyalar kullanılmış olmasına dikkat edilmeli.
- Ve meyve fileleri! Soğuk ya da donmuş meyveleri içinde sunabilirsiniz.
Diş Kaşıyıcılar
Yine dondurulmuş ya da giyilebilen diş kaşıyıcılar bu dönem için işinize yarayabilir. Ancak bunlarında iyi plastikten yapılmış olmasına dikkat etmek gerekiyor.
Soyulmuş Zencefil Kökü
Zencefil, diş etlerinde sinir uçlarını yatıştırmak suretiyle diş çürümesini hafifletmeye yardımcı olan doğal bir anti enflamatuardır. En güçlü etki için, bir dilim soyulmuş zencefil bebeğinizin diş etleri üzerinde 2-3 dakika boyunca ovun.
Misvak
Misvak’ın içeriğindeki maddeler sayesinde ağrı kesici bir özelliği olduğu söylenir. Özellikle ilk dişlerin çıkması sürecinde kurtarıcımız olmuştu.
Tarçın Çubuğu
Yine bizim diş çıkarma sürecimizin baş kahramanlarından biri olan tarçın çubuğu,iyice yıkanıp bebeğinizin eline verilebilir. Tarçın çubuğu, içeriği gereği bölgede uyuşma yaptığından bebeklerdeki ağrılı diş etleri üzerinde rahatlama sağlayacaktır. Ancak şunu söylemekte fayda var, tarçın alerjen bir madde. Bu sebeple doktorunuza danışmadan vermemeniz iyi olur.
Papatya
Papatya, doğal olarak sakinleştirir ve sinirleri rahatlatarak ağrıları hafifletir. Bebeğinize dondurarak verebilirsiniz.
Yapılışı: Papatya çayı yaparak buz poşeti ya da buzdolabı buzluğuna döküp dondurun,daha sonra müslin bezlere sarıp,sabitleyin ve bebeğinizin eline verin.
Cennet Hurması (Trabzon Hurması)
Cennet Hurması bebeklere 8. aydan sonra verilebiliyor. Hurmanın tüketildiğinde ağızda bıraktığı uyuşukluk hissi,bebeklerin ağrısını hafifletiyor.Biz özellikle diş dönemimizde püre haline getirerek bolca tükettik.
Karanfil Yağı
Diş jelleri konusunda benim gibi endişeli iseniz,karanfil yağı sizin için güzel bir alternatif olabilir.
Yapılışı: Bir avuç karanfili havanda dövüyor ve un haline getiriyorsunuz. Üzerine bir tatlı kaşığı gerçek zeytinyağı ilave ederek buzdolabına kaldırıyorsunuz. Karışım donup jel kıvamını alınca kullanılmaya da hazır oluyor. Karanfil, anestezik etkiye sahip bir baharat. Bu yüzden bebeğinizin diş etlerine masaj yaparak sürmeniz rahatlamasına yarayacaktır.
Kehribar Kolye
Kehribar bir tür reçine ve ağrılara iyi geldiği söyleniyor.Bu sebeple daha bebeğim bir kaç aylıkken salyasına da yardımcı olsun diye bu kolyelerden edindim. Ancak sadece uyanıkken taktığım için midir bilmiyorum, gözle görünür bir etkisini göremedim. Faydasını gören anneler,kolyeye inanmak ve gece gündüz takmak gerektiğini söylüyorlar.
Hangi Durumlarda Doktora Görünmeliyim?
Diş çıkarma çoğu zaman tehlike arz etmeyen bir durumdur ancak sebep olduğu semptomlar riskli olabilir. Ve aşağıdaki durumlarda doktora görünmeniz gerekebilir:
-Bebeğinizin ateşi 38 dereceyi aşarsa,
-Bir günden fazla süren ishali varsa,
Ayrıca diş çıkaran bebeklerinin bağışıklığı azaldığı için hasta olmaya daha yatkındırlar, bu nedenle ebeveynler tarafından kontrol edilmeleri gerekir.
Sizler hangi yöntemleri deniyorsunuz? Yorum kısmına tecrübelerinizi aktarabilirsiniz,sevgiler…
Not: Bu yazıda tavsiye edilen bilgiler tıbbi gerçeklikten ziyade tecrübelere dayanmaktadır bu nedenle denemeden önce lütfen doktorunuza danışınız.
Bebekler için diş çıkarma çok sancılı bir süreç, biz anneler içinde aşırı stresli bir dönem …Kader Hanım sizi pür dikkat takip ediyorum bu faydalı paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim 🙂 Umarım verdiğim öneriler bebeğinize faydalı olmuştur. Takipte kalın 🙂 Sevgiler